Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ГП 1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
361.98 Кб
Скачать
  1. Тематика самостійної роботи (123 год)

Самостійна робота студентів є невід'ємною частиною навчального процесу і розцінюється як серйозне осмислення набутих знань отриманих студентом при вивченні курсу «Господарське право».

Самостійна робота студента є основним засобом оволодіння навчальним матеріалом у час, вільний від навчальних занять. Навчальний час, відведений для самостійної роботи студента, регламентується Планом підготовки студентів з курсу «Господарське право».

Самостійна робота студента забезпечується системою навчально-методичних засобів, передбачених для вивчення курсу: підручники, навчальні та методичні посібники, опорні конспекти лекцій, інтерактивний навчально-методичний комплекс дисципліни, електронно-обчислювальною технікою, даним практикумом тощо.

Методичне забезпечення самостійної роботи студентів з курсу «Господарське право» передбачає й засоби самоконтролю (тести, пакет індивідуальних контрольних завдань тощо), обсяг та види яких визначаються викладачем. Зміст та обсяг самостійної роботи студента по вивченню даного курсу узгоджується з іншими видами навчальної діяльності студентів.

Основна мета самостійної роботи студентазасвоєння навчального матеріалу, розвиток у студентів правового мислення та формування правосвідомості, навичок цілеспрямованої роботи з нормативними актами та літературними джерелами, вміння на їх основі аналізувати та вирішувати проблемні питання і робити власні висновки та обґрунтування як теоретичного, так і практичного матеріалу.

До основних принципів самостійної роботи студентів слід віднести її комплексність, безперервність, системність, відповідність, що визначає відповідно її характер і вид джерел інформації, форми й способи інформаційного забезпечення самостійної роботи.

Критеріями визначення рівня виконання та засвоєння самостійної роботи студентів виступають, як правило опитування (усні чи письмові), програмовий контроль, виконання модульних робіт, підсумкових модульних контролів, індивідуальних (навчальних) завдань, проведення колоквіумів та інших форм контролю.

Оцінки за 100-бальною шкалою оцінювання, отримані студентом за виконання самостійної роботи, в обов’язковому порядку враховуються при виставлені підсумкової оцінки при поточному модульному контролі з даної навчальної дисципліни і може виокремлюватися викладачем як окремий заліковий модуль з відповідним ваговим коефіцієнтом.

Для самостійної роботи студентів використовуються такі форми:

  • опрацювання лекційного матеріалу;

  • вивчення та засвоєння навчальної та навчально-методичної літератури;

  • вивчення нормативних актів, рекомендованої та спеціальної літератури;

  • підготовка до практичних занять;

  • виконання КПІЗ;

  • підготовка до колоквіумів з окремих тем чи групи тем;

  • підготовка до модульних змістових контролів;

  • виконання методичних та інших програмних завдань, тестовий контроль;

  • підготовка до підсумкових модульних контролів та семестрового контролю у вигляді ККР.

Таким чином, вивчення курсу «Господарське право» складається із двох найбільш істотних складових - самостійного вивчення навчальної літератури та законодавства і аудиторної роботи з| викладачем на практичних (семінарських) заняттях, причому визначення питомої ваги кожного з них встановлюється Орієнтовним планом підготовки студента із дисципліни «Господарське право» та планом самостійної роботи.

Виходячи з багатоплановості самостійної роботи слід відмітити, що велику частину часу повинні складати витрати студента на отримання знань з першоджерел (посібників, нормативно-правових актів, судово-господарської практики, джерел Інтернет), тому навики самостійної роботи слід визначати такими параметрами:

  • уміння опрацьовувати джерело інформації;

  • уміння узагальнювати отриману інформацію;

  • використовувати і практично застосовувати інформацію;

  • самоорганізовувати себе на учбову, пізнавальну і творчу діяльність.

Самостійна Робота Студента – це форма індивідуальної роботи, яка спонукає інтелектуальну ініціативу і розвиває творче мислення студента у всіх видах пізнавальної діяльності. Самостійна робота студента включає наступні елементи: планування, розробку форм і змісту, оцінку і контроль.

Студенту може бути запропоновано наступні види самостійної роботи згідно поданих нижче тем|:

  1. Написання наукових повідомлень на теми, пов'язані із програмою курсу.

  2. Виготовлення ілюстративного матеріалу, де тема визначається викладачем, а зміст і форма, виконання - самим студентом (наприклад, плани-схеми).

  3. Складання правових схем, таблиць, кросвордів, тестів та інше; - об'єм, складність і зміст яких можуть варіюватися самим студентом.

  4. Написання наукової статті, її тез чи постановка правової проблематики та шляхи її вирішення, проблеми-дискусії, зміст яких визначаються відповідно до інтересів студента.

  5. Розгорнуте конспектування наукових статей чи окремих нормативно-правових актів з критичними коментарями і аргументованою оцінкою їх основних положень і/чи головної ідеї.

  6. Рецензування наукових статей сучасних юристів-науковців чи юристів-практиків з виділенням їх основних положень і головної ідеї з особистою аргументованою оцінкою і рекомендаціями по використанню в механізмі освоєння курсу «Господарське право».

  7. Аналіз судової, правозастосовної та іншої практики у сфері господарювання на основі розгорнутого вивчення та коментування правових позицій судів України.

  8. Написання проектів окремих матеріальних і процесуальних правових документів.

  9. Конспектування розділів підручника/ів рекомендованих як основна література до курсу, по певній темі з наведенням власних прикладів.

  10. Аналіз-узагальнення даних та інформації (в тому числі статистичної) отриманих на основі роботи з даними Інтернет-джерел офіційних і неофіційних сайтів України та світу, та його аналітики.

Усі види самостійної роботи студента над засвоєнням навчального матеріалу можуть виконуватись у бібліотеці, навчальних кабінетах і лабораторіях, комп'ютерних класах, а також в домашніх умовах.