Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMKD_2012-ct.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
295.94 Кб
Скачать

10.2. Інструктивно-методичні матеріали до виконання лабораторних робіт

  1. Всі заплановані лабораторні роботи виконуються студентом у хімічній лабораторії після проходження інструктажу з техніки безпеки, що повинно бути зафіксовано у відповідному журналі. Студенти, котрі не пройшли інструктаж та не мають спецодягу (халата) до виконання лабораторних робіт не допускаються.

  2. Для проведення лабораторного практикуму студент повинен мати окремий зошит для лабораторних робіт.

  3. На лабораторну роботу студент допускається лише з переписаною і опрацьованою лабораторною роботою.

  4. В кожній лабораторній роботі є розділ „Питання для самостійної роботи”, який має бути опрацьований студентом до проведення лабораторної роботи.

  5. Лабораторні роботи оформляються таким чином: у верху сторінки вказується номер лабораторної роботи, нижче – її тема. Далі на весь розмір сторінки оформляється таблиця із двох колонок, у першу з яких переписується хід виконання роботи. Друга колонка заповнюється під час виконання роботи, проте можливі рівняння реакцій, розрахунки мають бути попередньо опрацьовані студентом (наприклад, на чернетці).

  6. Якщо у лівій колонці (тобто у колонці „Хід роботи”) є запитання, то у правій колонці („Рівняння реакцій та спостереження”) обов’язково має бути відповідь на поставлене запитання.

  7. Кожна лабораторна робота являє собою серію дослідів, які студент спочатку повинен теоретично опрацювати, а потім експериментально виконати. Перед початком і в ході виконання роботи необхідно:

1) перевірити наявність усього необхідного для досліду (реактиви, посуд, прилади тощо);

2) експеримент виконувати точно за інструкцією (умови його проведення можна змінити тільки за дозволом викладача);

3) ретельно виконувати правила техніки безпеки;

4) при виникненні будь-якої проблеми, або неясності роботу припинити й звернутися до викладача або лаборанта за допомогою;

5) уважно слідкувати за перебігом досліду та відзначати всі зміни;

6) після закінчення кожного експерименту відразу записати всі спостереження та результати у лабораторний зошит відповідно до виконаного досліду. Якщо у лабораторній роботі попередньо необхідно виконати розрахунки, то продовження роботи можливе лише після проведення таких розрахунків.

  1. Кожна лабораторна робота повинна закінчуватися висновком.

  2. Студенти, які з будь-якої (поважної чи неповажної) причини пропустили лабораторну роботу, обов’язково повинні відробити її в двохтижневий термін. Відробки лабораторних робіт проводяться у визначений день на визначеній парі про що повідомляється на кафедральній дошці оголошень. До відробки допускається лише той студент, який попередньо допущений викладачем групи до самостійного виконання роботи. Студенти, які не відробили лабораторні роботи, до іспиту не допускаються.

10.3. Інструктивно-методичні матеріали до написання модульних контрольних робіт

Модульна контрольна робота є ключовим інструментом перевірки знань студентів з тем програми, передбачених регламентом модульної системи. Як правило, вона містить 5 питань, з яких: 1-е питання – теоретичне, решта 4 – задачі, чи конкретні творчі питання.

Організаційні аспекти написання МКР:

  1. Завчасно приготувати невеликий зошит (приблизно 18 аркушів), надписати його „Зошит для контрольної роботи з неорганічної хімії студента, такої-то групи кафедри будівництва і архітектури, вказати прізвище та ім’я. На титульній стороні обкладинки слід завчасно накреслити таблицю обліку результатів МКР за такою формою:

1

2

3

4

5

Сума

МКР

ІНДЗ

В кожній клітинці таблиці перевіряючий ставить оцінку за відповідь на дане питання. Справа буде проставлятися відповідна сума балів.

  1. Під час написання МКР дозволяється користуватися: програмою курсу, періодичною системою, загальними методичними вказівками та калькулятором. Не дозволяється користування телефоном. При собі не повинно бути жодних учбових матеріалів: конспектів лекцій, зошитів для лабораторних чи практичних занять і, тим більше, шпаргалок. Той студент, у котрого ці речі будуть виявлені, зразу ж звільняється від написання контрольної роботи, а в його зошиті для МКР у табличці результатів виставляється оцінка „0” балів.

  2. Відповіді на питання студент повинен (для полегшення перевірки) давати в послідовному порядку, тобто за номерами 1, 2,.......5.

  3. На контрольну роботу відводиться 80 хвилин. Для успішного її написання важливо правильно організувати свій час. Розплануйте, на якій сторінці яке питання Ви будете писати. Не витрачайте багато часу на роздуми над питанням у якому ви не впевнені, доцільніше його пропустити і писати ті питання, відповідь на які Ви знаєте точно, і лише після цього повернутись до проблематичного. Не варто також залишати на сам кінець теоретичне питання – воно може принести багато балів, якщо Ви знаєте, що писати. А залишивши теорію наостанок, Ви ризикуєте не вкластися у відведений для МКР час.

  4. Пишіть відповідь чітко, постарайтесь, щоби написане без затруднень читалось (почерк), цим Ви допоможете перевіряючому вірно відчитати текст і правильно його оцінити.

  5. Критерії оцінювання відповідей приведені нижче.

Порядок написання КР.

Питання № 1 – теорія. Пропонується викласти свої знання з того чи іншого пункту робочої програми з неорганічної хімії.

При обдумуванні відповіді на теоретичне питання слід спочатку уважно прочитати відповідний пункт програми і відповідати послідовно, не пропускаючи жодного з питань. При цьому дозволяється користуватись періодичною системою елементів. Якщо це передбачено програмою (і міститься в конспекті лекцій) слід наводити готові математичні вирази чи їх виведення. Визначення законів, правил тощо повинно бути чітким і грамотно сформульованим. Вітається наявність додаткового матеріалу відповідної теми, запозиченого з інших підручників, монографій чи Інтернету. Це приводить до підвищення числа балів за теоретичне питання.

Питання № 2-5 (творчі питання). Ці питання і задачі будуть відноситись до різних тем, які входять до даної МКР і можуть бути по-різному сформульованими.

Як вже зауважено, відповіді на ці питання повинні йти по черзі, за нумерацією. Питання в білеті поставлено так, що прямої відповіді немає ні в конспекті, ні в підручнику. Зате відповідь можна відносно легко дати, якщо студент засвоїв основні положення відповідних лекцій. Важливо запам’ятати найважливіше – всяка відповідь повинна містити не тільки результат ваших міркувань, а й пояснення шляху, яким ви прийшли до цього висновку. Так, якщо відповідь на питання: „Яка кислота сильніша – HF чи HCl” буде – HCl (це правильно !), то ви отримаєте лише 50% балів, належних за це питання, якщо не поясните – чому це так. Але якщо ви до правильної відповіді додасте фразу „В безкисневих кислотах сила кислоти однозначно залежить від сили зв’язку між атомами. А вона тим менша, чим більша між’ядерна віддаль. Остання ж в HCl більша, тому що атом Cl має більший ефективний радіус, ніж атом F. Отже в HCl між’ядерна віддаль більша, зв’язок H-Cl розірвати легше, кислота сильніша”. Така, або приблизно така повна відповідь заслуговує на 100% балів, відведених на це питання.

Критерії оцінювання результатів модульних контрольних робіт.

За правильну відповідь на 1-е питання (репродуктивне) дається до 5 балів. Для отримання цього числа балів (100%) потрібно вичерпно описати матеріал (за пунктами програми). Не повинно бути помилок, описок, мова має бути чіткою і ясною, речення закінченими. Велику роль тут відіграє і наявність матеріалу, який не давався на лекції, а який почерпнутий з додаткової літератури і внесений в доповнення до конспекту. У випадку неповних відповідей (не розглянуті другорядні питання), нечітко сформульованих положень може бути знято до 25% балів. У випадку відсутності у тексті відповіді обговорення важливих питань чи грубих помилок може бути знято до 50% балів, при мізерній відповіді, де написано лише про деякі питання пункту програми, питання зовсім не розкрите – знімається до 75% балів.

Задачі і вправи МКР оцінюються за тією ж схемою, що і розв’язування задач різного типу в семестрі. За вірну відповідь, повністю обґрунтовану відповідними теоретичними положеннями дається 100% балів. Якщо повнота пояснення неповна – знімається 15-33 % балів. Якщо ж теоретичне пояснення вірне, а відповідь невірна, або навпаки – дається не більше 50% балів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]