Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
346.62 Кб
Скачать

Лабораторна робота №2

Тема: Робота з основними мережевими утилітами, та аналіз результатів їх виконання.

Мета: Вивчити основні мережеві утиліти, їх можливості та особливості. Навчитись діагностувати працездатність комп’ютерної мережі та виконувати пошук та усунення її несправностей.

1 Теоретичні відомості

Число комп'ютерних мереж збільшується лавиноподібно, росте число великих (>10 ПК) і багатопротокольних мереж (Novell, DECnet, TCP/IP, AppleTalk і т.д.). Із збільшенням мережі ускладнюється її обслуговування і діагностика, з чим зіштовхується адміністратор при першій же відмові. Найбільш складно діагностувати багатосегментні мережі, де ЕОМ розташовано у великій кількості різних приміщень, що розміщені далеко одне від одного. З цієї причини мережний адміністратор повинен вивчати особливості своєї мережі вже на фазі її формування і готувати себе і мережу до можливого в подальшому ремонту. При виникненні позаштатної ситуації адміністратор повинен зуміти відповісти на ряд питань:

- розв’язати проблему з устаткуванням або програмним забезпеченням;

- чи є відмова викликаною ушкодженням програми, чи неправильним вибором конфігурації, чи помилковими діями оператора.

Починати треба з вичерпного документування апаратної і програмної частини мережі. Адміністратор завжди повинен мати під рукою схему мережі, що відповідає реальному положенню на сучасний момент, і докладний опис конфігурації програмного забезпечення із вказанням всіх параметрів (фізичні і IP-адреси всіх інтерфейсів, маски, імена ЕОМ, маршрутизатори, значення MTU, MSS, TTL і інші системні змінні, типові значення RTT і інші параметри мережі, вимірювані у різних режимах).

У межах локальної мережі пошук несправності можливий за допомогою тимчасового розподілу її на частини. В міру інтеграції мережі в Інтернет такі прості заходи стають недостатніми або недопустимими. Але не слід зневажати такими простими засобами, як відсутність обриву або короткого замкнення мережного кабелю. Потрібно пам'ятати, що опір сегмента товстого коаксіального кабелю не повинний перевищувати 5 Ом, тонкого – 10 Ом, а скручені пари не повинні мати опір більше 11,8 Ом (22AWG) і відповідно 18,8 Ом (24AWG) з розрахунку на 100 м.

Варто пам'ятати, що мережна діагностика є основою мережної безпеки. Тільки адміністратор, який знає усе про те, що відбувається в мережі, може бути впевнений у її безпеці.

Мережа на фізичному рівні використовує стандарт Ethernet, а для міжмережного зв'язку протокол TCP/IP (Інтернет). Цим переліком розмаїтість мережних середовищ не вичерпується, але багато прийомів і програмні діагностичні засоби з успіхом можуть використовуватися й в інших випадках. Більшість з розглянутих нижче програм працюють у середовищі UNIX, але існують їхні аналоги і для інших операційних систем (ОС).

Такі засоби входять також і в комплекти постачання більшості стандартних мережних пакетів для ОС MS-DOS, UNIX, Windows NT, VMS і інших: ping, tracetoute, netstat, arp, snmpi, dig, hosts, nslookup, ipconfig, ripquery. Всі вони є необхідним інструментом для налагодження програм, що передають і приймають пакети даних.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]