Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
программа по налоговой системе.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
264.7 Кб
Скачать

Тема 5. Інтеграція податкової системи України до європейського економічного простору (10год.)

Необхідність і суть інтеграції податкових систем у сучасному глобальному середовищі. Гармонізація податкових систем країн-учасниць ЄС. Створення митних союзів. Гармонізація непрямого оподаткування. Розробка узгодженої податкової політики в ЄС. Основні проблеми гармонізації оподаткування в Україні відповідно до умов у ЄС.

Тема 6. Пдв (20год.)

Платники податку. Ставки податку: базова та пільгова. Об'єкт оподаткування і порядок його визначення. Оподатковуваний оборот. Порядок обчислення ПДБ: податковий кредит, податкове зобов'язання. Порядок відшкодування ПДВ з бюджету. Пільги з податку, їх економічний зміст. Строки сплати і податковий вексель. ПДВ як один із найбільш розповсюджених універсальних акцизів у світі. Всі країни - члени ЄС застосовують ПДВ. Більше того, це єдина форма універсального акцизу, яку їм дозволено застосовувати. Особливістю ПДВ, на відміну від податку з обороту є га, що він не поширюється на додану вартість, яка вже була раніше оподаткована. Хоча податок стягується багаторазово він охоплює щоразу тільки новостворену вартість. Він не складний в обчисленні, забезпечує сталі надходження, оскільки додана вартість досить стабільний показник.

Надходження ПДВ рівномірно розповсюджуються по території країни, що частково вирішує проблему взаємовідносин між центральним і місцевим бюджетами.Додану вартість, яка є об'єктом оподаткування, визначають трьома методами. У зв'язку з цим виділяють 3 форми ПДВ:

Тема 7. Акцизний податок (15год.)

Акцизний податок як непрямий податок. Платники і об'єкти. Види ставок та їх характеристика. Обчислення сум акцизного податка. Порядок і строки сплати. Оподатковуваний оборот. Особливості оподаткування алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Акцизні марки. Акцизи - це податки, які встановлюються у вигляді надбавки до ринкової ціни, вони характерні для системи ринкового ціноутворення, при якому держава майже не втручається в цей процес. Вона встановлює тільки надбавку до ціни, що характеризує її дохід, який вона відсікає від обсягу реалізації товару. Розрізняють фіксовані і пропорційні ставки акцизів. Фіксований акциз встановлюється на 1 пачку сигарет незалежно від їх сорту і ціни реалізації. Такі акцизи створюють стабільну дохідну базу бюджету, бо не залежать від коливання цін, попиту і пропозиції. Держава не втрачає при падінні цін, однак і не має додаткових надходжень при їх зростанні.

Пропорційні ставки акцизів встановлюються у відсотках до обсягу реалізації і, на відміну від фіксованих, вони реагують на всі коливання цін на ринку. Державі вигідно використовувати саме пропорційні ставки при тенденції до зростання цін в умовах інфляції, бо тоді їх дохід не знецінюється.

Тема 8. Мито (5год.)

Мито і його види. Митна вартість як основа оподаткування митом. Ставки мита та їх різновиди; адвалорні, специфічні та комбіновані, повні, пільгові преференційні. Єдиний митний тариф. Методи визначення митної вартості. Бюджетне значення мита. Порядок обчислення мита.