Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Laborat praktukum.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
223.23 Кб
Скачать

2.2 Практичні завдання

Завдання 1. Створити новий шар до векторної карти з відповідною вашим вимогам структурою бази даних, і нанести межі адміністративних районів регіону.

Завдання 2. Створити наступні 3 шари з відповідними структурами баз даних, в які слід нанести: адміністративні центри; дороги; назви адміністративних центрів.

Завдання 3. Розглянути особливості зміни стилю полігонів, ліній, символів і тексту.

2.3 Контрольні питання

▲ Особливості векторизації полігонів і поліліній, вимоги до точності векторної карти.

▲ Автотрасування і снеппінг.

▲ Що таке «недоліт», «переліт» і «висячі вузли» ?

8

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №3

СТВОРЕННЯ БАЗИ ДАНИХ ВЕКТОРНОГО ШАРУ

Мета роботи: навчитися створювати бази даних до шарів (таблиць) векторної карти.

План:

3.1Теоретична частина

3.2 Практичні завдання

3.3 Контрольні питання.

3.1Теоретична частина

Словник понять і термінів ГІС MAPINFO

Обчислюване поле. Те ж, що Обчислювана колонка.

Генералізує. Процес узагальнення даних для спрощення їх сприйняття або обробки. Наприклад, річка може містити безліч вигинів і рукавів; проте, на оглядовій карті, що охоплює велику територію, така річка може бути позначена прямою лінією. Аналогічно, міста, які насправді є площадними об'єктами, на оглядових картах показуються крапками.

Геоінформаційна система (ГІС). Програмне і апаратне забезпечення, призначене для ефективного створення, обробки, показу і аналізу всіх типів географічних або просторово розподілених даних. ГІС дозволяє здійснювати складні операції просторового аналізу, які складно виконати в інших системах.

Вокодування. Процес зіставлення координат Х і У записам з бази даних, щоб ці записи можна було зобразити графічними об'єктами на карті.

Головна інструментальна панель. Вікно, що містить кнопки для вибору основних інструментів, доступу до найважливіших діалогів і управління іншими вікнами Maplnfo.

Градуси (десяткові). Градуси (широти і довготи) - це координати, що позначають положення крапки на поверхні Землі. Довгота, або координата X, позначає положення на осі захід-схід, де положення на захід від початкового меридіана позначається негативними значеннями. Широта, або координата У, позначає положення на осі північ-південь, де положення на південь від екватора позначається негативними значеннями.

9

Декартові координати. Система координат, що використовує координати Х і У на площині. Більшість САПР використовує дану систему для опису об'єктів (напр., в кресленнях і поетажних планах). Як правило, одному з кутів зображення в декартових координатах відповідають значення координат 0,0.

Десятковий градус. Десяткове представлення часток градуса. У багатьох паперових картах координати виражаються в градусах, хвилинах і секундах (напр., 40030'10"), де хвилини і секунди описують частки градуса. 30 хвилин складають половину градуса, а 30 секунд - півхвилини. Maplnfo, проте, використовує тільки десяткові градуси (наприклад, 72.558 градуси), де частки градусів записуються у вигляді десяткового дробу. Так, довгота 40 градусів і 30 хвилин повинна бути представлена в Maplnfo як 40.5 градусів.

Деталізація даних. Процедура, яка виконується при розділенні об'єкту на карті на становлячі об'єкти. Maplnfo обчислює значення для дрібних об'єктів з урахуванням їх розмірів.

Діапазонів карта. Тип тематичної карти, на якій значення зображаються різними умовними позначеннями залежно від того, в який із заданих користувачем діапазонів ці значення потрапляють.

Дігитайзер, планшет. Електронний пристрій, що дозволяє цифрувати паперові карти в пакетах САПР або ГІС. Дігитайзер є планшетом, на який прикріпляється паперова карта. Цифрування здійснюється при переміщенні миші або подібного пристрою по поверхні планшета і натисненні кнопки миші. Результатом цифрування є векторні дані.

Довгота. Довготами називаються вертикальні лінії на карті, яким відповідають значення від 0 (на екваторі) до 90 градусів (на Північному полюсі + 90.0, а на Південному -90.0). Використовуються для позначення місцеположення об'єктів на осі захід-схід, положення виражається в градусах.

Запис. Набір інформації про один об'єкт в таблиці або базі даних. Одному запису відповідає один рядок у вікні Списку.

Змінні райони. Вибрані райони у вікні Районування, над якими виконуються подальші дії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]