Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛP.01 – Аналіз конфігурації апаратного забезпеч...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
971.78 Кб
Скачать

Література

  1. Айден К., Фибельман Х., Крамер М. Аппаратные средства PC в подлиннике. – СПб: BHV, 2003.

  2. Волков В.В. Работа на персональном компьютере. Практический курс. – К.: Юниор, 1999.

  3. Гук М. Аппаратные средства IBM PC. Энциклопедия. – СПб: Питер, 2003.

  4. Комягин В. Компьютер для студентов. Самоучитель. – М.: ТРИУМФ, 2003.

  5. Бородайкин Ю. Информационные технологии. Методы, процессы, системы. – М.: РиС, 2001.

  6. Виллетт Э., Каммингс С. Office XP. Библия пользователя. – К.: Диалектика, 2002.

  7. Куперштейн Д. Современные информационные технологии в делопроизводстве и управлении. – СПб: BHV, 1999.

  8. Степаненко О. Персональный компьютер. Самоучитель. – К.: Диалектика, 2003.

  9. Шафрин Ю. Информационные технологии. – М.: Лаборатория базовых знаний, 1997.

Глосарій

Апаратні засоби (hardware) –

  1. технічні засоби, які використовуються для обробки даних;

  2. усе механічне, електричне та електронне устаткування, що використовується в обчислювальній техніці.

Базова конфігурація (Baseconfiguration)мінімальний набір технічних засобів обчислювальної системи.

Відеоадаптер (Videoadapter) – адаптер, що дозволяє виводити дані на екран дисплея.

Гнучкий магнітний диск(Floppydisk)змінний носій інформації, виготовлений з майлара у вигляді диска, який вкритий магнітним шаром і поміщений у захисний пластиковий конверт. Найбільше поширені диски з діаметром носія 3.5".

Дисковод CD-ROM (CD-ROMDrive) – пристрій для зчитування інформації з компакт-диска.

Дисковод (Drive) – пристрій для запису і зчитування інформації з магнітного диска.

Дисплей (Display) – пристрій візуального виведення інформації.

Жорсткий диск (Harddisk – носій інформації, що складається з декількох дисків на металевій основі, поміщених у герметичний корпус.

Клавіатура (Keyboard) – пристрій обчислювальної системи, що складається з розташованих в певному порядку клавіш, які використовуються для введення і редагування даних, керування виконанням окремих операцій.

Комп’ютерна система (Computersystem)аппаратна конфігурація, тобто всі функціональні компоненти комп’ютера та супутнє обладнання.

материнська плата (Motherboard) – головна плата комп’ютера, що містить основні компоненти системи: процесор, основну пам’ять, мікросхеми підтримки. Інші плати можуть підключатися до материнської через спеціальні з’єднувачі шини.

Миша (Mouse) – пристрій введення з декількома клавішами, що

виконує певні функції: при переміщенні по поверхні умонтовані мікросхеми подають сигнал, відповідно до якого переміщається покажчик по екрану. За допомогою клавіш фіксується нове місце розташування покажчика, активуються певні елементи програмного інтерфейсу, ініціюються конкретні дії.

Мікропроцесор (CPU – CentralProcessingUnit) –інтегральна схема, що виконує функції центрального процесора.

Мультимедіа (Multimedia) – метод подання інформації з використанням комп’ютера та застосуванням таких засобів передавання інформації як текст, графіка, аудіо, відео та обробки її у режимі діалогу.

Обчислювальна система (Computersystem)сукупність апаратних засобів обчислювальної техніки і відповідного програмного забезпечення, що функціонує як єдине ціле і призначена для розв’язування певного класу задач.

Оперативна пам’ять (RAM – Random Access Memory) – програмно адресована пам’ять для розміщення даних, що доступні машинним командам для безпосередніх посилань за адресою або для обробки.

Операційна система (Operatingsystem)програмне забезпечення, що відповідає за керування, розподіл і використання ресурсів апаратних засобів.

Персональний комп’ютер (Personalcomputer)комп’ютер, призначений для роботи одного користувача, оснащений необхідним системним і прикладним програмним забезпеченням, пристроями введення-виведення та іншими периферійними пристроями, які необхідні для вирішення конкретних практичних задач.

Порт (Port) – засіб для підключення периферійних пристроїв до обчислювальної системи, що має унікальну адресу в системі адресації.

Постійна пам’ять (ROM – ReadOnlyMemory) – енергонезалежна пам’ять, в якій зберігаються системні програми та дані, що необхідні для функціонування обчислювальної системи.

Прикладне програмне забезпечення (Applicationsoftware) –частина програмного забезпечення, що складається з окремих прикладних програм та пакетів прикладних програм, що забезпечують вирішення практичних задач.

Принтер (Printer) – пристрій, призначений для виведення інформації на паперовий або інший фізичний носій.

Програмне забезпечення (Software) – сукупність програм, процедур і правил та документації, що відноситься до функціонування системи обробки даних.

Система програмування (programmingsystem) –

  1. система автоматизації програмування, що складається з мови програмування, компілятора та/або інтерпретатора програм, з відповідною документацією, допоміжними засобами для підготовки програм до виконання;

  2. одна або декілька мов програмування з необхідним програмним забезпеченням для використання цих мов та з устаткуванням автоматичної обробки даних.

Сканер (Scanner) – пристрій введення інформації, що створює оцифрований образ документа, який вводиться для подальшої обробки обчислювальною системою.

Слот розширення (ExpansionSlot) – гніздо, призначене для розміщення плат розширення і підключення їх до шини обчислювальної системи.

Шина (Bus) – сукупність провідників, призначених для переміщення даних між різноманітними пристроями комп’ютера.