Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
851.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
710.66 Кб
Скачать

Тема №2

2 Системи водопостачання

2.1 Класифікація

Системи водопостачання можна поділити за різними ознаками. Назвемо головні з них.

За призначенням виділяють дві головні групи систем водопостачання:

1) системи комунального водопостачання, тобто системи водо­постачання населених місць (міст, селищ, сіл);

2) системи виробничого водопостачання, які мож­на розділити на дві підгрупи:

а) системи промислового водопостачання (системи водопостачання промислових підприємств різних видів промисловості);

б) системи сільськогосподарського водопостачання (системи водопостачання тваринницьких ферм, птахофабрик, підприємств із переробки сільськогосподарської сировини, теплиць, польових станів тощо).

За виконуваними функціями системи водопостачання (водопроводи) поділяють на господарсько - питні, виробничі, протипожежні та поливальні.

У багатьох випадках функції можуть об'єднати, і тоді змінюєть­ся назва водопроводу:

господарсько - протипожежний;

господарсько - виробничий;

виробничо - протипожежний;

господарсько - виробничо - протипожежний та ін.

За видом джерела водопостачання розрізняють водопроводи, які використовують воду:

відкритих водойм та водотоків: річок, озер, водосховищ, морів і океанів;

підземних джерел (ґрунтової, артезіанської, джерельної води);

використовуються одночасно поверхневі та підземні води – водо­проводи змішаного типу.

За способом подавання води системи водопостачання бувають само­пливні (гравітаційні), з механічною подачею води, змішані.

За кратністю використання води – прямотокові, оборотні, з послідовним (каскадним) використанням води, замкнені.

Така класифікація дозволяє характеризувати систему водопостачання. Наприклад: об’єднаний господарсько-протипожежний водопровід із підземних джерел із механічною подачею води. Стандартизовані також [4] умовні позначення водопроводу на кресленнях:

В0 – водопровід, загальне позначення;

В1 – водопровід господарсько-питний;

В2 – водопровід протипожежний;

В3 – водопровід виробничий, загальне позначення;

В9 – водопровід підземної води.

2.2 Схеми систем комунального водопостачання

Загальна схема водопроводу, що базується на воді відкритих водоймищ, зображена на рисунку 2.1. Вода з річки або озера чи водосховища надходить самопливом водогонами у береговий водоприймальний колодязь 1, де є спеціальні сітки для затримання водорослів і риби. Звідти вода забирається насосною станцією першого підйому 2а та напірними водогонами подається на очисні споруди 3, де очищається, знезаражується, а у разі не­обхідності й кондиціонується відповідно до вимог на питну воду (ГОСТ 2874-82). Після цього очищена вода самопливом потрапляє до резервуарів чистої води 4. У разі знезараження води хлором саме тут це і від­бувається. З резервуарів очищену й знезаражену воду забирають насо­си насосної станції другого підйому 2б та напірними водогонами 5 подають у водопровідну мережу міста 6. На найвищому місці в межах населеного пункту розміщують водонапірну башту 7.

Наведена загальна схема водопроводу – це класична схема сис­теми водопостачання населеного місця з відкритої водойми. У разі використання підземної артезіанської води, яка не потре­бує очищення, схема водопостачання спрощується (рисунок 2.2). З артезі­анських свердловин її забирають глибинні, занурені у воду насоси з електроприводом, які є першим підйомом 2а. Далі вода подається у резервуари чистої води 4, де вона контактує з хлорною водою і таким чином знезаражується.

Із резервуарів воду забирають насоси насосної станції другого підйому 2б і подають її напірними водогонами 5 у водопровідну ме­режу 6. Водонапірну башту 7, яка є гідравлічним акумулятором у сис­темі водопостачання, розташовують на найвищому місці.

Найпростішою схема водопостачання населеного пункту стає тоді, коли для водопостачання використовується вода, яка не потребує очи­щення і знаходиться вище від населеного пункту (наприклад, джерела (ключі) в горах). У цьому разі можна збудувати самопливний водопро­від, який може спроститись усього до трьох споруд: водозабору 1, напірних самопливних водогонів 5 і водопровідної мережі 6. Можливе використання в цьому випадку регулювальних резервуарів для акумуля­ції води перед її подаванням у водопровідну мережу.

Рисунок 2.1 – Загальна схема системи комунального водопостачання з відкритої водойми

Рисунок 2.2 – Схема системи водопостачання з підземних

джерел (без очищення води)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]