Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Матеріали для СРС.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.5 Mб
Скачать

4.1.2. Подільні головки.

До універсальних фрезерних пристроїв також відносять подільні (ділильні) головки.

Найпростіша конструкція ділильної головки складається з корпусу 3, на котрому встановлена плита 2. В плиту 2 вмонтований шпиндель 1 на одному з кінців котрого кріпиться трьохкулачковий патрон, а на іншому – фланець 4 з пружинним фіксатором, Шпиндель фіксується в осьовому направленні гайкою 5. В корпусі 3 передбачені отвори, що розташовані по колу з однаковим кроком. В отворах запресовані загартовані втулки 11. Під час поділу відтягують ручку 6, зв’язану з плунжером 8 штифтом 7, і здійснюють необхідний поворот. Пружина 9 втискує плунжер 8 фіксатора в чергове гніздо. В цьому положенні шпиндель фіксують спеціальним затискним механізмом за допомогою рукоятки 10.

4.1.3. Поворотні столи.

Загальний вигляд нормалізованого поворотного стола показаний на наступному рисунку.

Цей стіл має ручне управління. Стіл складається із корпусу і поворотної частини (планшайби), котру можна приводити в дію (повертати) рукояткою 1 через черв’ячну пару.

Після повороту планшайба жорстко фіксується відносно корпусу рукояткою 5. На планшайбі передбачені елементи для центрування і закріплення наладок або ж безпосередньо заготовок. Для цього передбачено: центральний конусний отвір (Морзе 3 або Морзе 4) і „Т” - подібні пази. Ексцентрикова гільза 3 передбачена для виведення із контакту (або для регулювання зазору) черв’ячної пари. У потрібному положені ексцентрикова гільза стопориться рукояткою 4. Гвинт 2 призначений для фіксації лімба на ручці 1 а гвинт 8 фіксує положення рисковказівника на круговій шкалі.

    1. Пристрої для зубообробних, довбальних та протягувальних верстатів.

4.2.1.Пристрої для зубообробки.

Основним признаком класифікації пристроїв для зубообробних верстатів є спосіб обробки зубців. За цим фактором розрізняють пристрої для зубофрезерних, зубодовбальних і зубостругальних верстатів.

Найголовніша вимога, що висувається до пристроїв цієї групи це забезпечення концентричності ділильного кола зубців відносно базової поверхні, тобто центрального отвору колеса або зовнішньої поверхні ступиці (в залежності від технічних вимог креслення зубчатого колеса).

4.2.1.1.Пристрої для зубофрезерних верстатів.

На цьому рисунку показаний пристрій для обробки набору шестерень. Пристрій кріпиться до столу верстата болтами до „Т” – подібних пазів. Попереднє центрування пристрою здійснюється центровою втулкою 8, яка виготовлена на 0,2 мм меншим діаметром від центрової розточки зубофрезерного стола. Остаточна вивірка пристрою здійснюється по зовнішній поверхні втулки 1 (точність – 0,005 мм). Зубчасті колеса (шестерні) центруються втулкою 1 і притискаються торцями до опорного кільця 7 гайкою 3 через притискну шайбу 5. Між двома заготовками проставлена проміжкові шайба 6.

Для швидкої „перезарядки” пристрою іншою парою заготовок на притискній шайбі 5 змонтована відкидна шайба-скоба 2. Для зручності і полегшення зняття і надягання шайби 5 до неї приварені 2 ручки 4.У проміжковій шайбі 6 передбачені 2 пальці для орієнтації шайби в радіальному напрямку (пальці попадають в отвори дисків зубчатих коліс).