Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБ ОМ част 1.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
2.25 Mб
Скачать

Способи включення електродинамічних ватметрів

Рис. 6

Нерухомі котушки ватметра 1-1 (рис.6) вмикають в електричне коло послідовно зі споживачем Zh, а рухома котушка 2-2 із додатковим резистором Rдод — паралельно споживачеві.

Зміна напряму струму в котушках спричинює зміну напряму відхилення стрілки приладу.

Тому для правильного увімкнення один із затискачів і рухомої та нерухомої котушок позначається спеціальним знаком («ге­нераторні» затискачі) і ці затискачі мають бути увімкнені з боку джерела живлення.

До позитивних властивостей електродинамічних ват­метрів слід віднести відносно високу точність (клас точ­ності 0,1), можливість застосування як для постійного, так і для змінного струму, наявність майже рівномірної шка­ли, можливість розширення діапазону вимірювання як за струмом (котушку струму поділяють на декілька секцій, з'єднаних послідовно), так і за напругою (якщо приєднати додатковий опір послідовно з котушкою напруги).

Недоліками електродинамічних ватметрів є власне спо­живання енергії, неможливість застосовувати в широкому діапазоні частот через наявність частотної похибки, від­носно невеликий момент обертання, чутливість до зовніш­ніх магнітних полів.

Схему на рис.6,а доцільно застосовувати для вимірювання потужності високоомного споживача, а схему на рисунку 6,б – низькоомного.

Феродинамічний ватметр

Рис. 4

Феродинамічний ватметр (як і електродинамічний) складається з двох котушок: нерухомої і рухомої. Нерухо­ма котушка феродинамічного ватметра, на відміну від електродинамічного, наноситься на феромагнітний магнітопровід. Таким чином, створюється радіальне магнітне поле в зазорі, в якому розміщено рухому котушку (рис. 4). Ру­шійний момент створюється взаємодією магнітних полів рухомої і нерухомої котушок.

У феродинамічному ватметрі, порівняно з електроди­намічним, значно більший обертальний момент і значно менший вплив зовнішніх магнітних полів. Поряд з цим, феродинамічний ватметр має більшу похибку від нелінійності, гістерезису і більші втрати енергії.

Призначення ватметра д539

Ватметри Д539 лабораторні, феродинамічної системи, однофазні, екранізовані, переносні класу 0,5 призначені для вимірювання активної потужності в колах змінного і постійного струму. Номінальна область частот 45-65гц, розширена 65-500 гц.

Ватметри можна використовувати також для вимірювання в колах змінного струму в діапазоні частот від 500 до 1500 гц включно, при цьому основна похибка приладів при номінальних умовах не перевищить +-2,5% від робочої частини шкали.

Таблиця 1

Вимірювання по схемі а

Покази амперметра, А

Покази вольтметра, В

Потужність

P= UІ., Вт

Методична по­хибка,

%

Таблиця 2

Вимірювання по схемі б

Покази амперметра, А

Покази вольтметра ,В

Потужність

P= UІ, Вт

Методична похибка,

%

Потужність навантаження

схема а

Потужність навантаження

схема б