Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.дипл+магіст..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.47 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ВІННИЦЬКИЙ ІНСТИТУТ ЕКОНОМІКИ

Кафедра економіки підприємств і корпорацій

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ

до написання дипломних робіт

за освітньо-кваліфікаційними рівнями «спеціаліст» і «магістр»

студентів денної та заочної форми навчання

спеціальності «Економіка підприємства»

Вінниця, ВІЕ-ТНЕУ, 2012

Ціхановська О.М., Мартусенко І.В. Методичні вказівки та рекомендації до написання дипломних робіт за освітньо-кваліфікаційними рівнями «спеціаліст» і «магістр» спеціальності «Економіка підприємства» студентів денної та заочної форми навчання. – Вінниця: ВІЕ ТНЕУ, 2012. – 71с.

Методичними вказівками встановлено зміст і послідовність виконання дипломних робіт за освітньо-кваліфікаційними рівнями «спеціаліст» і «магістр», основні вимоги до їх оформлення та рекомендації щодо захисту. Дані методичні вказівки призначені для студентів та магістрантів, які навчаються за спеціальністю «Економіка підприємства», викладачів – керівників дипломних робіт, рецензентів, консультантів та членів Державної екзаменаційної комісії.

Рецензент: к.е.н., доцент Красільник Т.В.

Відповідальні за випуск: в.о. завідувача кафедри економіки підприємств і корпорацій, к.е.н., доцент Ціхановська Олена Михайлівна, к.г.н., доцент Мартусенко Ірина Валеріївна

1. Загальні положення

Дипломна робота (далі – робота) – це самостійна науково-дослідницька кваліфікаційна робота, що синтезує підсумок теоретичної та практичної підготовки у рамках нормативної й варіативної складових освітньо-професійних програм підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня (ОКР) «спеціаліст» та «магістр» за відповідною спеціальністю, і є формою контролю набутих студентом у процесі навчання інтегрованих знань, умінь та навичок, які необхідні для виконання професійних обов'язків, передбачених їх освітньо-кваліфікаційними характеристиками (ОКХ).

Виконання дипломної роботи має за мету:

  • систематизацію, закріплення, розширення теоретичних знань студентів з проблеми;

  • поглиблення знань студентів у контексті вирішення певних практичних завдань;

  • вибір і використання методології та методів дослідження;

  • вироблення навичок самостійного наукового викладу та висновків;

  • отримання нових наукових результатів і формулювання рекомендацій щодо їхнього подальшого теоретичного чи практичного застосування та впровадження в навчальний процес.

Тематика дипломних робіт

Тематику дипломних робіт визначає кафедра і затверджує вчена рада інституту. Теми мають бути актуальними, різними, відповідати сучасному розвитку науки та її призначенню, що забезпечить студентам можливість вибору відповідно до їхніх індивідуальних схильностей та інтересів. Кафедра має рекомендувати випускникові тематику дипломної праці згідно з проблематикою науково-дослідної роботи кафедри та комплексним планом її наукових досліджень.

Вибір теми дипломної роботи

Студенту надається право обрати тему дипломної роботи відповідно до визначеної кафедрою тематики. Він за власною заявою подає цю тему для затвердження кафедрою, на якій здобуває спеціалізацію. За рішенням кафедри тема затверджується або відхиляється з обґрунтуванням мотивів. Кафедра затверджує за студентом тему дипломної роботи та наукового керівника, який спеціалізується з цієї чи іншої галузі економічної або юридичної науки.

Вибір теми та затвердження керівника відбувається з вересня до січня, але не пізніше, ніж за 4 місяці до захисту дипломної роботи.

Студенту потрібно якнайшвидше повідомити обраного керівника про бажання працювати над темою дипломної роботи за його наукового керівництва.

Структуру дослідження та зміст кожного розділу студент і керівник обговорюють спільно, на основі чого відповідно до теми дипломної роботи керівник визначає завдання, котре затверджує завідувач кафедри, із зазначенням терміну його виконання.

На першому етапі підготовки дослідження науковий керівник консультує щодо вибору теми, аналізує і коригує план роботи і дає рекомендації щодо опрацювання літератури та складання її переліку (списку використаних джерел).

Дипломник періодично (за обопільною домовленістю) інформує наукового керівника про хід підготовки дипломної роботи і консультується з питань, з яких виникли певні труднощі в процесі дослідження.

Слід зауважити, що науковий керівник не є ні співавтором, ні редактором, і студент не повинен розраховувати на те, що керівник виправить наявні в дипломній роботі методологічні, стилістичні, граматичні чи інші помилки.

Науковий керівник – це єдина особа, яка виконує стосовно студента-дипломника контролюючу функцію. З огляду на це студент має регулярно приходити до керівника дипломної роботи на консультації.

Обов'язки наукових керівників передбачають:

  • визначення завдань щодо виконання дипломної роботи;

  • надання допомоги студентові при розробці загального робочого графіка на період написання роботи, а також у підборі списку необхідної літератури з обраної теми: нормативно-правових джерел, монографій, довідкових матеріалів, підручників та ін.;

  • проведення регулярних консультацій, у ході яких студент може ставити запитання, показати той чи інший чорновий фрагмент тексту, поділитися ідеями;

  • здійснення загального систематичного контролю за діяльністю студента й інформування про хід роботи колективу кафедри;

  • читання поданого чорнового варіанта роботи загалом чи за розділами, внесення зауважень і рекомендацій, аналіз виправленого відповідно до вищевказаних рекомендацій, контроль за ходом організації тексту та допомога в процесі його оформлення;

  • написання докладного відгуку на виконану дипломну роботу, рекомендування (чи не рекомендування) її до захисту, підготовка студента до процедури захисту;

  • присутність на захисті і за потреби виступ, що передбачає усне оцінювання праці та результатів дослідження студента.

Права та обов'язки студента при написанні дипломної роботи

Студент-дипломник має визначені права, котрими може керуватися, й обов'язки, які повинен виконувати в процесі написання роботи. Головними з них є такі:

  • систематично здійснювати підготовчу роботу шляхом опрацювання наукової літератури, нормативно-правових джерел у бібліотеках, архівах;

  • за потреби і можливості скористатися правом на стажування в центральних наукових бібліотеках країни;

  • співпрацювати з науковим керівником;

  • у встановлений термін звітувати на кафедрі про свою діяльність;

  • відповідно до написання розділів і підрозділів роботи узгоджувати чорновий варіант тексту з науковим керівником, вносити необхідні виправлення і зміни згідно із його зауваженнями і рекомендаціями;

  • підготувати дипломну роботу, враховуючи поради і вказівки керівника, і подати в завершеному вигляді для попереднього захисту, що відбувається на кафедрі спеціалізації студента;

  • у встановлений деканатом термін здати дипломну роботу на кафедру і рецензентові;

  • у визначений термін здійснити захист роботи, підготувавши для цього текст виступу.

Написання дипломної роботи

На рівень виконання дипломної роботи насамперед впливає вибір та обґрунтування власних висновків позитивного і негативного характеру на основі наукового дослідження проблеми. Найбільш повно ці вимоги і можливості можуть бути реалізовані при використанні фактичного матеріалу, зібраного під час переддипломної виробничої практики.

Процедура завершення виконання дипломної роботи, обговорення на кафедрі та подання дослідження для захисту

Завершену дипломну роботу автор подає на кафедру не пізніше, ніж за 20 днів до захисту відповідно до затвердженого деканатом плану попереднього захисту дипломних робіт.

Офіційному захисту дипломної роботи перед Державною екзаменаційною комісією (ДЕКом) передує попередній захист та її обговорення на спеціалізованій кафедрі. Це дає змогу визначити та оцінити рівень виконаних робіт, ефективність використаних методик.

У процесі попереднього захисту студент коротко (до 8 хв.) викладає суть дипломної роботи і відповідає на запитання членів кафедри. Ознайомившись з дипломною роботою й одержавши відповідь її автора на поставлені запитання, завідувач кафедри ухвалює рішення про можливість захисту дипломної роботи в ДЕКу.

До захисту дипломних робіт допускаються згідно з наказом ректора студенти, які виконали всі вимоги навчального плану. Списки студентів, допущених до складання державних іспитів або захисту кваліфікаційних робіт, подаються в ДЕК. Стосовно кожного студента ухвалюється окреме рішення, що фіксується в протоколі засідання кафедри. Після завершення попереднього захисту дипломна робота може бути доопрацьована. Завідувач кафедри на підставі відгуку керівника і рішення щодо попереднього захисту дипломної роботи дає студентові дозвіл для захисту в ДЕКу, здійснюючи при цьому відповідний запис на титульному аркуші наукової праці.

Якщо ж завідувач кафедри не вважає за можливе допустити студента до захисту дипломної роботи, це питання розглядається на засіданні кафедри за участю керівника і студента.

Відгук наукового керівника (Додаток К)

Одержавши остаточний варіант дипломної роботи, науковий керівник, будучи її експертом, складає письмовий відгук, в якому всебічно характеризує рівень виконання дослідження, вказує на позитивні сторони, акцентуючи водночас увагу на відсутності чи наявності зазначених раніше недоліків, які студент-дипломник не усунув, мотивуючи цим можливість чи недоцільність подання дипломної роботи в ДЕК. При цьому керівник не оцінює (не виставляє оцінки) дипломної роботи, а тільки рекомендує чи не рекомендує її до захисту.

У відгуку науковий керівник має охарактеризувати виконану роботу загалом і за розділами зокрема, а також ставлення студента до наукової праці, ступінь його самостійності, працездатність, схильність до наукових досліджень, уміння вирішувати поставлені проблеми та спроможність робити власні висновки.

Рецензія на дипломну роботу (Додаток Л)

З метою одержання додаткової об'єктивної оцінки праці студента-дипломника фахівець з відповідної галузі науки (галузі) рецензує дипломну роботу. Склад рецензентів затверджує директор ВІЕ ТНЕУ за поданням завідувача відповідної кафедри. Рецензію пишуть у довільній формі.

Завдання рецензента полягає у визначенні таких головних моментів:

  • чи оволодів автор дипломної роботи, і наскільки, методами і навичками самостійного виконання наукової праці, вмінням чітко формулювати значення теми, мету дослідження, аналізувати і оцінювати методику проведеної роботи;

  • чи навчився студент-дипломник визначати актуальні в науковому аспекті проблеми, формулювати їх і вирішувати, чи достатньо використано наявну наукову літературу та нормативно-правову базу з досліджуваного питання;

  • чи застосовує студент і яким чином економічну та іншу практику, чи вміє самостійно систематизувати фактичний матеріал.

Рецензент оцінює і рівень написання основних структурних елементів дипломної роботи, їхню відповідність вимогам виконання дипломних робіт та аналізує якість оформлення роботи, мови і стилю тексту.

Усі судження рецензента повинні мати оцінювальний характер. Насамперед у рецензії потрібно вказати на важливість вивчення теми, її актуальність, наскільки успішно дипломник висвітлив теоретичні та практичні питання, охарактеризувати новизну результатів. Потім слід подати розгорнуту характеристику кожного розділу дипломної роботи, виокремлюючи позитивні сторони і недоліки, а також визначити ступінь обґрунтованості висновків.

У висновку рецензент обґрунтовує власну точку зору щодо загального рівня дипломної роботи і виставляє оцінку, що виноситься на розгляд ДЕКу.

Не пізніше одного дня до початку державних іспитів чи захисту дипломних робіт у Державну екзаменаційну комісію подають необхідні матеріали, які забезпечують її компетентну діяльність. При захисті дипломних робіт у ДЕК подають:

  • виконану дипломну роботу з висновком завідувача спеціалізованої кафедри про допуск студента до захисту;

  • письмовий відгук керівника з характеристикою діяльності випускника під час виконання дипломної роботи;

  • письмову рецензію керівника підприємства на дипломну роботу.

Дипломникам надається до 10 хвилин для виступу (його тривалість відповідає обсягу матеріалу, котрий уміщають 3-5 сторінок комп'ютерного тексту, основою якого є, як правило, вступ і висновки).

Слово для доповіді студентові надає голова ДЕКу. У виступі дипломник повинен коротко, чітко і змістовно викласти такі основні положення роботи:

  • визначити проблему дослідження; обґрунтувати її актуальність; розкрити ступінь наукової розробки на сучасному етапі; встановити мету та основні завдання дослідження, а також засоби і шляхи їхньої реалізації;

  • коротко охарактеризувати структуру роботи та її основні ідеї і досягнення, проаналізувати й обґрунтувати висновки, узагальнення, вказавши конкретні пропозиції, практичні й теоретичні рекомендації. Коротку доповідь можна підготувати в письмовому вигляді, проте виступати на захисті потрібно самостійно, «своїми словами», не зачитуючи текст; дипломник має право захищати дипломну роботу й у разі негативного відгуку і (чи) рецензії.

Після доповіді студент зобов'язаний відповісти на запитання за темою дипломної роботи, подякувавши при цьому за них. Ставити запитання можна всім присутнім. Саме в цьому полягає публічність захисту.

Запитання можуть стосуватися як теми дипломної роботи, так і спеціального або навчального предмета економічної науки, тому перед захистом доцільно відновити в пам'яті знання з усього курсу, насамперед тих розділів, що безпосередньо пов'язані з темою дослідження. У разі потреби студент-дипломник може записати запитання і готувати на них відповідь, при цьому йому дозволяється користуватися дипломного роботою. Після відповіді дипломника на запитання науковий керівник зачитує відгук, а також рецензію. Потім студентові надається завершальне слово.

Далі заслуховують наступну доповідь. Після завершення процедури захисту всі присутні, в тому числі студенти-дипломники, виходять з аудиторії, а члени ДЕКу проводять закрите засідання, у ході якого обговорюють підсумки захисту. Всі засідання ДЕКу протоколюються.

Оцінювання за результатами захисту дипломної роботи

Рішення ДЕКу про оцінку на основі оцінювання знань студента, виявлених при захисті дипломної роботи, ухвалюються на закритому засіданні відкритим голосуванням за більшістю голосів членів комісії, які брали в ньому участь. Вона не обов'язково збігається з оцінкою рецензента, хоча здебільшого вони є тотожними. Кожен член комісії в ході захисту ставить оцінку студентові, і остаточний результат утворюється як середнє арифметичне всіх оцінок. За однакової кількості голосів позиція голови комісії є вирішальною.

При оцінюванні дипломної роботи ДЕК керується такими критеріями:

  1. рівень (якість) доповіді;

  2. чіткість формулювання мети роботи, викладення її сутності і висновків, грамотність;

  3. вміння студента вкластися у відведений час;

  4. обґрунтованість відповідей на поставлені запитання з теми дипломної роботи і обраної спеціальності.

Результати захисту дипломних робіт оцінюються за такою бальною системою: 90-100 (відмінно), 75-89 (добре), 60-74 (задовільно), 35-59 (незадовільно з можливістю повторного захисту), 1-34 (незадовільно з обов'язковою зміною теми).

Оцінки за дипломні роботи оголошують у той самий день за умови оформлення в установленому порядку протоколу засідання комісії, тобто після обговорення секретар ДЕКу запрошує всіх студентів в аудиторію і голова ДЕКу прилюдно оголошує виставлені комісією оцінки. Рішення ДЕКу є остаточним і апеляції не підлягає.