Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 1 про вітраж.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
84.48 Кб
Скачать

2. Матеріали та інструменти: скло, мідна фольга, олов’яний припаював, фарби для розпису по склі, самоклеючі плівки та інші.

Технологічний процес виготовлення вітражів.

На даний час існує вже багато різновидів вітражів. В залежності від сюжету і місцеположення в інтер'єрі фахівці використовують різні види і техніки вітражу: мозаїчний, розписної або виконаний методом фьюзинга. Мозаїчні вітражі, в свою чергу, поділяються на свинцево-спаюваний і вітражі в техніці Тіффані. Класичні свинцево-спаювані вітражі являють собою найбільш ранню техніку, яка була поширена в Європі ще в епоху готики. Спосіб з'єднання кольорового скла за допомогою свинцевої стрічки, яка потім спаюється оловом, з успіхом застосовується і в наш час.

Вітражі, створювані в техніці Тіффані, збираються на мідній фользі: кожен фрагмент скла ретельно обточують, обертають в самоключу мідну фольгу і розкладають на кальці відповідно до ескізу. Елементи готового зображення спаюються один одним олов'яним припаювачем. Такий вітраж виглядає дуже мальовничо, оскільки техніка дозволяє використовувати набагато більше дрібних деталей, відповідно, лінії малюнка виходять більш тонкими і витонченими. Головне достоїнство цієї техніки полягає в тому, що можна робити не тільки плоскі вітражі, а й об'ємні, і,навіть, сферичні.

  Розписні вітражі, або обпалювальний живопис по склу, виконуються завдяки ранній середньовічній техніці вважаються найдорожчим видом вітражів, оскільки вимагають не тільки чималого часу, але і високих художніх здібностей виконавця. У такому вітражі кожне скельце вручну розписується фарбою, потім обпалюється, і так кілька разів, поки зображення не набуде достатньої багатошаровості і глибини. Таким чином, велика кількість фрагментів зображення істотно підвищує вартість роботи.

Модними на сьогоднішній день є і вітражі в техніці фьюзинга (спікання), коли на цілому аркуші прозорого скла з шматочків кольорового скла збирається малюнок і запікається в печі, перетворюючись в єдину композицію. Такий вітраж збирається без металу, без форми, у вільному русі, коли велику роль грає елемент випадковості. Ефект фьюзинга в чому схожий з аквареллю, яка, розтікаючись, залишає спонтанне зображення. Техніка придбала величезну популярність завдяки оригінальному вигляду виробів і широкого діапазону застосування: фьюзинг з успіхом задіяний у виробництві меблів, добре виглядає у вигляді окремих штучних предметів, чудово поєднується з великою площиною скла.

 Ще одним напрямком вітражного мистецтва є так звана піскоструминна техніка, що з'явилася на рубежі XIX і ХХ століть. Майстер заливає лист прозорого або кольорового скла мастикою, а потім струменем кварцового піску, під тиском б'є в скло, за трафаретом «зрізає», точніше, вибиває з нього один за іншим шари, створюючи нюансировку. Класичними для такої техніки зображеннями вважаються стилізовані вази з букетами троянд або ромашок, пальмових гілок і польових трав, які переходять в змішаний рослинно-геометричний орнамент. Різні варіанти піскоструминної техніки можна побачити, наприклад, в поєднанні з тим же фьюзинг.

Гравіювальна технологія виготовлення:

За допомогою мідних і абразивних дисків будь-яких зображень, картин, малюнків і т.п. на прозорому безбарвному склі або ж на накладному одно-, дво-, тришаровому склі. Цим способом досягаються чудові результати.

Таким чином, вітражі - це не просто «картини», складені з шматочків скла, а й своєрідні твори мистецтва, що створюють в інтер'єрі неповторні світлові ефекти. Тому вітражі впишуться далеко не в кожен інтер'єр. І, звичайно ж, кількість вітражів повинно бути обмежено, інакше вони будуть «пригнічувати» яскравими фарбами не тільки один одного, але і весь інтер'єр. З різними стилями інтер'єру будуть поєднуватися вітражі, виконані в різній техніці. Наприклад, в особняку класичного стилю добре буде виглядати робота в техніці Тіффані або обпалювальна розпис на латунь або свинець. А, наприклад, фьюзинг, що дозволяє створювати об'ємні і гладкі поверхні, геометричний малюнок і предметне зображення, відмінно впишеться в інтер'єр в стилі хай-тек. Вітражі в техніці Тіффані із зображенням квітів ідеально доповнять обстановку в стилі модерн.

Звичайно, використовуються вітражі і замість звичайних шибок. Розміщений з внутрішньої сторони віконного склопакета, вітраж дозволить змінити панораму за вікном, якщо господарям вона не до душі. Але тут також важливо врахувати кілька нюансів. Кольорове скло частково поглинає світло, а значить, затемнює приміщення. Тому якщо вікна виходять на південь, перевагу краще віддати вітражам, виконаним зі скла темних, насичених кольорів, а ось для північної сторони підійдуть скла тільки світлих відтінків, інакше в інтер'єрі будуть постійно панувати сутінки. Для того, щоб сховатися від цікавих поглядів мешканців сусідніх будинків, добре підійде неяскравий матовий вітраж, що не перешкоджає проникненню денного світла. Ще одне невелике правило: якщо на вікнах вже є вітражі, в інтер'єрі варто логічно продовжити тему і підтримати більшу «скляну картину» кількома маленькими.

Треба сказати, що вітражі в усі часи були і залишаються задоволенням не з дешевих. У наші дні вітражне мистецтво намагається знайти риси більш демократичні, проте класичні, а тим більше авторські вітражі найчастіше є прикрасою респектабельного інтер'єру. Крім вітражів, в даний час на ринку представлені й різні імітації цього виду мистецтва, наприклад в техніці склеювання ультрафіолетом, плівковий «вітраж» й інші варіанти. Однак, незважаючи на те, що ціна таких творів мистецтва набагато більш доступна, ставлення до них фахівців цілком певне: підробка, нехай навіть і гарної якості, все одно залишається підробкою. Краса і гра світла натурального кольорового масивного скла в них, на жаль, пропадає.

 

Література:

1.Рагин В., Хиггинс М. Искусство витража. От истоков к современности. М., 2006.

2.Декоририруем стеклом. Предметы интерьера. Витражы.М.,2007.

3. Козлова Л. В. Художественное стекло. М., 1991.

4.Болл Майкл. Декорирование стекла. Шаг за шагом. Техника, приемы, изделия., 2010.

http://www.vitrag-e.com.ua/russian/news_vit/2010093011061285830365.html

http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D1%96%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B6

http://tsvittalantiv.com/v%D1%96traj%D1%96.html

http://www.vitrag-e.com.ua/russian/news_vit/2010093011061285830365.html

http://ostmetal.info/goticheskie-vitrazhi/

http://www.lki-nn.ru/?id=9980

http://nashdomik.net/stainedglass/12/

http://mirknig.com/