Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Єн Эл1+.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.44 Mб
Скачать

2 Попереднє завдання

2.1 Для вказаних в лабораторній роботі чотирьох схем випрямлення розрахувати теоретичне співвідношення Ud/U (коефіцієнт випрямлення).

2.2 Обчислити середню випрямлену напругу Ud для кожної схеми випрямлення, якщо значення лінійної діючої напруги вторинної обмотки трансформатора U=28 В.

3 Робоче завдання

3.1 Здійснюючи послідовне перемикання перемикача «П», провести вимірювання за допомогою вольтметрів Vd і V2 напруги Ud і U в кожній схемі випрямлення при холостому ході (ключ В1 вимкнений). Знайти відношення Ud /U і порівняти з теоретичним.

3.2 Замалювати, використовуючи рекомендації, приведені в нижченаведених «Вказівках до виконання роботи», осцилограми напруги U, Ud, Uа а також осцилограми струмів ia ii. Осцилограми струмів замалювати при максимальному навантаженні (ключ В1 ввімкнений, Rн встановлений в крайнє за годинниковою стрілкою положення).

3.3 Вивчити явище комутації струму у вентилях, для чого при дослідженні трифазної мостової схеми випрямлення із з'єднанням вторинної обмотки трансформатора Y/Y (перемикач «П» в положенні «2») провести осцилографування анодного струму вентиля V3, що виходить з роботи, і вентиля V5, – вступаючого в роботу.

3.4 Зняти і побудувати зовнішню характеристику випрямляча Ud=f(Id). Зовнішню характеристику знімати для еквівалентної дванадцятипульсної схеми випрямлення (перемикач «П» в положенні «4»).

4 Вказівки до виконання лабораторної роботи

4.1 При виконанні п. 3.1 робочого завдання рекомендується перед зняттям вимірювань за допомогою вольтметрів Vd і V2 визначити ціну великого і малого ділень приладів. Результати вимірювань п. 3.1 внести до таблиці 1.

Таблиця 1 – Результати вимірювань п. 3.1

Найменування схеми випрямлення

Найменування параметра

U

Ud

Ud/U

Ud /U(теор.)

3-х фазна нульова

3-х фазна мостова Y/Y

3-х фазна мостова Y/

Еквівалентна 12-типульсна

4.2 При знятті осцилограм з екрану осцилографа С1–83 використовувати сітку. Одне ділення сітки на екрані осцилографа прийняти рівним 1 см (двом клітинкам зошитового листа).

Перемикач розгортки осцилографа рекомендується встановити на 5 мс/діл множник «х1». Синхронізація – зовнішня за допомогою мережевої напруги, що подається на вхід синхронізації осцилографа.

Для осцилографування напруги вхідного дільника (аттенюатор) встановити на 2 В/діл, множник «х10». При осцилографуванні випрямленої напруги Ud (контрольні точки Г19 і Г20) а також анодної напруги Ud вентилів (наприклад, контрольні точки Г5 і Г6 в схемі 1) необхідно уважно стежити, щоб щуп, пов'язаний з корпусом осцилографа (щуп чорного кольору), був підключений до контрольних точок, що мають негативний потенціал (Г20, Г6, Г10, Г15).

Для осцилографування анодних струмів вентилів ia вхідного дільника рекомендується встановити на 20 мВ/дел., множник «х10», а для осцилографування струмів i1 первинної обмотки трансформатора на 5 мВ/діл., множник «х10». За технікою безпеки нульова точка первинної обмотки трансформатора заземлена, тому при осцилографуванні первинного струму i1 щуп, пов'язаний з корпусом осцилографа, необхідно включати в контрольні точки Г2 або Г9.

4.3 При знятті зовнішньої характеристики випрямляча результати вимірювань внести до таблиці 2. Значення струму Id збільшувати, приблизно, через 2 А. Нульове значення струму набувати відключенням ключа В1.

Таблиця 2 – Результати вимірювань при знятті зовнішньої

характеристики випрямляча

Id, А

Ud, В

Г6

Ad

~

+

а) б)

+

+

в) г)

Рисунок 1 – Трьохфазна нульова (а), навантажувальне коло

(б), трьохфазна мостова із з’єднанням обмоток

трансформатора Y/Y(в) і трьохфазна мостова

із з’єднанням обмоток трансформатора із Y/

5 ЗМІСТ ЗВІТУ

5.1 Мета роботи.

5.2 Принципова схема лабораторної установки.

5.3 Таблиці 1 і 2.

5.4 Осцилограми напруги і струмів, пов'язаних в часі, для кожної схеми випрямлення.

5.5 Зовнішня характеристика.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

1.Забродин Ю.С. Промышленная электроника. – М.: Высш.шк., 1982.– 496 с., (с. 331-340)

2.Руденко В.С., Сенько В.И., Чиженко И.М. Основы преобразовательной техники. – М.: Высш. шк.,1980.–424 с. (с.69-70)

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 3

ОДНОФАЗНИЙ РЕГУЛЬОВАНИЙ ВИПРЯМЛЯЧ

НА ТИРИСТОРАХ

Мета роботи – ознайомлення з роботою і характеристиками однофазного регульованого випрямляча на тиристорах і його системою управління.

1 ОПИС ЛАБОРАТОРНОЇ УСТАНОВКИ

Лабораторна установка типу ЕС 16 призначена для дослідження і зняття характеристик однофазної нульової регульованої схеми випрямлення. На лицьовій панелі установки приведена її принципова схема (рис.1), виведені контрольні гнізда 1–16, встановлені тумблер «Мережа» і індикаторна лампочка «Мережа», тумблер S1 «Навантаження», перемикач «Rн» і «Rф», а також контрольно-вимірювальні прилади PA і PV, що вимірюють відповідно середнє значення струму і напруги на навантаженні. За допомогою тумблера S1 змінюється характер навантаження (Rн або RнLн). Перемикач «Rн» дозволяє змінювати активний опір навантаження в межах від 20 до 120 Ом. Перемикачем «Rф» дискретно змінюють опір однойменного резистора системи управління (7 значень), а зміна опору Rф приводить до зміни кутів управління тиристорів VS1 і VS2.

Для осциллографування струму id передбачений шунт Rвим.

Сигнали в контрольних точок 1-12 виведені на контрольні гнізда 1-12 відповідно.