Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМ.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.04 Mб
Скачать

46

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ІНСТИТУТ ФІНАНСІВ

УКРАЇНСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

ФІНАНСІВ ТА МІЖНАРОДНОЇ ТОРГІВЛІ

Кафедра фінансів, грошового обігу і кредиту

ДИПЛОМНА РОБОТА

на тему:

«Страховий ринок України: характеристика, складові інфраструктури та шляхи удосконалення»

СТУДЕНТКА

ДЕННОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ

Гаран Юлія Денисівна

(Прізвище, ім’я, по батькові)

ГРУПА

­С-2012 _____________________

СПЕЦІАЛЬНІСТЬ

«Фінанси та кредит»

НАУКОВИЙ КЕРІВНИК

Доктор економічних наук,

професор

С.К .Харічков

(Вчене звання, прізвище, ім’я, по батькові)

Робота допущена до захисту «____» ________________20___ р.

Завідувач кафедрою ____________

Одеса – 2013

ЗМІСТ

ВСТУП……………...………………………………………..…………………….3

РОЗДІЛ 1. ЕКОНОМІЧНА НЕОБХІДНІТЬ ТА СУТНІСТЬ СТРАХОВОГО РИНКУ……..………………………………………………………………..……..6

    1. Необхідність, економічний зміст та розвиток страхування…………..…6

    2. Організаційна структура страхового ринку………………………………..

    3. Державне регулювання страхової діяльності……………………………...

РОЗДІЛ 2. АНАЛІЗ СУЧАСНОГО СТАНУ СТРАХОВОГО РИНКУ………….

    1. Загальна характеристика страхового ринку України………………….

    2. Інфраструктура страхового ринку та її учасники……………………...

    3. Аналіз сучасного стану страхування на прикладі НАСК "Оранта"…..

РОЗДІЛ 3. УДОСКОНАЛЕННЯ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТА НАГЛЯДУ ЗА ДІЯЛЬНІСТЮ НА СТРАХОВОМУ РИНКУ…………………....

3.1. Досвід функціонування страхових ринків зарубіжних країн……………..

3.2. Проблеми та перспективи розвитку страхового ринку України…………

3.3 Напрями підвищення ефективності страхової діяльності в ринковому середовищі……………………………………………………………………..……

РОЗДІЛ 4. ОХОРОНА ПРАЦІ У СТРАХОВІЙ ОРГАНІЗАЦІЇ……...………….

ВИСНОВКИ та ПРОПОЗИЦІЇ ………………………………………………...….

ПЕРЕЛІК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ………………………………………..

Додаток А

Додаток Б

Додаток В

Додаток Г

ВСТУП

Український страховий ринок перебуває сьогодні на порозі поступового інтегрування у світовий. Тому дуже важливо з'ясувати, яке місце посідає страховий ринок у країнах з розвиненою економікою, де страхову галузь визнано однією з найважливіших. Вона забезпечує дієву систему захисту майнових прав та інтересів усіх громадян і підприємств, підтримання соціальної стабільності суспільства, економічної безпеки держави, а також є важливим фінансовим інструментом регулювання національної економіки й потужним джерелом акумулювання коштів для їх подальшого довготермінового інвестування в народне господарство.

У більшості економічно розвинених країн держава істотно впливає на національний страховий ринок через законодавство й уповноважені страхові організації, в яких вона володіє, як правило, значним пакетом акцій. Такі страховики проводять за дорученням держави специфічні види страхування та виконують роль своєрідного бар'єра для відпливу валюти по каналах страхування та перестрахування за кордон. Наприклад, компанії здійснюють страхування експортних кредитів, щоб заохотити національний експорт. У багатьох країнах закріплено законодавчу норму щодо обов'язкового передання уповноваженим страховим компаніям у перестрахування та співстрахування фіксованого відсотка всіх ризиків, які приймаються на страхування в даній країні. Завдяки цьому вдається якомога повніше використовувати місткість страхового ринку й забезпечувати безпосередній державний контроль за можливими каналами відпливу валюти за кордон.

Актуальність теми дослідження. На сучасному етапі потенційна роль і необхідність всебічного розвитку страхування є особливо важливим, оскільки для усунення наслідків реалізації прямих та опосередкованих збитків саме відшкодування останніх через систему страхування має позитивні макроекономічні наслідки.

Створення дієвої системи захисту інтересів громадян, підприємців, держави, підтримка соціальної стабільності суспільства неможливе без ефективного функціонування ринку страхових послуг із широким спектром усіх його галузей та видів. Завданнями даної дипломної роботи є детальне вивчення наступних питань: тенденцій розвитку страхування, страхового ринку України, а також факторів впливу на страхову діяльність.

Значний внесок у розвиток дослідження страхових відносин займалися такі вітчизняні науковці, як В. Д. Бази­левич, А. А. Гвозденко, Ю. М. Журавльов, М. Г. Каминкіна, С. С. Осадець, К. Є. Турбіна, Т. А. Федорова, В. В. Шахов, та інші.

Значний внесок у розв’язання проблем страхових відносин був зроблений представницею сучасного періоду М.Я. Шиміновою. Також, питанням страхових відносин було присвячено праці В.В. Аленичева, Д.А. Петрова, Є.О.Суханова.

Об’єктом дослідження є страховий ринок України на сучасному етапі розвитку економіки.

Предметом дослідження є проблеми та перспективи розвитку страхового ринку України, аналіз діяльності сучасної страхової компанії на прикладі НАСК "Оранта", а також зарубіжний досвід функціонування страхових ринків.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у розробці нових шляхів подальшого розвитку страхового ринку України в умовах переходу до ринкової економіки з урахуванням світового досвіду у контексті реалізації національних інтересів. Основні результати дослідження, що є особистим внеском автора в розвиток страхової справи та складають наукову новизну, полягають у наступному:

- вперше проведено комплексний, багатоаспектний аналіз світового ринку страхування за макроекономічними показниками; доведено нерівномірність рівня розвитку страхової справи в різних регіонах світу, що пояснюється особливостями економічних, соціальних, культурно-історичних, демографічних умов та ступенем впливу держави;

- на відміну від більшості відомих раніше наукових поглядів щодо визначення місця категорії страхування у системі економічних відносин доведено, що страхування є самостійною економічною категорією, яка відіграє особливу роль у системі економічних відносин та має характерні, специфічні функції;

- проведено системний аналіз державного регулювання страхової діяльності в країнах ЄС та запропоновано шляхи адаптації та гармонізації українського законодавства з нормами та стандартами європейської правової системи;

-охарактеризовано процес становлення, сучасної організаційної, інституціональної, галузевої та територіальної структур, проведено комплексний аналіз реального стану, динаміки й тенденцій розвитку національного страхового ринку;

-обґрунтовано передумови та особливості реформування в Україні системи соціального забезпечення, запропоновано впровадження медичного й пенсійного страхування на основі використання досвіду країн з ринковою економікою з урахуванням специфічних пріоритетів національного розвитку.