Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Практическая 4

.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
19.22 Кб
Скачать

Практична робота № 4

Найдіть вирішення наступним вправам

Вправи:

1. Ви — працівник одного із підрозділів банку. До вас звернувся ваш колега, на якого тимчасово покладені обов’язки з контролю за виконанням заходів безпеки банківської діяльності в даній установі, з таким запитанням: «Як може служба безпеки досягти своєї мети, що полягає в забезпеченні ефективної діяльності банку, коли це — завдання всього персоналу і всіх підрозділів банку?» Як би ви пояснили йому його помилку?

2. Під час прийняття на роботу в банк із вами провів інструктаж працівник підрозділу безпеки. На інструктажі було акцентовано увагу на тому, що одним із завдань безпеки банківської діяльності є своєчасне виявлення реальних і потенційних загроз банку і що це завдання виконується всіма працівниками банку. Як ви будуватимете свою роботу, щоб виконати це завдання на своєму робочому місці?

3. Ви — працівник банку. На одній із зустрічей з друзями ви розповіли про свою роботу, умови прийняття працівників, про своїх колег. Присутній при цьому ваш давній знайомий зауважив, що, на його думку, своєю розповіддю ви порушуєте один із принципів безпеки банківської діяльності — конфіденційність. Чи правильно зроблено вам зауваження і щоб ви відповіли своєму знайомому?

4. Один із банків-конкурентів публічно звинуватив інший банк у веденні проти нього недобросовісної конкуренції, мотивуючи тим, що останній переманює його клієнтів. Звинувачений банк, посилаючись на Закон України «Про захист від недобросовісної конкуренції», не визнав такі дії як недобросовісну конкуренцію. Хто з банків правий?

5. Одного разу ви зустріли свого шкільного товариша, якого не бачили понад 10 років. Дізнавшись, що ви працюєте у банку, він дуже зрадів і запропонував вам вигідне співробітництво — допомагати його фірмі у проведенні розрахункових операцій, яка обслуговується у вашому банку. За його словами, діяльність фірми ведеться з дотриманням усіх норм чинного законодавства, а ваша допомога не буде виходити за межі покладених на вас обов’язків. Але головне, така допомога буде оцінена не менш як у 300 дол. США. Як ви діятимете в такій ситуації?

6. Ви — керівник служби безпеки банку. У пресі з’явилася правдива, але негативна інформація щодо діяльності банку. Ви знаєте, що ніхто з працівників банку, яким відома така інформація, з журналістами офіційно не спілкувався. Які рекомендації ви могли б дати керівникові банку щодо реакції на таку публікацію?

7. Ви — один із керівників комерційного банку. Сьогодні постало питання про організацію охорони об’єктів вашої установи. Банк поки що має один офіс, але найближчим часом планує значно розширити свою діяльність і мати додаткові об’єкти. Яким структурам ви б віддали перевагу, вибираючи сили охорони і чому? Які критерії використаєте для підбору кандидата на посаду керівника служби охорони?

8. Ви — працівник банку. Сталося так, що ви загубили свою перепустку. Але, враховуючи, що ви давно працюєте в банку і всі охоронники вас добре знають, певний час вам вдавалося безперешкодно проходити в банк. Одного разу охороною банку під час спроби проникнути на його територію було затримано невідому особу, яка пред’явила черговому охороннику вашу перепустку. Які наслідки для вас можуть бути за даних обставин?

9. Під час організації охорони банку за основу було взято критерій багаторубіжності. Відповідно до цього принципу було розроблено систему заходів охорони. Через деякий час зловмисник зробив спробу проникнути до необхідного йому об’єкта, який охоронявся. Хоча факт посягання було викрито,

але затримати зловмисника не вдалося. Більше того, зловмисник викрав матеріальні цінності. Основною причиною, як виявилося, були запізнілі дії охорони. Як ви думаєте, що сприяло цьому?

Відповіді:

1.Я дам таку відповідь на це питання:

Справа в тому що всі підрозділи банку повинні взаємодіяти:

  • Кредитний підрозділ здійснює аналіз кредитоспроможності позичальника

  • Підрозділ безпеки контролює ділову активність

  • Юридичний підрозділ проводить правову оцінку наданих позичальником документів

  • Підрозділ банківських ризиків досліджує предмети та суб’єкти забезпечення повернення кредиту

  • Підрозділ маркетингу досліджує кон’юнктуру ринку

Тобто служба безпеки повинна надавати достовірну інформацію,перевіряти її в декількох джерелах,підбирати висококваліфікований персонал.

Всі підрозділи також мають перевіряти,досліджувати та надавати достовірну інформацію і тоді буде забезпечена ефективна діяльність банку

3.Я би погодився із думкою свого знайомого тому,що зауваження було зроблено не безпідставно,оскільки під конфіденційністю в комерційних структурах є обов’язок нерозголошення інформації отриманої від :

  • Ділового партнера

  • Учасника переговорів

  • Співрозмовника

  • Директора і т.д.

Тобто я розголосив інформацію про прийом на роботу,а при прийомі на роботу людина спілкується з різними керівниками підрозділів,і я розголосив інформацію отриману від них.

4.Згідно із Законом України »Про захист від недобросовісної конкуренції» не одна із статей закону не була порушена,тобто звинувачення неправдиве

5.Допомога людям у проведенні таких операцій-обов’язок кожного працівника банку.Робота працівника в банку оплачується банком.Якщо працівник банку погодиться допомагати фірмі за додаткову винагороду,то за свої дії працівник буде нести відповідальність згідно:

  • Ст.364 ККУ «Зловживання службовим становищем»

6.Рекомендації:

  • Перевірити чи розповсюдили цю інформацію працівники банку

  • Якщо інформацію розповсюдили працівники банку притягнути їх до відповідальності за розголос комерційної таємниці

  • Якщо інформацію розповсюдили не працівники банку подати позов до суду на автора статті за розголос комерційної таємниці

7.Критерії для підбору кандидата на посаду керівника служби охорони:

  • Вища юридична освіта або стаж роботи не менше 3 років на посадах середнього або старшого начальницького складу в охоронних,оперативних або слідчих підрозділах органів внутрішніх справ ,служби безпеки

  • Стаж служби не менше 5 років на командних посадах стройових частин та навчальних закладів Збройних Сил

  • Стаж роботи не менше 5 років за останні 10 років на посадах пов’язаних з організацією або безпосереднім виконанням охоронних функцій по наданню недержавних охоронних послуг

8.Після втрати документа(перепустки)треба було сповістити службу безпеки для вживання заходів запобігання проникненню на територію банку за цією перепусткою

Оскільки співробітник не попередив про втрату документа для нього можуть бути такі наслідки

Наслідки:

  • Дисциплінарна відповідальність у вигляді штрафу

  • Догана

  • Звільнення

Якщо з’ясується що Ви вже певний час проходите на робоче місце без документів,то й служба охорони понесе відповідальність за:

  • Невиконання пропускного та внутрішньо об’єктового режиму в установі банку

9.Багаторубіжність створює ефективні умови виявлення злочинних намірів та перешкоджає спробам несанкціонованого доступу до інформації,але за умови ефективної роботи всіх підрозділів охорони кожного з рубежів.Тобто зловмисник викрав матеріальні цінності через: незлагоджену роботу і відсутність координації дій між підрозділами охорони банку.При створенні рубежів охорони були враховані не всі можливі канали проникнення,завдяки чому зловмисник втік.