Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ГП 1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
361.98 Кб
Скачать

Тема 11. Правове регулювання оренди державного та комунального майна

Історичне становлення інституту оренди в господарських відносинах України. Поняття оренди. Об’єкт оренди. Поняття договору оренди. Форма та види договорів оренди. Сторони в договорі оренди. Зміст орендних і лізингових відносин. Істотні умови договору оренди. Порядок укладення, зміни та припинення договору оренди. Поняття лізингу. Види і форми лізингу. Істотні умови договору лізингу. Правовий статус суб’єктів лізингових операцій. Перспективи розвитку орендних і лізингових відносин в Україні.

Тема 12. Правові основи банківської діяльності

Поняття, види та правове становище банків. Правовий статус НБУ. Функції та повноваження НБУ. Органи управління НБУ. Ліцензування банківської діяльності. Банківські операції та їх види. Поняття заходів впливу при вчиненні банківських правопорушень. Поняття та види кредиту. Кредитний договір. Порядок відкриття рахунків в банках. Поняття та форми розрахунків у господарському обороті.

Тема 13. Правове регулювання біржової діяльності

Поняття та юридичні ознаки біржі. Порядок створення біржі. Правовий статус фондової біржі Характеристика функцій біржі. Види бірж в Україні. Правовий статус товарної біржі. Правовий статус фондової біржі. Валютна біржа: правовий режим функціонування. Порядок створення та припинення бірж різних видів.. Біржові угоди та їх види. Функції, права та обов’язки біржі. Члени біржі. Правила біржової торгівлі. Форвардні контракти. Ф’ючерси, опціони. Купівля-продаж. Хеджування. Відкриті товарні біржі. Закриті товарні біржі. Асортимент товарів. Припинення діяльності бірж.

Тема 14. Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності в Україні

Поняття та види зовнішньоекономічної діяльності. Ознаки зовнішньоекономічної діяльності. Принципи зовнішньоекономічної діяльності. Характеристика суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності. Права та обов’язки суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності. Характеристика правових режимів: національного режиму, режиму найбільшого сприяння та спеціального режиму. Характеристика державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Ліцензування та квотування. Генеральна, разова (індивідуальна) та відкрита (індивідуальна) ліцензії. Глобальні, групові та індивідуальні квоти (контингенти).

Умови дійсності зовнішньоекономічного договору. Встановлення режиму проведення валютних операцій. Митне регулювання. Специфіка митно-тарифного регулювання. Мито та його види. Порядок встановлення та зміни ставок мита. Митна вартість товару. Нетарифне регулювання: поняття та основні засоби. Поняття та характеристика іноземних інвестицій. Форми іноземного інвестування. Правовий статус іноземних інвесторів. Гарантії захисту іноземних інвестицій. Поняття та характеристика вільних економічних зон. Види вільних економічних зон. Порядок створення вільних економічних зон в Україні. Правове регулювання концесійної діяльності в Україні.