Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Laborat praktukum.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
223.23 Кб
Скачать

Текстовий курсор. Мерехтлива вертикальна межа, що показує місце, куди вводиться текст або де він редагується.

Тематична карта. Тип карти, на якій за допомогою умовного виділення (наприклад, кольорів і штрихувань) показується розподіл на карті деяких даних. Так, на тематичній карті збуту території з великим числом покупців можуть бути виділені яскраво-червоним кольором, а території з відносно невеликим числом покупців - рожевим кольором.

Тематична змінна. Дані, що відображаються умовними позначеннями на тематичній карті. Тематична змінна може бути ім'ям поля або виразом.

Тематичні растрові поверхні. Тип тематичної карти, що відображає дані у вигляді непреривнкой кольорової растрової картини. Цей тип тематичної карти утворюється при

інтерполяції значень з таблиці. При цьому генерується файл поверхні, який відображається у вигляді растрового зображення у вікні Карти.

Крапка, точковий об'єкт. Графічний об'єкт, що визначається єдиною парою координат Х і У. Кожній крапці відповідає свій вид символу (наприклад, кружок, квадрат і т.п.).

Трасування. Метод оцифровки зображень, при якому користувач створює векторні об'єкти шляхом постановки відміток (трасування) на фоні растрової підкладки. Тому для трасування не потрібна наявність планшета.

Вузол. Кінцева або будь-яка крапка лінійного об'єкту, або сторони ламаної або багатокутника.

Покажчик миші. Стрілка або інше зображення на екрані, яке переміщається вслід за рухами миші.

Упаковка. Процес стиснення таблиць Maplnfo, що проводиться для того, щоб скоротити займане таблицею місце на диску.

Файл. Іменований набір даних, який зберігається на електронному носії, подібно такому як магнітна стрічка або диск. Файл може містити дані (скажімо, документ) або бути виконуваним (програмним).

Прапорець. Віконце діалогу, яке має два стани - встановлений або не встановлений. Щоб встановити або скинути прапорець, на нього треба вказати мишею. Як правило, прапорці використовуються, коли є декілька режимів, які можна включати або відключати незалежно один від одного.

20

Центроїд. Центр графічного об'єкту на карті. Для більшості об'єктів центроїд співпадає з центром описаного навколо об'єкту прямокутника (скажімо, для лінії центроїд лежить і точці лінії, яка віддалена від її кінців на рівну відстань). Іноді ж центр описаного прямокутника лежить поза об'єктом, наприклад, у деяких неопуклих багатокутників. Оскільки центроїд повинен завжди розташовуватися в межах об'єкту, в цих випадках центроїд не співпадатиме з центром описаного прямокутника. При розміщенні підписів на карті або створенні тематичних карт з використанням стовпцових графіків і кругових діаграм, підписи і діаграми поміщаються поблизу центроїдов об'єктів. При геокодуванні результуючі крапки також поміщаються в точку центроїда відповідного об'єкту.

Широта. Широтами називаються горизонтальні лінії на карті, яким зіставлені значення від 0 (на Екваторі) до 90 градусів (на Північному полюсі +90.0, а на Південному -90.0). Використовуються для позначення місцеположення об'єктів на осі північ-південь, виражається в десяткових або звичних градусах щодо екватора.

Широта/Довгота. Стандартна проекція, використовувана для представлення географічних об'єктів в Maplnfo.

Шрифт. Набір символів певного поля, за допомогою якого створюються текстові написи.

Штрихування (рисунок). Рисунок і кольори, що використовуються для зафарбовування замкнутих об'єктів.

Експорт. Процес збереження однією програмою інформації у файл, який використовуватиметься іншою програмою.

Мова структурованих запитів (SQL). Стандартна мова, що використовується для аналізу інформації з реляційних баз даних. Система управління базами даних Maplnfo заснована на стандартній SQL-мові.

ASCII. Скорочення від American Standard Code for Information Interchange (Американський стандартний код для обміну інформацією). ASCII є стандартним кодуванням, що використовується в більшості мікрокомп'ютерів, багатьма комп'ютерними терміналами і принтерами для представлення символів. У це кодування включені не тільки букви, цифри і інші графічні знаки, але і контрольні символи повернення каретки, забою і так далі.

21

MapBasic. Мова програмування, яка використовується для настройки і автоматизації роботи в Maplnfo. Щоб створити додаток на MapBasic, необхідно мати компілятор мови MapBasic, що поставляється як окремий продукт. Проте для запуску готового додатку на MapBasIc цей компілятор не потрібен.

SQL-запит. Спосіб вибору інформації з бази даних по заданих атрибутах і співвідношеннях об'єктів. У Maplnfo запити можна формувати в командах SQL-запит і Вибрати, а також командами мови MapBasic або у вікні MapBasic.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]