Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Єн Эл1+.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.44 Mб
Скачать

2 Попереднє завдання

Розрахувати коефіцієнт випрямлення і коефіцієнт пульсації для всіх досліджуваних схем випрямлення.

Накреслити зразковий вид зовнішньої характеристики випрямляча без фільтру, а також з різними фільтрами.

3 Робоче завдання

Робоче завдання розраховане на 4 години (два лабораторні заняття).

3.1 Дослідження однофазних схем випрямлення (2 години)3.1.1 Досліджувати однофазну однополуперіодну схему випрямлення з одним і двома послідовно з’єднаними діодами (вставити панельки №1 і №6):

а) заміряти за допомогою приладів PV1 і PV2 змінну і випрямлену напругу в режимі холостого ходу (тумблери SA3 і SA4 встановити в середнє положення), розрахувати коефіцієнт випрямлення і порівняти його з розрахованим в попередньому завданні;

б) замалювати з екрану осцилографа при незмінному посиленні 10 В/діл, і тривалості розгортки 5 мс/діл при максимальному струмі навантаження наступні осцилограми напруги:

  • змінної напруги U2 вторинної обмотки трансформатора (гнізда 2 і 6);

  • випрямленої напруги Ud на активному навантаженні (гнізда 11 і 16, тумблер SA2 - в положенні "VD1", SA3 - в середньому положенні, а SA4 - у верхньому);

  • випрямленої напруги Ud на активно-індуктивному навантаженні (SA2 - в положенні "VD1", SA3 - в середньому, SA4 - в нижньому, SA5- в положенні "L2", SA6 - в середньому);

  • випрямленої напруги Ud на активному навантаженні з паралельною ємністю С2 (SA2 - "VD1", SA3 - "С2", SA4 - верхнє);

в) замалювати для всіх видів навантажень, вказаних в попередньому пункті, осцилограми напруги Ua на діоді (гнізда 5 і 11). Посилення по входу осцилографа прийняти 10 В/діл.;

г) замалювати для всіх видів навантажень осцилограму анодного струму iа діода (гнізда 2 і 5) при максимальному струмі навантаження. Посилення по входу осцилографа прийняти 0,1 В/діл, для всіх навантажень, окрім активного з паралельною ємністю С2, для якої посилення встановити 1 В/діл.;

д) спостерігати на екрані осцилографа часові діаграми Ud, Ua, і ia з двома послідовно з’єднаними діодами VD2 і VD3. Зробити висновки в звіті;

е) при оформленні звіту по лабораторній роботі провести компоновку осцилограм U2, Ud, Ua, іa у часі для кожного виду навантаження (всього три комплекти осцилограм).

3.1.2 Досліджувати однофазну двополуперіодну нульову схему випрямлення (вставити панельки №2 і №6). Дослідження провести згідно п.п.3.1.1 для всіх видів навантажень.

Примітки:

  1. Осцилограму змінної напруги U2 замалювати для обох полуобмоток трансформатора.

  2. Осцилограму анодного струму ia замалювати для діодів VD1 і VD2.

3.1.3 Досліджувати однофазну мостову схему випрямлення (вставити панельки №3 і №6). Дослідження провести згідно п.п. 3.1.1 для всіх видів навантажень.

Примітки:

  1. Осцилограму анодного струму замалювати для діодів VD3 і VD4.

  2. Замалювати осцилограму струму і2 вторинної обмотки трансформатора.

3.2 Дослідження фільтрів, випрямляча з подвоєнням напруги і транзисторного фільтру напруги (2 години)

3.2.1 Замалювати для мостової схеми випрямлення при незмінному посиленні і тривалості розгортки (см.п.п.3.1.1б і п.п.3.1.1г) і максимальному струмі навантаження осцилограми змінної напруги U2 вторинної обмотки трансформатора, випрямленої напруги Ud на вході фільтру (гнізда 11 і 16), випрямленої напруги Uн на навантаженні Rн (гнізда 14 і 16) і струму і2 вторинної обмотки трансформатора для наступних фільтрів:

а) простого ємнісного з конденсатором С1;

б) простого індуктивного з індуктивністю L1;

в) Г-образного С1-L1;

г) П-образного C1-L1-C2.

3.2.2 Спостерігати осцилограми Ud, Uн, і2 для однополуперіодної і двополуперіодної нульової схеми випрямлення з фільтрами, вказаними в попередньому пункті.

3.2.3 Досліджувати роботу випрямляча з подвоєнням напруги в режимі холостого ходу і на активне навантаження (вставити панельки №4 і №6). При холостому ході (SA3 і SA4 в середньому положенні) заміряти вольтметром PV2 напруги на конденсаторах С1 і С2 (див. рисунок 4), а також вихідну напругу Ud. Порівняти результати вимірювань з розрахованими.

При активному навантаженні (SA3 - в середньому, а SA4 - у верхньому положеннях) зняти зовнішню характеристику Ud=fd). Результати вимірювань, зняті по приладах РА і PV2, внести до відповідної графи таблиці 2.

3.2.4 Зняти і побудувати в одній системі координат зовнішні характеристики однофазного мостового випрямляча з фільтром. Результати вимірювань внести до таблиці 2.

Таблиця 2 – Результати вимірювань, зняті по приладах РА і PV2

Випрямляч без фільтрів

С1-фільтр

L1- фільтр

С1- L1 - фільтр

Випрямляч з подвоєнням

Транзистор-ний фільтр

Іd

Uн

Іd

Uн

Іd

Uн

Іd

Uн

Іd

Uн

Іd

Uн

мА

В

мА

В

мА

В

мА

В

мА

В

мА

В

0

0

0

0

3.2.5 Визначити експериментальні і теоретичні коефіцієнти пульсації і згладжування при максимальному струмі навантаження (Rн=100 Ом). Результати вимірювань і обчислень внести до таблиці 3.

Таблиця 3 – Результати вимірювань

№ п/п

Вид фільтру

Ud

Um

Q2

Sексп

Sрозр

1

C1=200 мкФ

2

L1=1,0 Гн

3

C1=200 мкФ, L1=1,0 Гн

4

C1=200 мкФ, L1=1,0 Гн, С4=100 мкФ

3.2.6 Досліджувати роботу транзисторного фільтру напруги спільно з мостовою схемою випрямлення і ємнісним фільтром С2 (вставити панельки №3 і №10). З'ясувати призначення резистора Rd (див. рисунок 5) і зробити висновки в звіті. Встановити напругу 10 В на виході стабілізатора при максимальному навантаженні і зняти зовнішню характеристику. Результати внести до відповідної графи таблиці 2.