Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Laborat praktukum.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
223.23 Кб
Скачать

3.2 Практичні завдання

Завдання 1. Перебудувати структуру таблиці шару з межами адміністративних районів, створивши до неї 10-12 колонок (полів).

10

Перша колонка - з назвами районів, інші - з чисельними показниками національного або вікового складу населення.

Завдання 2. Розглянути функції запаковування, перейменування і видалення таблиць.

Завдання 3. Розглянути роботу з колонками таблиці і взаємозв'язок рядків таблиці з графічними об'єктами карти. Вивчити роботу піктограми «

3.3 Контрольні питання

▲ Реляційна база даних.

▲ Поля, типи полів.

▲ Видалення таблиці.

▲ Зміна порядку розташування колонок в таблиці.

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 4

ЗАПИТИ .SQL - ЗАПИТИ

Мета роботи: навчитися проводити SQL - запити до баз даних шарів.

План:

4.1 Теоретична частина

4.2 Практичні завдання

4.3 Контрольні питання.

4.1 Теоретична частина

Словник понять і термінів ГІС MAPINFO

Імпорт. Процес завантаження однією програмою інформації з файлу, який був створений іншою програмою.

Індивідуальних значень карти. Тип тематичної карти, на якому запис з різними значеннями тематичної змінної показані різними умовними позначеннями.

Інструментальні панелі. Спеціальні віконця Maplnfo, які містять різні кнопки, що дозволяють швидко вибрати інструмент або виконати команду. Існує три інструментальні панелі:

Головна панель з основними інструментами (наприклад, Лупа, Вибір, Інформація і т.п.); Панель редагування, яка містить

11

інструменти рисування; Панель розробки містить кнопки Запустити. програму MapBasic і Показати/Приховати вікно MapBasic. Панель можна закрити або змінити її форму.

Кадастрова карта. Карта, яка використовується для відображення розподілу земель в деякому районі. Кадастровою є, наприклад, карта податків і карта оцінки майна,

Картографія. Наука, що вивчає методи створення карт. У ГІС цим терміном іноді позначають і процес візуального представлення даних.

Команда. Слово або фраза, в меню, при натисненні на яку з'являється деякий діалог і/або виконується деяка дія.

Контрольні крапки. Точки растрового зображення, координати яких використовуються для зіставлення світових координат і координат карти. Див. Реєстрація.

Координати. Значення Х і У в декартовій системі координат або широти і довготи в світовій системі координат.

Координати показують розташування об'єктів на карті по відношенню до деяких початкових об'єктів. В світових системах координат як початок відліку можуть використовуватися екватор і Грінвічський меридіан. У плоских системах координат Х і У показують відстань від деякої початкової лінії, причому звичайно всі об'єкти лежать в першому квадранті, так що всі координати є позитивними величинами.

Косметичний шар. Самий верхній шар вікна Карти, на якому Maplnfo автоматично розташовує підписи. На цей шар можуть бути поміщені і інші графічні об'єкти, наприклад, назва Карти. Косметичний шар показується завжди, і всі об'єкти, розміщені на ньому, слід зберігати на новий або один з існуючих шарів.

Кругових діаграм карти. Тип тематичної карти, на якій значення тематичних змінних з базової таблиці зображаються круговими діаграмами.

Легенда картографічна. Складник карти, що містить пояснення значень умовних знаків, кольорів і штрихувань. Легенда може також містити масштаб. Картографічна легенда може відображати інформацію про об'єкти на всіх шарах Карти, окрім растрового,

Лінія, лінійний об'єкт. Об'єкт на карті, що визначається послідовністю пар координат (напр., осьові лінії вулиць, залізниці, траси кабелів). Карти вулиць в Maplnfo є наборами з тисяч лінійних об'єктів.

12

Ламана лінія. Об'єкт, що складається з декількох лінійних відрізків (сегментів), із понад двох вузлів. Створюється інструментом «Ламана».

На відміну від нього, інструмент Лінія рисює тільки прямі лінії (що складаються тільки з двох вузлів).

Маркер Милі квадратики, що показуються в кутках мінірисьного прямокутника, описаного навколо редагованого в даний момент об'єкту на змінному шарі вікна Карти або Звіту.

Масштаб карти. Співвідношення довжин об'єктів на карті і на поверхні Землі. Звичайно задається у вигляді відношення, наприклад, 1:10 000. Це означає, що одиниця вимірювання довжин на карті (скажімо, один сантиметр) відповідає 10 000 таких одиниць на поверхні Землі. Терміном масштаб слід користуватися акуратно. З технічної точки зору, карта міського кварталу є великомасштабною (скажімо, 1:12 000), а оглядова карта всієї держави є дрібномасштабною (наприклад, 1:1 000 000). Масштаб 1:1 000 000 вважається дрібнішим, оскільки має менше значення при розподілі 1 на 1 000 000.

Масштабна лінійка. Елемент карти, дозволяючий графічно зображати масштаб (напр.., 0-5-10 км).

Масштабний ефект. Установки, що визначають розміри зображення, при яких даний шар показується у вікні Карти (напр., 0,3 км, 2,5 км і т.д.).

Меридіан. Лінія, що сполучає Північний полюс з Південним, або її частина. Лінія постійної довготи.

Мінірисьний прямокутник, що описує. Мінірисьний прямокутник, який можна описати навколо даного об'єкту,

Багатокутник. Простий площадковий об'єкт. "Простий" означає, що він складається з єдиної замкнутої фігури. Для створення подібних об'єктів служить інструмент Багатокутник.

Накладення багатокутників. Просторова операція поєднання налягаючих один на одного багатокутників з двох шарів для аналізу області їх перетину або створення нових багатокутників.

Область, площадковий об'єкт. Замкнутий об'єкт, що складається з одного або декількох багатокутників. Якщо область складається з декількох островів, кожний з островів є окремим багатокутником.

Узагальнення даних. Процедура, яка виконується при комбінуванні декількох об'єктів на карті в один новий об'єкт. Maplnfo обчислює значення в полях запису, відповідно новому

13

об'єкту, використовуючи функції підсумовування або знаходження середнього на підставі значень для початкових об'єктів.

Об'єднання. Процес створення реляційного зв'язку між двома таблицями (базами даних).

Вікна. У Maplnfo для представлення інформації використовуються вікна Карт, Списків, Графіків, Звітів. Крім того, допоміжні функції виконують інструментальні панелі, вікна Легенди, Інформації і деякі інші.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]