Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab3.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
251.39 Кб
Скачать

Опис лабораторної роботи по системах передачі даних з взз-ап

Лабораторна робота з вивчення та дослідження систем передачі даних з ВЗЗ-АП виконана програмно і при цьому дозволяє емулювати алгоритми роботи системи з ВЗЗ-АП. На рис. 3.4 представлено інтерфейс з робочими вікнами і органами керування програмного емулятора, а також на рис. 3.4 представлена спрощена структурна схема системи з ВЗЗ-АП. У системі з ВЗЗ-АП повідомлення передається блоком з m символів (кількість символів не залежить від довжини лінії передачі). На приймальній стороні блок декодується, а адреси символів, у яких були виявлені помилки, передаються по зворотному каналі для повторної передачі символів, у яких відбулися помилки. Нижче представлено опис інтерфейсу, що дозволяє проводити керування роботою програмного інтерфейсу.

Р исунок 3.4 - Вихідний стан програмного емулятора

Вихідний стан програми емулятора показано на рис. 3.4.

Призначення керуючих елементів наступне:

  • вікно введення переданого повідомлення – у це вікно вводиться повідомлення, що повинне бути передане одержувачеві;

  • вікно відображення прийнятого приймачем повідомлення – відображає те повідомлення, що вже одержав одержувач; дане вікно для редагування недоступне;

  • регулятор рівня шумів у прямому каналі – використовується для зміни рівня шумів у прямому каналі. Розділений на три піддіапазони:

  • -60 ... -25 дБ – діапазон впевненого прийому сигналу; має досить велике співвідношення сигнал/завада в прямому каналі. Як і в попередніх роботах, як завади регулюється рівень білого шуму;

  • -26 ... -15 дБ – діапазон невпевненого прийому сигналу; має співрозмірні рівні сигналів і завад у прямому каналі;

  • -16 дБ і вище – діапазон невірного прийому сигналу; має рівень завад, що дорівнює рівню корисного сигналу або вище рівня корисного сигналу;

  • кнопка «Старт» – використовується для активізації роботи програми;

  • спрощена структурна схема системи передачі даних з ВЗЗ-АП.

Для запуску програмного емулятора необхідно здійснити такі дії:

1. Ввести текст переданого значеннєвого або символьного повідомлення із клавіатури ЕОМ.

2. Встановити мишкою рівень регулятора завад (шуму) у каналі в діапазоні впевненого прийому сигналу.

3. Натиснути кнопку «Старт» за допомогою мишки. Якщо не введено текст переданого повідомлення, то при натисканні кнопки «Старт» програма видасть повідомлення про неправильно введені вихідні дані, що показано на рис. 3.5.

Рисунок 3.5 – Повідомлення про неправильно введені вихідні дані

При дослідженні алгоритмів роботи системи з ВЗЗ-АП можливі різні ситуації залежно від положення регулятора завад (шуму) у дискретному каналі.

  1. Переданий інформаційний блок символів був прийнятий без помилок або відновлений завдяки завадостійкому кодуванню (рис. 3.6).

Р исунок 3.6 – Безпомилковий прийом блоку даних

У даній роботі накопичувачі Нпер і Нпр мають ємність m = 5. Тому всі символи переданого повідомлення будуть розбиватися на блоки по п'яти кодових комбінацій доти, поки інформація повністю не буде передана одержувачеві повідомлення.

2. Переданий блок символів був прийнятий з помилками в 5-м символі (рис. 3.7). Дана ситуація можлива, коли регулятор рівня завад (шуму) у прямому каналі встановлений у діапазоні невпевненого прийому. Переривання режиму автоматичної роботи емулятора можливо клавішею «Пауза» у будь-який момент часу, а потім повторний запуск програмного емулятора може бути можливий за допомогою клавіші «Старт».

Варто пам'ятати, що правильне функціонування системи передачі даних з ВЗЗ-АП буде відображатися в програмному емуляторі блакитним та зеленим кольорами, а кодові комбінації, прийняті з помилкою, будуть знищені в накопичувачі прийому. У накопичувачі адреси на прийомі сформуються адреси неправильно прийнятих кодових комбінацій для запиту по зворотному каналі. У цьому випадку сигнали запиту по адресах невірно прийнятих кодових комбінацій будуть пофарбовані в червоний колір.

У лабораторних роботах для простоти реалізації алгоритмів функціонування систем як інформаційні блоки використовувалися кодові комбінації циклічного коду (12, 8) або (11, 8), оскільки як первинний код застосований код КОІ-8. Для переносу досліджуваних алгоритмів на сучасні телекомунікаційні технології потрібно під інформаційними блоками розуміти пакети інформації, а під кодовими комбінаціями – кадри.

Рисунок 3.7 – Прийом блоку даних з помилкою в кодовій комбінації

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]