Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TOE III.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
2.95 Mб
Скачать

Література

  1. Нейман Л.Р. , Демирчан К.С. Теоретические основы електротехники . т.2.- М.,Л.: Энергия , 1967 , с.270.

  2. Н ейман Л.Р. , Демирчан К.С., Юринов В.М. Руководство к лаборатории электромагнитного поля .-М.: Высшая школа ,1966 , с.31,245,249,253.

Рисунок 23.3

Порядок виконання роботи:

  1. Для експериментального визначення напруженості магнітного поля потрібно зібрати схему відповідно рис.23.3.

а) При розімкнені кола соленоїда (котушки що досліджується) ключем К1 потрібно виміряти відхилення по шкалі балістичного гальванометра БГ, який підключений до кола вимірювальної котушки, розміщуючи останню послідовно в точках A , B , C , D , і E на осі котушки.

б) Аналогічно вимірюють відхилення гальванометра, розміщуючи вимірювальну котушку в точках К, Л, М зовні соленоїда. Дані вимірювань записати у таблиці 23.1.

Всі вимірювання робити при трьох значеннях струму в котушці.

  1. Для вимірювання магнітної сили F і падіння магнітної напруги за допомогою магнітного пояса потрібно зібрати схему відповідно рис. 23.4.

а) При вимиканні соленоїда ключем К1 потрібно виміряти значення відхилення по шкалі балістичного гальванометра БГ, який включений в коло магнітного поясу, розміщуючи останній вздовж замкненого шляху AnBmA, який обіймає всі витки соленоїда.

m

Рисунок 23.4.

Таблиця 23.1

Струм А

Величина

Одиниця

Вимірюван-ня

Точки

A

B

C

D

E

К

Л

М

1.

поділ.

вим.

H

A/м

вим.

H

A/м

розр.

2.

поділ.

вим.

H

A/м

вим.

H

A/м

розр.

3.

поділ.

вим.

H

A/м

вим.

H

A/м

розр.

б) Аналогічно вимірюють відхилення гальванометра, розміщуючи магнітний пояс всередині котушки між точками А і В. В цьому випадку пояс вкладають в середині котушки таким чином, щоб один його кінець був на одному рівні з одним торцем котушки, а другий вигинають і прикладають до другого кінця котушки.

в) Виміряти відхилення гальванометра, розміщуючи магнітний пояс зовні котушки між точками А і В. В цьому випадку весь пояс розміщується зовні котушки, а його кінці прикладають до торців котушки з обох боків.

Всі вимірювання виконуються при тих же значеннях струму, що і в першому експерименті. Результати вимірювання записати в таблицю 23.2.

Таблиця 23.2

Струм

Величина

Одиниця

вимірюван­ня

Виміри

вздовж шляху

AnBmA

всередині котушки AnB

зовні котушки AmB

1

поділ.

F

А

2

поділ.

F

А

3

поділ.

F

А

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]