Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова стратегич менджмент.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
751.1 Кб
Скачать

2.3. Визначення потреби в фінансових ресурсах при оптимальній стратегії ремонтних робіт автомобільних доріг строком на п’ять років

Визначення потреби в фінансових ресурсах для області при оптимальній стратегії ремонтних робіт автомобільних доріг строком на п’ять років можна виконати з використанням програми СУСП.

Також за допомогою даної програми встановлюється прогноз відновлювального поточного ремонту на вибраній ділянці дороги на основі виміряних транспортно-експлуатаційних показників та визначається коефіцієнт ефективності виконання ремонтних робіт при використанні різних стратегій.

Розділ 3. Розрахунки прогнозів для визначення стратегії ремонтних робіт по відновленню транспортно-експлуатаційних характеристик покриттів автомобільних доріг

Стратегія ремонту дорожніх одягів автомобільних доріг – це запланована послідовність виконання робіт з капітального та поточного відновлювального ремонтів покриттів і дорожніх одягів в цілому, яка мінімізує сумарні дорожньо-транспортні витрати.

З метою обґрунтування стратегій ремонтів дорожнього одягу Службою автомобільних доріг України здійснюється моніторинг стану доріг шляхом періодичного вимірювання їх транспортно-експлуатаційних показників - міцності дорожнього одягу, рівності та коефіцієнту зчеплення покриття. Результати польових вимірювань, здійснюваних пересувними дорожніми лабораторіями, накопичуються в спеціальній комп’ютерній базі даних Системи управління станом покриття (СУСП), яка створена в Національному транспортному університеті.

В курсовій роботі стратегії розробляються і розраховуються за допомогою програми СУСП наступним чином.

За завданням викладача студент оцінює стан ділянки певної автомобільної дороги протяжністю 20-30 км, визначає поточну і перспективну потребу в капітальному ремонті і розраховує оптимальну стратегію її поточних ремонтів. Результати розрахунків видаються у таблиці Excel, які включаються в курсову роботу.

Для виконання розрахунків потрібно запустити програму СУСП: ввести пароль (в учбовій програмі він дорівнює 1) та підтвердити логін, який виводиться за замовченням (Administrator) (рис. 1,2).

Рис. 1. Пароль входу в СУСП.

Рис. 2. Логін входу в СУСП.

Буде виведена екранна форма, показана на рис. 3.

Рис. 3. Пароль входу в СУСП.

З початку необхідно перевірити наявність вимірювальних даних на заданій ділянці дороги. Для цього необхідно вибрати меню «Введення даних» і скористатися режимаими (рис. 4): міцність; рівність; зчеплення.

Рис. 4. Доступ до перевірки наявності даних.

Як приклад, для показників міцності буде виведена форма,наведена на рис. 5.

Для того, щоб вибрати потрібну за завданням дорогу, визивається довідник доріг (рис. 6).

Після вибору дороги задаються початок і кінець ділянки.

Якщо дані про міцність, рівність та зчеплення визначені, то в головному меню вибирається режим «Планування» (рис. 7).

Рис. 5. Дані по вимірюванню міцності.

Рис. 6. Довідник доріг.

Рис. 7. Вибір режиму планування.

Планування слід починати з режиму розрахунку капітального ремонту (рис. 8).

Рис. 8. Розрахунок потреби в капітальному ремонті.

Для отримання звіту з потреби в капітального ремонту вибирається пункт головного меню «Генератор звітів». Буде виведена форма, наведена на рис. 9.

Рис. 9. Формування звіту з прогнозу капітального ремонту.

Потрібно відмітити потрібні звіти ( рис. 9) і видати їх як рис. 10,11.

Рис. 10. Вихідна форма таблиці потреби коштів на виконання

капітального ремонту ділянки автомобільної дороги

Рис. 11. Вихідна форма графіку потреби капремонтів.

Поточні ремонти прогнозуються за режимами, наведеними на рис. 12.

Рис. 12. Формування звіту з прогнозу поточного ремонту.

Стратегії поточних ремонтів тих кілометрів ділянки дороги, які потребують ремонту у рік вимірювань, визначаються за допомогою режимів «Планування -> Вибір стратегії ремонтних робіт». Розглядаються стратегії, наведені на рис. 13.

Чотири основні стратегії порівнюються із так званою «нульовою стратегією». Оптимальною буде стратегія, яка забезпечує менші порівняно з нульовою стратегією витрати.

Для того, щоб ясно уявити характер стратегій, на екран монітору виводяться графіки стратегій, наприклад, такі, як показано на рис. 14, 15, 16.

Рис. 13. Стратегії ремонтних робіт.

Рис. 14. Нульова стратегія

Рис. 15. Стратегія за умовою невиходу за межі оптимальної рівності.

Рис. 16. Стратегія з двостадійним капітальним ремонтом.

Так як звіти виводяться в таблиці Excel, вони можуть бути збережені на магнітні носії та роздруковані належним чином. Всі отримані звіти включаються в курсову роботу в якості додатків.