Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Матеріали для СРС.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.5 Mб
Скачать

4.2.1.2.Пристрої для зубодовбання.

Обробка зубчастих коліс на зубодовбальних верстатах здійснюється, тоді коли їх неможливо обробити на зубофрезерних верстатах.

На цьому рисунку показаний пристрій для довбання зубців зубчастого валика, на одному з кінців котрого нарізана різьба.

Пристрій складається з корпусу зварної конструкції 2, центровочної втулки 1, встановленої по пресовій посадці в корпус і пригвинченої до нього гвинтами. В нижній частині корпусу у повздовжньому наскрізному отворі встановлена за посадкою ковзання кругла гайка 5 з двома лисками (лиски утримують гайку від провертання навколо своєї вісі).

Через наскрізний поперечний отвір проходить затискна планка 4 з пазом всередині (в паз заходить двома лисками кругла гайка 5).

Заготовка (зубчатий валик з різьбовим хвостовиком) вгвинчується в гайку 5 до упору в штифт 7. Загвинчуючи гайку 3 затискна планка 4 тисне на круглу гайку 5 і затискує в осьовому напрямку заготовку (заготовка впирається буртом в торець центрової втулки 1).

Для розжиму заготовки необхідно відгвинтити на кілька обертів гайку 3 і вигвинтити заготовку із гайки 5.

4.2.2. Пристрої для протягувальних верстатів

Найбільш поширеними протягувальними верстатами є верстати горизонтально-протягувальні для внутрішнього протягування.

При протягувані внутрішніх поверхонь деталі що оброблюються зазвичай до верстату не кріпляться, а утримуються зусиллям різання (тяговою силою). Тому пристрої для внутрішнього протягування не мають затискних механізмів.

На цьому рисунку зображений пристрій для горизонтально-протягувального верстату. Заготовка має мати попередньо оброблений базовий торець, перпендикулярний до центральної вісі. Пристрій складається з планшайби 1 зі сферичною внутрішньою розточкою, шарової самоустановлюючої шайби 3 і диска 2, котрий прикріплений до планшайби. Шайба 3 утримується на планшайбі шістьма циліндричними пружинами 4, що знаходяться всередині втулки 5. Під час наладки пристрою для протягування заготовок з необробленим торцем або з торцем з перекосом, в отвір самоустановчої шайби вставляється змінна втулка, торець якої опирається на правий торець сферичної опори. Кінець втулки повинен виступати за межі диска 2. Під час протягування отвору в заготовках з обробленим базовим торцем заготовка спирається безпосередньо на поверхню диска 2. Якщо опорна поверхня заготовки по діаметру менша ніж 100 мм то всередину диска 2 з діаметром отвору діаметром 95 встановляють змінну втулку з необхідним опорним торцем і отвором для проходу інструмента.

Коли необхідно протягнути шпонковий паз, в отвір диска 2 вставляють установочний спеціальний палець (адаптер), котрий фіксується від провороту шпонкою 6, яка прикріплена до диска гвинтом.

4.3. Поворотні свердлильні столи і стійки.

Поворотні пристрої, котрі використовуються при свердлильних роботах можуть бути виконані у вигляді поворотних столів (коли вісь обертання вертикальна) або поворотних стійок (коли вісь обертання горизонтальна). Стійки можуть бути одноопорними та двоопорними.

Столи і стійки складаються з корпусу (нерухома частина пристрою) і планшайби (поворотна частина). Поділ (кут повороту) здійснюється за круговою шкалою з ноніусом або з фіксатором. Палець фіксатора розташовують в корпусі а втулку фіксуючу – в планшайбі або спец. Дискові що обертається разом з планшайбою.

Алгоритм повороту наступний:

  • виключення фіксатора;

  • поворот планшайби разом з заготовкою;

  • включення фіксатора.

Часто для підвищення жорсткості та розвантаження фіксатора від дії бокових зусиль в конструкції стола або стійки передбачають механізм скріплення планшайби з корпусом (найчастіше це ексцентриковий механізм).

Поворотні столи і стійки можуть бути ручні або з механізованим приводом. В умовах одиночного серійного виробництва використовуються столи і стійки з ручними приводами, а в крупно серійному – механізовані. На планшайбах столів чи стійок монтуються необхідні наладки для установлення і закріплення заготовок (плити з кондукторними втулками, затискні механізми тощо).