Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.дипл+магіст..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.47 Mб
Скачать

Магістерська дипломна робота

Магістерська дипломна робота – це індивідуальне завдання вищого, порівняно з дипломною працею, науково-дослідницького, проектно-конструкторського характеру, яке виконує магістрант на завершальному етапі фахової підготовки, і є однією із форм виявлення теоретичних і практичних знань, вміння їх застосовувати при вирішенні конкретних наукових, економічних, соціальних, правових і виробничих завдань та містить елементи наукової новизни у певній галузі знань або напрямку практичної діяльності.

Метою магістерської роботи є ґрунтовне осмислення професійної проблеми, комплексне оволодіння матеріалом, методологією, методами наукового дослідження, практичне застосування теоретичних знань при розробці інноваційних пропозицій у певній сфері діяльності та прийняття відповідних управлінських рішень.

Запропоновані у магістерській роботі інноваційні рішення мають бути науково обґрунтованими, базуватись на комплексному аналізі наявної ситуації та прогнозі щодо результатів запровадження пропозицій автора з урахуванням ризиків. Окрім цього, вони мають бути апробовані на науково-практичних конференціях, опубліковані у спеціальних виданнях, прийняті до практичного впровадження.

Магістерська робота має відображати рівень фахової підготовленості її автора до професійної діяльності, а саме:

  • ступінь оволодіння теоретичними засадами у певній сфері, галузі; вміння узагальнювати та аналізувати наукові джерела і фактичні, зокрема, статистичні й адміністративні дані; здатність працювати з нормативно-правовими актами;

  • здатність використовувати сучасні методологію і методики дослідження, інформаційні технології;

  • уміння знаходити аналоги вирішення досліджуваних проблем у вітчизняній та зарубіжній практиці та адаптувати їх до конкретного предмета (об'єкта) дослідження;

  • коректність систематизації й самостійного аналізу сучасних рішень складних питань, пов'язаних із новітньою інтерпретацією певних наукових проблем, що є також й об'єктом запропонованого дослідження; поглиблення знань із суміжних наук;

  • оволодіння мистецтвом побудови доказів і спростувань.

Вимоги до написання магістерської (дипломної) роботи

  1. Теми магістерських робіт визначає вищий навчальний заклад, однак магістранту надається право запропонувати власну тему дослідження, обґрунтувавши доцільність її розробки (як продовження тематики виконаних попередніх науково-дослідних робіт або з огляду на майбутню професійну діяльність випускника). Магістрант з'ясовує роль теми не лише для себе, а й вказує на її елементи новизни.

  2. З тематикою магістерських робіт можна ознайомитися на відповідних спеціалізованих кафедрах.

  3. Методологія магістерської роботи, методика її написання, вимоги до оформлення аналогічні дипломній роботі, але при цьому детальніше висвітлюється актуальність теми дослідження, наукова проблема і подається ґрунтовніше її доведення.

4. Наукові керівники магістерських робіт призначаються з-поміж професорів і доцентів. У разі, коли робота має прикладний характер, до керівництва її виконанням можуть залучатися висококваліфіковані фахівці відповідної галузі. Науковий керівник допомагає магістрантові проаналізувати та оцінити можливі варіанти вирішення наукової проблеми.

  1. У роботі аналізуються сучасні рішення певної наукової проблеми, подані у новітній фаховій літературі, пропонується також й аргумент на користь авторської позиції магістранта щодо визначення параметрів найновішої реалізації всіх аспектів дослідження.

  2. Магістерська робота має бути чітко структурованою (вступ, розділи і підрозділи, висновки, список використаних джерел (не менше 60 найменувань), додатки) з виокремленням частин, абзаців, з нумерацією сторінок, правильним оформленням посилань, цитат. Обов'язковим є використання інтернет-ресурсів.

  3. Магістерську роботу подають у вигляді структурно підготовленого електронного варіанта у твердому переплетенні. До роботи додається анотація обсягом до 1 сторінки. Обсяг магістерської роботи має становити 80-100 сторінок комп'ютерного тексту.

Захист магістерської роботи

1. Оформлення документів і матеріалів, пов'язаних із захистом роботи.

Остаточно підготовлена до захисту магістерська робота насамперед подається на розгляд науковому керівникові для написання відгуку. Його пишуть у довільній формі, дотримуючись таких загальних вимог:

  • потрібно вказати на відповідність виконаної роботи спеціалізації і галузі науки, за якими ДЕК надано право здійснювати захист магістерських робіт;

  • слід подати стислу характеристику виконаної роботи, визначивши її актуальність, теоретичний рівень, практичну значущість, повноту, ґрунтовність, оригінальність вирішення визначених проблем, та оцінити ступінь готовності до захисту;

- потрібно зазначити, наскільки магістерська робота відповідає вимогам до випускних досліджень.

Магістерська робота обов'язково має бути рецензована.

Рецензентом призначають спеціаліста тієї галузі, з тематики якої виконано дослідження. Рецензент має кваліфіковано проаналізувати зміст і основні позиції роботи, оцінити актуальність обраної теми, самостійність дослідника в її розкритті, наявність у нього власного погляду, вміння використовувати методи наукового дослідження, ступінь обґрунтованості висновків і рекомендацій, достовірність, новизну та практичну значущість отриманих результатів. Крім позитивних характеристик магістерської роботи, зазначають і її недоліки.

Зміст рецензії попередньо доводять до відома автора магістерської роботи, але не пізніше 1-2 днів до захисту, щоб магістрант мав змогу заздалегідь підготувати відповідь на зауваження рецензента (прийняти або доказово спростувати їх).

Оцінюючи магістерську роботу, науковий керівник і рецензент традиційно беруть до уваги її новизну, актуальність, практичну значущість тощо. Новими можуть бути лише ті позиції дослідження, які сприяють розвитку науки або окремих її напрямків та раніше не використовувались. Актуальність теми дослідження означає її важливість, злободенність на конкретний момент. Оцінюючи практичну значущість теми, беруть до уваги той факт, наскільки результати успішно здійсненого дослідження можна використати у відповідній сфері економічного, соціального буття людини, суспільства.

Завершену магістерську роботу разом із довідкою про виконання індивідуального плану з професійної освітньої програми магістра, відгуком його наукового керівника і рецензією спеціаліста передають у ДЕК. На її засіданні відбувається захист за традиційною процедурою. Головним документом, яким під час захисту послуговується магістрант, є його доповідь, котру він зачитує або переказує її зміст.

2. Підготовка магістранта до виступу на засіданні Державної екзаменаційної комісії.

Напередодні захисту магістерської роботи здобувач має підготувати доповідь, яку він оприлюднюватиме на засіданні ДЕКу. Зміст доповіді повинен розкривати суть, теоретичне й практичне значення результатів здійсненої магістрантом дослідницької аналітичної роботи. Структурно доповідь складається з трьох частин, кожна з яких поділяється на самостійні смислові блоки (рубрики), які мають бути логічно взаємопов'язаними, репрезентувати єдність, що сукупно характеризує зміст виконаного дослідження.

Структура доповіді. Перша (вступна) частина доповіді здебільшого повторює вступ магістерської роботи. Рубрики її відповідають тим змістовим аспектам, якими охарактеризовано актуальність обраної теми, описано наукову проблему, сформульовану мету дослідження. У цій частині репрезентують методи, за допомогою яких отримано фактичний матеріал, а також розвивають і коментують загальну структуру магістерської роботи.

Друга частина – найбільша за обсягом. Головне її завдання полягає в послідовному, відповідно до логіки дослідження, характеризуванні кожного розділу магістерської роботи. Найбільшу увагу при цьому слід звернути на її підсумкові результати, а також їх критично оцінити.

Завершальну частину формують, орієнтуючись на висновки дослідження. У ній подають загальні висновки, не повторюючи узагальнень, зроблених при характеристиці розділів основної частини, й головні рекомендації.

Текст доповіді можуть супроводжувати додаткові матеріали (схеми, таблиці, графіки, діаграми, електронна презентація), які автор використовує для підтвердження власної позиції, обґрунтування висновків, запропонованих рекомендацій.

Після написання тексту виступу доцільно підготувати письмову відповідь на запитання, зауваження та побажання, наявні у відгуку на роботу наукового керівника та офіційного рецензента. Письмова форма підготовки дасть змогу уникнути зайвого хвилювання під час захисту та відповідей на запитання. Відповіді мають бути короткими, чіткими та аргументованими.

3. Процедура прилюдного захисту магістерської роботи.

Захист магістерської роботи відбувається прилюдно на засіданні Державної екзаменаційної комісії. За характером він є науковою дискусією, що відбувається за участю вимогливих і принципових наставників в умовах доброзичливої атмосфери та дотримання вимог наукової етики. Головним його завданням є аналіз достовірності й обґрунтованості зроблених у магістерській роботі висновків і рекомендацій.

Рекомендації магістранту щодо захисту

  1. При презентації доповіді варто зосередитися на головних підсумках здійсненої роботи, сформульованих та обґрунтованих теоретичних і прикладних положеннях.

  2. Виступ має відповідати всім критеріям наукової доповіді, бути глибокодумним та аргументованим.

  3. Компетентно і впевнено відповідати на поставлені запитання.

  4. Висловлюватись чітко, лаконічно, граматично правильно будувати речення, бути впевненим, забезпечуючи при цьому оптимальні темп, гучність та інтонацію.