Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMKD_2012-ct.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
295.94 Кб
Скачать

4. Програма лекційного курсу „хімія” (для студентів загальноуніверситетської кафедри будівництва і архітектури) Вступ

Хімія. Предмет хімії. Основні етапи розвитку хімії. Роль хімії в сучасному суспільстві.

Розділ 1. Атомно-молекулярне вчення

Найважливіші поняття хімії: атом, молекула, хімічний елемент, атомна та молекулярна маса, моль, прості й складні речовини. Фундаментальні закони хімії. Закони стехіометрії: закон сталості складу, закон кратних відношень. Закон еквівалентів. Основні газові закони. Визначення атомних та молярних мас (за законом Авогадро, формулою Клапейрона-Менделєєва, за відносною густиною газів). Використання стехіометричних законів для розрахунків. Виведення хімічних формул.

Розділ 2. Класи неорганічних сполук

Класифікація неорганічних сполук. Оксиди: основні, кислотні, амфотерні оксиди, хімічні властивості, добування. Основи: кислотність основ, розчинні і нерозчинні основи, хімічні властивості, добування. Луги. Кислоти: основність кислот, кисневмісні, без кисневі, хімічні властивості, добування. Амфотерні гідроксиди. Солі: середні, кислі, основні, подвійні солі, хімічні властивості, добування. Закономірності у взаємоперетвореннях сполук різних класів.

Розділ 3. Будова атома

Розвиток уявлень про будову атома. Перші моделі будови атома (Томсона, Резерфорда). Сучасна модель будови атома: ядро, нуклони, електрони. Порядковий номер та атомна маса елемента. Ізотопи. Радіоактивність, її види. Радіоактивні ізотопи.

Розділ 4. Періодичний закон та періодична система д. I. Менделєєва

Періодичний закон і періодична система Д.І. Менделєєва. Структура періодичної системи. Фізичний зміст понять атомний номер, період, група. Періодична система і електронні структури атомів. Метали та неметали у періодичній системі. Закономірності зміни властивостей елементів (радіус атомів, енергія іонізації, споріднення до електрона, електронегативність). Загальнонаукове та філософське значення періодичного закону.

Розділ 5. Розчини

Уявлення про дисперсні системи. Гомогенні та гетерогенні системи. Розчини, їх класифікація. Розчинність твердих речовин, рідин і газів у воді, її залежність від природи речовини, температури, тиску. Способи вираження концентрації розчину (масова частка, молярна, нормальна концентрації). Процеси сольватації. Теорія електролітичної дисоціації. Фактори, що впливають на хід дисоціації. Механізм дисоціації іонних кристалів та полярних молекул. Ступінь електролітичної дисоціації. Рівновага в розчинах слабких електролітів, дисоціація слабких кислот і основ, закон розведення Освальда. Значення розчинів сильних і слабких електролітів у природі

Вода. Іонний добуток води. Водневий показник. Добуток розчинності. Умова випадання осаду. Процес гідролізу. Значення гідролізу. Іонні реакції.

Розділ 6. Неорганічні речовини в будівництві

Неорганічні оксиди та солі в будівництві. Добування та використання: вапно негашене та гашене, алебастр та гіпс, вапняк та мармур. Неорганічні пігменти та фарби. Основні метали та неметали в будівництві (сталь, чавун, хром, алюміній, мідь та їх сплави).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]