Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по курсовой_Управление проектами.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
2.1 Mб
Скачать

3. Структуризація проекту: структурування задач (робіт) і повноважень.

При виконанні даного пункту необхідно:

    1. Побудувати робочу структуру проекту та робочі пакети. Етапи виконання проектів наведені у вихідних даних згідно з назвою проекту. Склад робіт для виконання кожного з етапів, їх кількість, послідовність, групування та терміни виконання робіт студент визначає самостійно.

    2. Побудувати організаційну структуру проекту. Відповідальні виконавці проекту визначаються у вихідних даних до курсової роботи згідно з назвою проекту. Кількість виконавців з кожної групи студент визначає самостійно відповідно до загальних термінів виконання проекту.

    3. Описати систему кодування проекту (робоча структура (WBS) має код «остання цифра залікової книжки», організаційна структура (OBS) має код «передостанньої цифри залікової книжки»).

    4. На підставі розроблених робочої та організаційної структур проекту скласти двоспрямовану структуризацію проекту.

    5. Скласти CTR-каталог.

    1. Побудова робочої структури (wbs) та робочі пакети

WBS ‑ це ієрархічна структура, побудована з метою логічного розподілу усіх робіт з виконання проекту і подана у графічному вигляді. Це сукупність декількох рівнів, кожний з яких формується в результаті розподілу роботи попереднього рівня на її складові. Елементом найнижчого рівня є група робіт, або так званий робочий пакет(work package).

При розробці WBS необхідно дотримуватися наступних етапів:

  1. визначення ступеня деталізації проектних робіт (так, щоб вони піддавались оцінці);

  2. визначення кількості рівнів (як правило три-чотири, для сучасних компаній - чотири оптимально);

  3. розробка структури кожного рівня (формуються горизонтальні рівні);

  4. підготовка опису елементів WBS(стисла назва кожної складової WBS);

  5. формування системи кодування (кодуються всі блоки);

  6. проведення зворотних обчислень (розраховуються витрати по кожному блоку “знизу до гори” за принципом: відділ локалізації – субпідрядник).

Слід пам’ятати, що для одного і того самого проекту можна створити кілька WBS із різною кількістю рівнів та елементів на кожному рівні залежно від принципу, який покладається в основу розбивки проекту на його складові.

Принципи формування структури WBS:

  • за продуктами або субпроектами (субпроект 1 – субпроект 2 - субпроект 3);

  • за фазами проекту (проектування – будівництво – приймання);

  • за місцем виконання робіт (фундамент - зовнішні роботи -внутрішні роботи);

• за центрами витрат (компанія 1 – компанія 2 – компанія 3).

Тобто за дотримання будь-якого з цих принципівWBS– це поділ проекту на його складові елементи на логічній основі.

У курсовій роботі необхідно побудувати робочу структуру проекту за одним із принципів формування даної структури.

WBS структуризація може проводитися по таких рівнях:

рівень 1 – проект;

рівень 2 – стадії або субпроекти;

рівень 3 – системи або блоки;

рівень 4 – робочі пакети.

На найнижчому рівні робочої структури кожного проекту знаходиться робочий пакет (work package). Він являє собою групу робіт чи операцій, які піддаються оцінці з погляду визначення витрат і наділення ресурсами, тривалості виконання та призначення відповідального. Кожен робочий пакет повинен мати чисельну інформацію за наступними характеристиками:

  • обсяг і перелік робіт, які треба виконати: подаються у певній послідовності, бажано з встановленням взаємозв’язків між роботами усередині пакету;

  • відповідальні за виконання робочого пакету: перелік посад, та/чи функціональні обов’язки виконавців пакету, та їх адміністративна підпорядкованість;

  • бюджет: розрахунок витрат на виконання робіт усередині пакету, придбання необхідних ресурсів, оплата послуг сторонніх установ, оплата праці виконавцям робочого пакету, накладні витрати;

  • потрібні ресурси: перелік необхідних матеріальних, трудових, інформаційних, адміністративних ресурсів, засобів забезпечення (приміщення, транспорт, засоби зв’язку, тощо);

  • дати початку і кінця: встановлюються календарні дати виконання, чи вказується бажаний загальний термін, необхідний для виконання робочого пакету.

Отримана інформація подається у формах окремих таблиць за кожною характеристикою, і узагальнюється у формі стандартної картки «Склад (структура) робочого пакету», приклад якої наведений у табл. 3.1.

Таблиця 3.1