Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
до практ. №2.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
78.41 Кб
Скачать

7.Цілодобове спільне перебування матері та дитини.

За умови відсутності протипоказань новонароджена дитина повинна цілодобово перебувати разом з матір’ю в одному приміщенні. Спільне перебування матері і дитини забезпечує годування на вимогу, профілактику гіпотермії та профілактику внутрішньо лікарняної інфекції.

8.Транспортування в теплих умовах.

Якщо дитину треба транспортувати в інше відділення (палату), медичні працівники зобов’язані забезпечити підтримку та контроль температури тіла для запобігання виникнення гіпотермії. В палату спільного перебування новонароджений повинен транспортуватись разом з матір’ю.

При народженні дитини шляхом кесарського розтину, новонароджений транспортується в кувезі або в дитячому ліжечку, вкритий ковдрою.

9.Реанімація в теплих умовах.

Новонароджена дитина з асфіксією не може виробляти достатню кількість тепла, в зв’язку з чим підвищується ризик виникнення гіпотермії. Тому важливо забезпечити проведення реанімаційних заходів у теплих умовах.

10.Підвищення рівня підготовки та знань.

Всі медичні працівники повинні мати відповідну підготовку та навички з принципів дотримання теплового ланцюжка. Члени сім’ї інформуються медичними працівниками щодо важливості підтримання нормальної температури тіла дитини.

РУТИННІ ВТРУЧАННЯ В ПОЛОГОВОМУ БУДИНКУ

( відповідно до Наказу МОЗ України № 152 )

Послідовність

Зміст

Місце проведення

Палата новонароджених

Попередня підготовка

Маніпуляції проводять із дотриманням вимоги поінформованої згоди матері

Техніка виконання

Профілактика геморагічної хвороби новонародженої дитини

У 1-шу добу життя всім новонародженим призначають вітамін К по 1,0мл внутрішньом’язово (якщо є пероральна форма вітаміну К, його дають у 1-шу і 7-му добу життя).

Вакцинація проти гепатиту В

Всім здоровим дітям у 1-шу добу життя вводять 0,5мл вакцини внутрішньом’язово глибоко в передньобічну поверхню стегна.

Вакцинація проти туберкульозу

Вакцину БЦЖ уводять всім здоровим дітям на 3-тю-5-ту добу життя внутрішньошкірно у дозі 0,05 мг (0,1мл) у зовнішню поверхню лівого плеча між верхньою і середньою третиною.

Обстеження новонародженої дитини на фенілкетонурію

Обстеженню підлягають всі новонароджені у віці 48-72 годин життя.

Місцем пункції є латеральна поверхня п'яти від лінії, проведеної від проміжку між IV і V пальцями до середини п'яти дитини. Місце пункції зігрівають, протирають тампоном, змоченим у 70% етиловому спирті, після чого підсушують стерильною серветкою. Одноразовий скарифікатор направляють перпендикулярно на глибину не більше ніж 2,5мм. Першу краплю крові витирають. Потім насичують кров'ю спеціальний бланк із паперу, просушують на кімнатному повітрі протягом 2 годин і більше (уникати дії тепла і прямого сонячного світла).

Обстеження новонародженої дитини на вроджений гіпотиреоз

Обстежують усіх новонароджених у віці 48- 72 годин життя до виписування з пологового будинку. Кров беруть із вени для визначення рівня гормонів щитоподібної залози в сироватці

Заповнення документації

Усі втручання реєструють у «Карті розвитку новонародженої дитини» і записують у виписку