Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
до практ. №2.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
78.41 Кб
Скачать

3.2.Зміст теми: Перший туалет новонародженої дитини

(Згідно наказу №152»Про затвердження протоколу медичного догляду за здоровою новонародженою дитиною» від 04. 04. 2005р.)

Дії

Зміст та забезпечення

Примітка

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

Відразу після народження акушерка викладає дитину на живіт матері, здійснює обсушування голови і тіла дитини попередньо підігрітою стерильною пелюшкою, одягає чисті шапочку і шкарпетки, накриває сухою чистою пелюшкою та ковдрою.

Одночасно лікар - неонатолог здійснює первинну оцінку стану новонародженого.

Після закінчення пульсації пуповини, але не пізніше одної хвилини після народження акушерка, замінивши стерильні рукавички, перетискає та перетинає пуповину і перекладає дитину на груди матері.

За станом новонародженого здійснюється медичне спостереження. Відбувається контакт « шкіра до шкіри » не менше 2-х годин.

За появи пошукового і смоктального рефлексу проводять перше раннє прикладання дитини до груді матері.

Через 30 хв. Після народження контролюється температура тіла дитини електронним термометром в аксилярній ямці. Результат записується в документ «Карта розвитку новонародженої дитини», форма 097/о.

Після проведення контакту матері і дитини «очі в очі» (але не пізніше 1 години) акушерка після обробки рук проводить новонародженому профілактику офтальмії з застосуванням 0,5% еритроміцинової або 1% тетрациклінової мазі одноразово.

Після завершення контакту « шкіра до

шкіри » акушерка перекладає дитину на зігрітий сповивальний стіл, здійснює обробку та клемування пуповини, проводить антропометрію, паспортизацію та вносить дані в історію розвитку новонародженого.

Акушерка одягає дитині чистий одяг. Разом з матір’ю дитину переводять в палату спільного перебування з дотриманням умов теплового ланцюжка.

Більшість здорових новонароджених не потребують проведення відсмоктування слизу з ротової порожнини та носоглотки. При необхідності слід використовувати гумовий балон.

Для попередження переохолодження новонародженого всі маніпуляції виконують з дотриманням умов теплового ланцюжка.

Межами нормальної температури тіла новонародженого слід вважати 36,5 - 37,50 С.

Кров та меконій частково видаляють зі шкіри при обсушуванні. Залишки родової змазки не видаляють. Перше купання доцільно здійснити вдома.

Спільне перебування забезпечує годування на вимогу, профілактику гіпотермії та внутрішньо лікарняної інфекції.