Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диф.вих.студ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
154.62 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО З ПИТАНЬ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА

Кафедра фізичного виховання

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

«ДИФЕРЕНЦІЙНЕ ВИХОВАННЯ ЮНАКІВ АКАДЕМІЇ ЖКГ»

Для студентів усіх спеціальностей денної

форми навчання

Київ – 2009

УДК 796.011.3 (076.6)

ББК 75я73

Ф 75

Фізичне виховання. Диференційне виховання юнаків академії ЖКГ. Методичні рекомендації. – К.: ДАЖКГ, 2009. – 24 с.

Укладачі: Д.І.Лавриненко, к.п.н., доцент

Методичні рекомендації підготовлено відповідно до навчальної програми.

Рекомендовано для студентів усіх спеціальностей денної форми навчання.

Рецензент Кравченко л.С., доцент, канд. Пед. Наук Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри фізичного виховання 02 червня 2009 р., протокол № 13.

Рекомендовано до друку навчально-методичною радою Державної академії житлово-комунального господарства – 23 червня 2009 р., протокол № 6.

Відповідальний за випуск завідувач кафедри фізичного виховання, доцент Кравченко Л.С.

 Д.І.Лавріненко, 2009

 ДАЖКГ, 2009

ПЛАН

Вступ………………………… ………………………..…. ……4

Мета роботи…………………………………………………………………….…..5

Методи досліджень…………………………………………………………….…..6

Пропозиції ……………………………………….……..19

Висновки…………………………………………………………………….…….21

Список рекомендованої літератури……… ………………………….……..23

ВСТУП

Аналіз проведених досліджень. У зв'язку зі збільшенням інтенсивності і підвищенням якості навчального процесу у ВНЗ зростає роль вивчення рівнів фізичних можливостей студентів, що дозволяє їм досягати високої працездатності з метою подальшого прогресування. Аналіз вивченої нами літератури та узагальнення результатів власних досліджень дозволяє вважати, що багато студентів і випускники ВНЗ не володіють стійкими навичками збереження здоров'я, мають низьку працездатність, часто хворіють, у них недостатній рівень розвитку фізичних якостей, в тому числі тих, які важливі для професійної діяльності . Очевидно, це пов'язано з тим, що програма фізичного виховання недостатньо враховує вплив тренуючих дій фізичних вправ на розумову працю студентів, не повністю розкриває зв'язки зі спеціальністю як у практичному, так і в теоретичному плані.

Одним з найважливіших компонентів побудови професійно-прикладної фізичної підготовки студентів є вибірковість виховання їх специфічних фізичних здібностей, що має сприяти підвищенню ефективності професійної підготовки. Основна реакція організму систем на будь-яке фізичне чи розумове навантаження носить суто індивідуальний підхід. Разом з тим, роблячи позитивний вплив на стан здоров'я студентської молоді, заняття фізичними вправами при неправильному дозуванні і відсутності суворої регламентації можуть супроводжуватися негативними ефектами. Практика підтверджує, що деякі фізичні вправи, якщо вони використовуються безсистемно, без відповідного контролю викликають несприятливі реакції в організмі.

Викладачі Державної академії житлово-комунального господарства відзначають неможливість виконання студентами нормативних програм з фізичного виховання без відповідної корекції. Крім того, завищеним є нормативний рівень тестування результатів основних рухових якостей, визначених у державних тестах.

У даний час традиційна система фізичного виховання, розрахована на різнобічну фізичну підготовку студентів, при різноманітності різних факультетів, кожен з яких має свої цілі, завдання та вимоги, не в змозі ефективно впливати на розвиток індивідуальних фізичних здібностей, на формування професійно-прикладних навичок, що відповідають вимогам конкретної спеціалізації та майбутньої професії. А використання диференційованої системи професійно-прикладного навчання та виховання, індивідуалізація процесу фізичної підготовки студентів може сприяти розкриттю резервних можливостей студентів у кожній із спеціалізації, сприяти виявленню нових методологічних підходів для більш швидкого й надійного освоєння професійних умінь і навичок, підвищенню стійкості в складних умовах трудової діяльності.

Відзначимо, що таких досліджень в опрацьованій літературі виявлено не було з науковими програмами. Викладені в цій статті дослідження виконані відповідно до зведеного плану науково-дослідних робіт Державного комітету України з питань фізичної культури і спорту на 2001-2005 рр.., Зокрема, з темою 2.1.3 цього плану - «Управління руховою активністю людини, оздоровчі та спортивні аспекти ».