Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2010_MetodNaskrizPrakt_1-3kurs.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
2.07 Mб
Скачать

4. Загальні питання організації практики

Строки проведення практики встановлюються навчальним закладом з урахуванням особливостей узагальненого об'єкта діяльності, можливостей баз практики, організацій, навчально-виробничих підрозділів навчального закладу. При цьому повинно передбачатись можливе залучення студентів до безпосередньої участі у технологічних процесах як в навчально-виробничих підрозділах навчального закладу, так і на підприємствах.

Практика може здійснюватись як безперервним циклом, так і шляхом чергування з теоретичними заняттями по днях (тижнях) за умови забезпечення зв'язку змісту практики і теоретичного навчання.

Оцінювання навчальної практики прирівнюється до оцінювання теоретичного навчання і враховується під час підведення підсумків загальної успішності студентів.

Вищі навчальні заклади щороку укладають взаємовигідні договори з с.-г. підприємствами, організаціями і об'єднаннями на наступний рік: погоджують з ними робочі програми і календарні графіки проходження практик.

Адміністрація навчального закладу зобов'язана забезпечити:

- своєчасний розподіл студентів за місцями практики;

- проведення інструктажу;

- квитками на проїзд студентів до місць практики.

На студентів, зарахованих під час технологічної чи професійної практики на робочі місця, поширюється загальне трудове законодавство, правила охорони праці і правила внутрішнього розпорядку, що діють на цьому підприємстві.

Час роботи на оплачуваних робочих місцях зараховується у виробничий стаж і видачею трудових книжок (довідок).

Навчально-методичне керівництво практикою здійснюють вищі навчальні заклади.

Навчальна практика, як правило, проводиться майстрами виробничого навчання.

За умови, що навчальна практика є продовженням вивчення навчальних дисциплін, вона проводиться викладачами, які викладають відповідні навчальні дисципліни.

На кожну навчальну групу чисельністю 15 студентів, що проходять практику поза межами навчального закладу, дозволяється направляти для керівництва практикою викладача, що викладає цю чи споріднену з нею навчальну дисципліну.

Строки виїзду викладачів на бази практик для здійснення керівництва визначаються навчальним закладом у межах часу, передбаченого робочою програмою відповідного виду практики, незалежно від проходження практики студентами в одному або декількох об'єктах практики.

Оплата викладачам добових, за проїзд до місця практики за межами розташування навчального закладу і назад, а також витрати по найму житлового приміщення проводиться навчальними закладами згідно з діючим законодавством про оплату службових відряджень. Керівник практики від навчальних закладів:

- встановлює зв'язок з керівниками практик від підприємства і разом з ними складає індивідуальні робочі програми проведення практики;

- розробляє тематику індивідуальних завдань і перевіряє їх виконання, надає студентам методичну допомогу;

- бере участь у розподілі і переміщенні студентів за робочими місцями згідно з програмою практики;

- здійснює контроль за правильністю використання студентів у період практики і організацією їх дозвілля;

- оцінює результати виконання програми практики.

Загальне керівництво практикою студентів на підприємствах покладається на керівника підприємства, заступника або одного з провідних фахівців, про що вказується в договорі.

Керівник практики від підприємства:

- несе особисту відповідальність за проведення практики;

- організовує практику згідно з розробленою індивідуальною програмою практики;

- надає згідно з робочою програмою студентам місця практики, забезпечує найбільшу ефективність її проходження;

- організовує навчання студентів правил техніки безпеки, охорони праці;

- забезпечує виконання погоджених з навчальним закладом графіків проходження практик за структурними підрозділами підприємства;

- надає студентам-практикантам можливість користуватись наявною літературою, необхідною документацією;

- забезпечує і контролює дотримання студентами-практикантами правил внутрішнього розпорядку;

- турбується про умови їх праці і побуту;

- створює необхідні умови для засвоєння практикантами нової техніки, передової технології, сучасних методів організації праці тощо. З цією метою разом з керівником практики від навчального закладу організовує для практикантів консультації з професійних навчальних дисциплін за рахунок годин, передбачених програмою практики;

- забезпечує студентів на час проходження практики на робочих місцях безкоштовно спец харчуванням, захисним одягом, взуттям та іншими індивідуальними засобами захисту, гуртожитком на умовах постійних працівників. За необхідності підприємства орендують житлову площу для розміщення студентів-практикантів.

Безпосередньо керівництво технологічною, професійною практиками студентів у бригадах, відділах, майстернях та інших об'єктах практики покладається на постійно працюючих у них кваліфікованих фахівців, яким доручається група практикантів до 10 чоловік і в обов'язки яких входить:

— розподіляти практикантів за робочими місцями згідно з графіком

проходження практики;

— проводити інструктаж з техніки безпеки і протипожежної охорони на підприємстві і робочому місці під час виконання конкретних видів робіт;

— знайомити практикантів з організацією робіт на конкретному робочому місці;

— здійснювати постійний контроль за роботою практикантів, забезпечуючи виконання студентами програми практики, знайомити практикантів з передовими методами праці;

— оцінювати якість роботи практикантів, складати виробничі характеристики з відображенням у них виконання програми практики, якості професійних знань та умінь, відношення студентів до виробничої і громадської роботи, виконання індивідуальних завдань, організаторських здібностей, участі в засвоєнні нової техніки і технологій тощо;

— надавати допомогу в підборі матеріалів для курсових і дипломних проектів (робіт).

Оплата праці керівників практичної підготовки студентів від бази практики здійснюється щомісячно базами практик незалежно від форми власності за такими нормами (в % до заробітної плати на основній роботі) відповідно до кількості студентів:

до 4 чол. — 10%;

від 5 до 7 чол. — 20 %;

від 8 до 10 чол.— 30%.

Студенти під час проходження професійної практики на підприємствах і в організаціях зобов'язані:

— повністю виконувати завдання, передбачені програмою практики;

— підпорядковуватися чинним на підприємстві, організації правилам внутрішнього розпорядку;

— вивчати і суворо дотримуватися правил охорони праці, техніки безпеки і виробничої санітарії;

— нести відповідальність за виконану роботу та її результати і показувати приклад свідомого і сумлінного відношення до праці;

— брати активну участь у громадському, культурно-масовому житті підприємства, організації.

По закінченні терміну практичної підготовки студенти-практиканти складають письмовий звіт, передають його для рецензування керівникові від вищого навчального закладу разом з щоденником і відгуком, підписаними безпосереднім керівником практики від бази практики. Звіт повинен відображати відомості про виконання студентом усіх розділів програми практики та індивідуального завдання, мати розділи з охорони праці, дозвілля, висновки, пропозиції, перелік використаної літератури та ін. Оформляється звіт згідно з вимогами, які встановлює вищий навчальний заклад з обов'язковим врахуванням ЄСКД.

Щоденники-звіти перевіряються викладачами-керівниками практики з оплатою (зарахуванням педнавантаження) відповідно до діючих нормативів.

За результатами перевірки щоденників-звітів викладач-керівник

практик виставляє студентам оцінки, враховуючи при цьому результати перевірки роботи студентів на місці проведення практики.

За необхідності випадках з окремими студентами проводиться співбесіда із виконання практики.

Студенту може бути надано право виконувати практику повторно за умов, визначених вищим навчальним закладом.

Загальні підсумки професійної (технологічної, переддипломної) практики підводяться на конференції студентів, на яку запрошують керівників і фахівців господарств (баз практик).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]