Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Laborat praktukum.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
223.23 Кб
Скачать

4.2 Практичні завдання

Завдання 1. Провести SQL – запити по: 1) знаходженню суми значень двох колонок; 2) знаходженню процентного відношення однієї колонки до іншої; 3) обчисленню густини показника однієї з колонок щодо площі векторного полігону; 4) обчисленню суми всіх значень колонки.

Завдання 2. Провести запити по: 1) виділенню всіх об'єктів шаруючи; 2) виділенню об'єктів певного діапазону значень; 3) виділенню об'єктів по > або = певній величині суми значень двох колонок.

Завдання 3. Розглянути можливості збереження і виклику шаблонів запитів.

4.3 Контрольні питання

▲ Реляційна база даних.

▲ Мова запитів SQL.

▲ Призначення операторів мови SQL.

▲ Призначення функцій мови SQL.

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 5

СТВОРЕННЯ ТЕМАТИЧНИХ КАРТ

Мета роботи: розглянути особливості створення різних типів тематичних карт.

5.1 Теоретична частина

5.2 Практичні завдання

5.3 Контрольні питання.

14

5.1 Теоретична частина

Словник понять і термінів ГІС MAPINFO

Вікно Графіка. Вікно, в якому числові дані показуються у формі графіка.

Вікно Карти. Вікно, в якому інформація представляється на географічній карті.

Вікно Районування. Вікно Списку особливого вигляду, що використовується при роботі з Районами. Воно відрізняється від звичних вікон Списків наступними атрибутами: у кожен момент часу може бути вибрано тільки один запис, в кожен момент один із записів є вибраним, при чому такий запис позначає змінний район, до якого можна додавати об'єкти.

Вікно Звіту. Вікно, в якому зводиться і готується до друку інформація з одного або декількох вікон Maplnfo,

Вікно Списку. Вікно табличного представлення шару даних Maplnfo (а також зовнішньої бази даних, файлу електронної таблиці або текстового файлу).

Вісь. Використовувана в графіках обмежувальна лінія зображення з нанесеними через рівні проміжки поділками. Значення на графіку визначаються за допомогою розподілів на осях. За угодою горизонтальна вісь містить координати X, а вертикальна - координати У.

Відміна вибору. Процес, зворотний створенню вибірки. Об'єкт або об'єкти, вибір яких відміняється, не оброблятимуться далі як частина Вибірки. Відміна вибору може бути здійснена шляхом вибору інших об'єктів, вказівки в порожнє місце на карті або командою Відмінити вибір.

Відміна геокодування. Процедура видалення із записів бази даних координат Х і У, зіставлених цим записам за наслідками геокодування.

Панель Редагування. Одне з вікон Maplnfo, що містить 12 кнопок і інструментів рисування і редагування графічних об'єктів вікон Карт і Звітів.

Піксел. Скорочення від picture element. Елементарна одиниця зображення на екрані комп'ютера. Якщо екран має дозвіл 1024 х 768, то це значить, що на ньому можна показувати 1024 пікселов по горизонталі і 768 - по вертикалі. Кожна буква або лінія на екрані складається з декількох пікселов.

15

План. Вид карти, на якій об'єкти не прив'язані явно до їх положення на земній поверхні. Прикладом можуть служити поетажні плани.

Густина точок карти. Тип тематичної карти, на якій деяка одиниця інформації

відображається у вигляді крапки. Наприклад, на карті розподілу населення кожна крапка може позначати 10 000 жителів.

Площадковий об'єкт. У ГІС площадковим об'єктом називають область на карті, яка має замкнуту межу. Так, Росія або Московська область можуть бути зображені на карті за допомогою площадкових об'єктів.

Зверніть увагу, що один площадковий об'єкт може складатися з декількох багатокутників. Наприклад, Індонезія представляється одним площадковим об'єктом, в який включено багато багатокутників (позначаючих рвані острови).

Поверхня. Тип тематичної карти, при якому змінна зображується у вигляді безперервної растрової поверхні (grid). При цьому створюються файли поверхні з розширенням (*.mig).

Поле. Іменована частина запису, відповідна одній колонці у вікні Списку. Поле містить певний вид інформації про об'єкт, такий як ім'я, адреса, ціна, чисельність населення і тому подібне. Запис про кожен об'єкт в базі даних складається із значень одного або декількох полів.

Перетворення координат. Процес програмного перекладу координат з однієї координатної системи в іншу. Прикладом може служити переклад координат плану в світові координати.

Прикладна програма. Комп'ютерна програма, призначена для вирішення певного класу проблем, наприклад, для редагування текстів.

Проекція. Математична модель, що дозволяє відображати взаємне розташування географічних об'єктів на площині (в тому числі на паперовій

карті). Оскільки завиванні карти є відображенням сферичного об'єкту (Землі) на площину, кожна з проекцій вносить свої спотворення. Проекції можуть зберігати площі, відстані, форму або напрям об'єктів, але тільки на кулі можуть зберігатися всі ці атрибути одночасно. Деякі проекції (наприклад, Меркатора) призначені для створення навігаційних карт. Інші (скажімо, рівноплощадна Ламберта) хороші для візуального аналізу.

16

Прокрутка. Спеціальні рядки в правій і нижній частині кожного вікна, що дозволяють рухати вміст цих вікон.

Проміжна вибірка. Вибірка, створювана у віконці з умовою діалогу SQL-запит. Maplnfo спочатку створює цю проміжну вибірку, а потім використовує її результати при виконанні основної частини SQL-запиту.

Робочий набір. Опис відкритих вікон і таблиць Maplnfo, який можна зберегти у файл.

Районування. Процес об'єднання об'єктів на карті в райони. У момент привласнення об'єкту одного з районів Maplnfo автоматично перераховує сумарні показники всіх районів і показує їх значення у вікні Районування. Даний процес іноді називають територіальним плануванням.

Розмірних символів карти. Тип тематичної карти, на якій символи (точкові об'єкти) різних розмірів зображають різні числові значення.

Растрове зображення. Растрове зображення – це комп'ютерне представлення графічного матеріалу у вигляді набору крапок (рядків і стовпців). Растрові зображення іноді називають бітовими картами (bitmaps). Космічні і аерофотознімки є найчастіше використовуваними в ГІС растровими зображеннями. Див. Сканування, Векторне зображення.

Реєстрація. Як правило, є першим кроком при підготовці до цифрування або при першому відкритті растру в Maplnfo. Перш ніж працювати з растровим зображенням або паперовою картою, треба розставити декілька контрольних крапок і вказати для них координати (напр., широту і довготу). Після реєстрації зображення Maplnfo зможе зіставляти географічні координати у будь-якій крапці на паперовій або сканованій карті; а отже, обчислювати відстані і площі, а також розміщувати векторні шари поверх растрового.

Сегмент. На картах вулиць сегментом ми називаємо частину вулиці. У містах один сегмент звичайно відповідає відрізку вулиці між двома сусідніми перехрестями. Адресна інформація про вулиці зберігається з точністю до сегменту.

Сітка градусна. Сукупність горизонтальних (широта) і вертикальних (довгота) ліній, що розташовуються на світових картах через рівні проміжки (напр., через кожні п'ять або п'ятнадцять градусів). Використовується для зручності визначення координат.

17

Символ. Невелика, відносно проста фігура (наприклад, квадратик, круг, зірочка), що використовується для графічного зображення точкових об'єктів (скажімо, розташування клієнтів).

Синонім. Назва, яка відповідає виразу або колонці, при роботі з віконцем Вибрати колонки діалогу SQL-запит. Така назва використовується у вікні Списку замість повного запису виразу або колишньої назви колонки.

Синхронне уявлення. Використовувана в Maplnfo технологія, що дозволяє при внесенні змін в одному з вікон автоматично відображати ці зміни у всіх інших відкритих вікнах. Наприклад, якщо вибрати об'єкт в одному з вікон Карт, то цей об'єкт буде вибраний також у всіх інших вікнах Карт і у всіх вікнах Списків для відповідної таблиці.

Система координат. Система координат вводиться для того, щоб геометричні об'єкти можна було представляти за допомогою числових значень. Кожна точка геометричного об'єкту представляється парою числових значень. Такі значення називаються координатами крапки. У картографії системи координат тісно пов'язані з проекціями. Системи координат створюються шляхом вказівки параметрів деякої проекції. Див. Декартові координати, Проекція, Сферичні координати.

Сканування. Процес введення графічної інформації в растровий формат за допомогою оптичного пристрою (сканера).

Шар. Структурна одиниця карт в Maplnfo. У Maplnfo карта, як правило, перебуває на декількох накладених один поверх іншого шарів (скажімо, шару вулиць, накладеного поверх шару міст, накладеного поверх шару держав). Коли таблиця показується в одному з вікон Карт, їй відповаідає окремий шар в даному вікні Карти. Майже всі шари відповідають відкритим таблицям, за винятком Косметичного, який містить зображення, що тимчасово наносяться на карту (скажімо, підписи). Див. Косметичний шар.

Власна проекція. Проекція, в якій зберігаються координати об'єктів карти. Maplnfo дає можливість показувати карти в будь-яких проекціях, але найшвидше карта рисується на екрані у власній проекції (у якій вона була складена).

Поєднання вузлів. Режим, що дозволяє рисувати і переміщати об'єкти на карті. В режимі поєднання створюється або пересувається вузол, що поєднується з найближчим вузлом в околиці заданого розміру.

18

Середнєквадратичне відхилення. Міра відхилення даних з вказаного набору від середнього значення.

Стандартне значення. Значення або режим, використовуваний в тому випадку, коли користувач не задав явного значення або режиму.

Статистика вікно. Вікно, в якому показуються загальна сума і середня величина для всіх числових полів, вибраних в даний момент об'єктів/записів. Також показується число вибраних записів. При зміні вибірки статистичні дані автоматично перераховуються.

Стовпчаті діаграми карти

Тип тематичної карти, на якій значення тематичних змінних з базової таблиці зображаються стовпчатими діаграмами.

Рядок повідомлень. Рядок в нижній частині екрану, в якому показуються повідомлення, що полегшують роботу з Maplnfo.

Зокрема, рядок повідомлень спрощує роботу з вікнами Карт і Списків. Коли активне вікно Карти, рядок повідомлень показує, який шар є змінним, розмір зображення у вікні, а також, чи включені режими Поєднання вузлів і Оцифровка. Якщо активне вікно Списку, рядок повідомлень показує загальне число записів в таблиці і номери записів, які видно у вікні в даний момент. Якщо ж активне вікно Звіту, рядок повідомлень показує розмір зображення у відсотках від реального розміру карти.

Рядок таблиці. Рядок таблиці містить всю інформацію про один з елементів таблиці. Один рядок відповідає одному запису в таблиці.

Сферичні координати. Значення широти і довготи, що задають положення об'єктів на поверхні кулі.

Таблиця. Бази даних в Maplnfo організовані у вигляді таблиць. Таблиці складаються з рядків і стовпців. Кожен рядок містить інформацію про певну характеристику об'єкту. Кожен стовпець містить певний вид відомостей про всі елементи таблиці. Таблиці можуть містити відомості про графічні об'єкти. Такі таблиці можна показувати на карті. Див. Базова таблиця і Таблиця запиту.

Таблиця запиту. Тимчасова таблиця, створювана за наслідками виконання команд: Вибрати, SQL-запит, вибору об'єктів у вікні Карти або записів у вікні Списку.

Таку таблицю можна проглядати у вікнах Карт, Списків і Графіків. У таблицю запиту не можна вносити змін або змінювати її структуру, але з її допомогою можна редагувати вміст вибраних записів початкової таблиці. Див. Вибірка і Початкова таблиця.

19

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]