Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВД_ПЗ_для_МБГ_2010-2011.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
897.54 Кб
Скачать

Практичне завдання № 4 Вертикальне планування методом проектних горизонталей

1. Теоретична частина:

Під час розробки вертикального планування методом проектних горизонталей рішення в плані і профілі поєднується. Перед нанесенням проектних горизонталей за допомогою повздовжнього і поперечних профілів визначають контрольні точки. До контрольних точок відносяться: відмітки меж ділянок, де по можливості повинне бути збережене існуюче положення, відмітки входів в будівлі і споруди, відмітки поверхні вулиць, що перетинаються, трамвайних колій, граничні пониження місцевості, відмітки різних штучних споруд і т. д. З урахуванням відміток контрольних точок намічають на плані по осі проїжджої частини точки перелому повздовжнього профілю і орієнтовні проектні відмітки. Далі визначають відстані між цими точками і повздовжні ухили. З урахуванням прийнятих ухилів уточнюють проектні відмітки переломних точок:

,

де H1 і H2 – проектні відмітки переломних точок на кінцях даної ділянки; l – відстань між цими точками; iпp – проектний повздовжній ухил.

Відстань між проектними горизонталями в плані, які мають перевищення по висоті або перетини по висоті, як правило, 10-20 см:

,

де h – перевищення, або крок горизонталей; iпр — проектний повздовжній ухил.

Місцеположення на осі проїжджої частини точок, через які повинні пройти проектні горизонталі, визначають таким чином.

Спочатку визначають положення однієї з цих точок, зазвичай вона співпадає з точкою перелому повздовжнього профілю або найближчою до неї.

Після визначення положення точки однієї з горизонталей місцеположення точок решти горизонталей на ділянці з однойменним ухилом встановлюють, відкладаючи у відповідному масштабі на осі проїжджої частини відрізки довжиною l, починаючи від точки першої горизонталі.

Кути нахилу горизонталей в плані по відношенню до осі проїжджої частини вулиці залежать від величини поперечного ухилу. Горизонталі примикають до осі вулиці під кутом α, тангенс якого рівний відношенню повздовжнього ухилу iпр до поперечного ухилу іпоп.

При ширині проїжджої частини В і половині її ширини b=В/2 (при двосхилому профілі) з пропорції b/а=іпрпоп виходить, що а=b х поппр).

Всі горизонталі на ділянках вулиць з однаковими повздовжніми і поперечними ухилами паралельні і знаходяться на однаковій відстані. Зі зміною повздовжніх ухилів змінюються відстані між горизонталями, а зі зміною поперечних ухилів змінюються кути їх нахилу.

На тротуарах, газонах, розподільчих смугах, які вище на 15 см над проїжджою частиною, горизонталі будуть зміщені по відношенню до горизонталей на проїжджій частині. Оскільки поперечні ухили на тротуарах і газонах по відношенню до лотка проїжджої частини зазвичай направлені в інший бік в порівнянні з поперечним ухилом самої проїжджої частини, горизонталі на тротуарі і на проїжджій частині будуть направлені в різні боки.

Величина взаємозміщення однойменних горизонталей на тротуарах і на проїжджій частині

,

де L – відстань взаємозміщення; h – висота підвищення тротуару (газону) над проїжджою частиною; іnp – повздовжній ухил.

2. Практична частина:

На основі побудованих у практичних завданнях №1, №2, №3 поперечному та повздожньому профілів розробити проект вертикального планування ділянки вулиці методом проектних горизонталей. Формат міліметровки – А3. Масштаб по довжині – М1:500, масштаб по ширині – М1:200. За контрольні точки прийняти початковий пікет ПК0, останній пікет, точки перелому вертикальної кривої.