Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ГП 1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
361.98 Кб
Скачать

Тема 4. Правовий статус підприємств. Господарські об’єднання

Поняття підприємства. Організаційно-правові форми підприємств. Малі підприємства. Створення підприємства в юридичному розумінні. Дочірні підприємства. Установчі документи підприємства. Державна реєстрація підприємства. Організаційна структура та управління підприємством. Припинення діяльності підприємства. Правове становище державних підприємств (державних комерційних та казенних підприємств). Правове становище комунального унітарного підприємства. Поняття, види та правове становище підприємств колективної власності. Правове становище приватних та інших підприємств (фермерські господарства, підприємства з іноземними інвестиціями, іноземні підприємства). Поняття господарського об’єднання. Законодавство про господарські об’єднання. Види господарських об’єднань. Функції та компетенція господарського об’єднання. Асоційовані підприємства. Правовий статус холдингових компаній.

Тема 5. Правовий статус господарських товариств

Поняття та порядок створення господарського товариства. Права та обов’язки засновників та учасників господарських товариств. Компетенція органів управління. Порядок та способи припинення діяльності господарських товариств.

Поняття та юридичний статус акціонерного товариства. Засновники, учасники та порядок створення акціонерного товариства. Майно та майнові права в акціонерному товаристві. Правовий режим акцій. Правовий режим дивідендів. Управління акціонерним товариством. Товариство з обмеженою відповідальністю та товариство з додатковою відповідальністю. Повне товариство. Командитне товариство.

Тема 6. Правове регулювання відносин власності в економіці України

Поняття та форми власності в економіці України. Право власності та його суб’єкти. Право державної власності. Право приватної власності. Право комунальної власності. Правовий режим майна суб’єктів господарювання. Види майна суб’єктів господарювання та джерела їх формування. Похідні права від права власності (право господарського відання, право оперативного управління). Правові титули майна суб’єктів господарювання. Особливості правового режиму майна державних бюджетних установ. Корпоративні права. Загальні тенденції правового регулювання відносин власності у сфері економіки.

Тема 7. Загальна характеристика господарських договорів

Поняття господарських зобов’язань. Характеристика договірних та позадоговірних зобов’язань. Виникнення господарських зобов’язань. Основні та додаткові (акцесорні) зобов’язання. Забезпечення виконання господарських зобов’язань як додаткова гарантія належного виконання зобов’язань. Правова характеристика неустойки, застави, завдатку, поруки, гарантії та притримання. Характеристика видів неустойки. Співвідношення неустойки та збитків. Порядок зменшення розміру неустойки. Зміна та припинення господарських зобов’язань.

Поняття та особливості господарського договору, його правова природа. Функції та значення господарського договору. Класифікація господарських договорів. Характеристика основних видів господарських договорів за предметом, формою, змістом та межами відповідальності сторін у договорі. Форма господарського договору. Зміст господарського договору. Характеристика істотних та додаткових умов господарського договору. Стадії укладення господарського договору. Порядок виконання господарського договору. Порядок зміни та розірвання господарського договору. Підстави визнання господарського договору недійсним. Процедура визнання господарського договору недійсним. Наслідки визнання недійсним господарського договору. Тлумачення господарського договору.