Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
программа по налоговой системе.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
264.7 Кб
Скачать

Тема 9. Податок на прибуток підприємств (20год.)

Податок на прибуток підприємств і його роль у формуванні доходів бюджету. Платники, об'єкт та ставки, Механізм розрахунку податку на прибуток, Валовий дохід. Скоригований валовий дохід. Склад валових витрат виробництва та обігу. Норми амортизації. Операції особливого виду та їх оподаткування. Пільги та строки сплати. Відповідальність за порушення Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств".

Податок на прибуток підприємств в Україні характеризується як аналог розповсюдженого у світі податку на прибуток корпорацій. З розвитком акціонерної форми власності прибуток став важливим об'єктом оподатковування, а тому вимагав особливих форм обкладення.

В зарубіжних країнах, як правило, при приватній організаційно-правовій формі ведення бізнесу як до власника, так і до найманих робітників і службовців застосовується індивідуальний прибутковий податок (відповідно об'єктом оподатковування виступає прибуток власника або заробітна плата робітників і службовців). Прибутковий податок відіграє важливу роль у фінансовому ре­гулюванні економіки. Регулюючий механізм цього податку реалізується через диференціацію ставок і пільгове оподаткування.

Тема 10. Податок з доходів фізичних осіб (10год.)

Принципи оподаткування доходів фізичних осіб. Елементи податку: платники, об'єкт та ставки. Види та порядок розрахунку соціальних пільг з податку. Оподаткування різних видів доходів. Особливості оподаткування доходів, одержаних нерезидентами. Сутність податкового кредиту. Структура видатків, що включаються до податкового кредиту фізичної особи. Оподаткування доходів, одержаних від здійснення підприємницької діяльності.

Тема 11. Вплив внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на доходи платників (10год.)

Сутність зборів на соціальне страхування та їх види. Розмір за­робітку, на який нараховуються страхові внески. Порядок нарахуван­ня та сплати суми страхових зборів до Пенсійного фонду, до Фонду соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням і похованням, до Фонду загальнообов'язкового державного страхування на випадок безробіття, на соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, Розмір максимальної заробітної плати на яку нараховуються внески на соціальне страхування. Джерела та ставки зборів на соціальне страхування з роботодавців та працівників. Відповідальність та контроль за правильністю сплати зборів.

Тема 12. Податки на власність (10год.)

Податок з власників транспортних засобів. Світовий досвід оподаткування нерухомості, майна і землі. Перспективи розвитку оподаткування власності в Україні. Податок на нерухомість: доцільність введення і особливості обрахунку.

Тема 13. Плата за ресурси та послуги (10год.)

Плата за землю в Україні. Плата за лісові ресурси. Плата за воду. Збір за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок Держбюджету. Рентна плата за нафту і газ, що видобуваються на території України. Держмито.