Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦИИ Стр. упр..doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
407.04 Кб
Скачать

Тема 4. Стратегічне управління як реалізація цільового підходу

Історія розвитку науки та мистецтва управління — це історія пошуку найбільш ефективних підходів, моделей, методів, систем, які б відповідали вимогам середовища та етапів розвитку суб’єктів господарювання. Із 60-х рр. XX ст. відзначається дослідний та експериментальний бум у сферах управління промислово розвинених країн. Загальні тенденції у розвитку робіт у цій сфері та їх основні риси згодом були визначені як «цільовий підхід», «програмно-цільовий метод», «управління за результатами», «програмний метод управління» тощо. У більшості випадків розбіжності у поняттях «підхід» і «метод» мають лише термінологічний характер. При вивченні питання «цільовий підхід в управлінні» студентам доцільно визначити категорії «метод» і «підхід», розібратися у варіантах їх застосування.

Основними питаннями щодо застосування цільового підходу в управлінні є визнання ролі мети як вихідного елементу будь-якої дії. Це, у свою чергу, викликає підвищення вимог до: обґрунтування та вибору (формулювання, встановлення) цілей на будь-якому рівні управління; методів взаємозв’язку та балансування цілей різних рівнів, окремих ланок; зацікавлених груп та осіб; здійснення переходу від цілей до конкретних заходів по їх реалізації. Таким чином, цільовий підхід із самого початку зорієнтований на координацію всього спектра цілей організації, за рахунок чого і створюються передумови їх досягнення: «розгортання» цілей «по вертикалі» йде згори донизу; «по горизонталі» здійснюється їх балансування між окремим ланками процесу виробництва та управління. В сучасних умовах з підвищенням складності об’єктів управління та їх зв’язків із зовнішнім середовищем цільовий підхід набирає більшої актуальності, вимагає застосування всього арсеналу цілевстановлення та цілереалізації, нагромадженого теорією і практикою управління. Варіанти використання цього арсеналу знаходять вираз у різних формах реалізації цільового підходу в управлінні організаціями. Критичний аналіз таких форм, як «управління за цілями», «управління за результатами», «програмно-цільове управління» тощо дозволяють визначити місце їх застосування в діяльності організацій різних типів (та їх сукупностей), розробляти заходи по розвитку їх позитивних рис і пом’якшенню недоліків.

Орієнтація стратегічного управління на визначення, обґрунтування та реалізацію довгострокових цілей організації шляхом розробки відповідних стратегій дозволяє стверджувати, що стратегічне управління є однією з форм реалізації цільового підходу. Це проявляється у принципах стратегічного управління: цілеспря­мованість, теоретико-методологічна обґрунтованість форм і методів; системний, комплексний підхід у розробці стратегій; унікальність систем стратегічного управління; використання майбутньої невизначеності як стратегічних можливостей; гнучка адек­ватність систем стратегічного управління зміні умов функціонування організацій; результативність та ефективність. Студенти повинні з’ясувати взаємозв’язок особливостей організацій з різноманітністю форм та організаційно-економічних механізмів стратегічного управління, що проявляється в специфічних рисах систем забезпечення функціонування організацій у стратегічному режимі: стратегічного планування, варіантів організаційно-економічного, соціально-психологічного та інформаційно-аналітичного забезпечення у вигляді відповідних взаємозалежних підсистем. Об’єктами впливу стратегічного управління при цьому є елементи внутрішнього, проміжного і, до певної міри, зовнішнього середовища. Саме на цьому базуються переваги стратегічного управління, оскільки воно дає можливість забезпечити довгострокове функціонування організації у динамічному, невизначеному середовищі за рахунок механізмів впливу на нього з метою зменшення невизначеності та своєчасності реакції.

Насамкінець слід розглянути вітчизняний та зарубіжний досвід стратегічного управління. Як уже зазначалося у попередніх розділах, системи стратегічного управління відрізняються досить сильно, але деякі складові в них є спільними. Так, наприклад, цілі розвитку підприємства можуть бути різними за змістом, методами розробки та реалізації, однак етап ціле-встановлення спостерігається у кожній з відомих моделей стратегічного управління. Слід звернути увагу на національні, економічні, соціально-демографічні та правові чинники, які впливають на перелік, характеристики змісту етапів, на варіанти побудови та функціонування систем стратегічного управління на підприємствах та в організа­ціях розвинених країн. Основним висновком може бути те, що немає двох однакових за характеристиками систем стратегічного управління, крім того кожна з них має елементи, які потребують удосконалення. До обговорення пропонуються ключові гіпотези стратегічного менеджменту за І. Ансоффом, що мають визнача­льний характер для його вдосконалення: різні типи управлінської поведінки відповідають різним типам проблем — гіпотеза випадковості; зовнішнє середовище визначає модель поведінки фірми — гіпотеза залежності від зовнішнього середовища; стратегії повинні відповідати рівню турбулентності середовища — гіпотеза відповідності; при розробці стратегій існує необхідність урахування змісту стратегій, здатності (навичок) їх виконати і профілю діяльності фірми — гіпотеза про стратегію, здатність та діяльність; успіх компанії є результатом взаємодоповнення та взаємозв’язку декількох ключових елементів — гіпотеза про багатоелементність; для кожного рівня турбулентності середовища можна обрати комбінацію елементів, які можуть оптимізувати успіх підприємства — гіпотеза про збалансованість. Зазначені гіпотези не вичерпують усього спектра можливостей удосконалення систем стратегічного управління, тому студенти повинні творчо підійти до вивчення теоретичних та практичних розробок щодо управління взагалі і стратегічного управління зокрема. Особливості періоду становлення ринково орієнтованих систем управління організаціями в Україні, а також поточні та прогнозні соціально-економічні, національні та політико-правові чинники не дозволяють здійснювати пряме запозичення «класичних» моделей стратегічного управління в практиці роботи українських організацій. Ось чому треба ретельно вивчати інструментарій, який використовується при проходженні кожного з етапів стратегічного управління, щоб за необхідності мати можливість вибору з нього найбільш відповідних форм, прийомів, методів тощо. Насамперед це стосується методів цілевстановлення, формування та виконання стратегій .

Діяльність будь-якого підприємства (організації) спрямована на досягнення цілей. Тому процес формування (встановлення) цілей має неабияке значення в системі управління організацією і особливо в системі стратегічного управління. Базуючись на знаннях, отриманих у процесі вивчення курсу «Менеджмент», інших базових курсів, та розуміючи значення, сутність і функції прогнозування в системі стратегічного управління, треба чітко усвідомити різницю між такими категоріями, як «прогноз», «мета» та «план». Прогноз визначає напрямок розвитку, мета — найбільш прийнятний стан системи в межах цього напрямку, план — шлях досягнення мети.

Для більш глибокого розуміння ролі, значення та місця мети в стратегічному управлінні особливу увагу слід приділити розкриттю сутності категорії «мета» в управлінні. В даному курсі пропонується акцентувати увагу на найбільш виразних підходах до визначення цілей управління.

Л. І. Євенко наголошує на тому, що мета є об’єктивно-суб’єк­тивною категорією, яка відбиває як вимоги до фірми з боку конкретного стану економічної системи, так і суб’єктивні уявлення керівників про цілі розвитку фірми.

На поєднанні об’єктивної і суб’єктивної складових мети наголошує також і В. А. Вінокуров. Студентам необхідно засвоїти, що процес встановлення цілей в управлінні повинен мати наукове підґрунтя (спиратися на наукові засади) і складатися з певної послідовності взаємопов’язаних етапів: виявлення та аналіз тенденцій, що можна спостерігати в оточенні; встановлення загальної мети організації; побудова ієрархії цілей («дерева цілей»); встановлення індивідуальних цілей та задач як інструменту забезпечення їх виконання.

Окремої уваги при вивченні цього питання заслуговують вимоги, яким повинні відповідати правильно сформульовані цілі. Основними такими вимогами є: конкретність і вимірюваність цілей; реальність і досяжність; погодженість (несуперечливість) цілей організації; однозначність для сприйняття, ясність; орієнтація на високий результат і наукова обґрунтованість; гнучкість; прийнятність, що означає необхідність урахування звичаїв, потреб, традицій і цінностей; відображення змісту діяльності. В контексті цього доцільно звернути увагу на приклади формулювання мети на різних підприємствах.

Далі цілком зрозумілим є перехід до розкриття сутності місії як генеральної мети підприємства. Студенти мають усвідомити, що місія тісно пов’язана з такими категоріями, як «бачення» розвитку організації, «філософія існування» організації. Але при цьому необхідно розуміти різницю між цими поняттями. Місія — мета, заради якої існує організація; чітко окреслена причина існування організації, її особлива роль. «Бачення» — погляд вищого керівництва підприємства на те, якою може чи має бути організація (підприємство) за найсприятливішого збігу обставин. «Філософія» функціонування підприємства — це інтегрована частина управління, що дає змогу усвідомити майбутнє, керуючись наявною та бажаною позицією, способом життя підприємства, які є основними настановами процесу мислення, інтелектуальних робіт, що зумовлюють процеси, процедури, технологію та зміст рішень.

Необхідно підкреслити, що правильно сформульована місія організації повинна бути лаконічною і містити такі основні елементи:

  1. призначення організації з точки зору конкретного виду діяльності (товари, послуги) в умовах конкретного ринку (сегмента ринку);

  2. основні напрямки, орієнтири, образ, якого намагається досягти організація;

  3. переваги, що виділяють організацію серед конкурентів і вказують на нові, кращі та оригінальні шляхи задоволення потреб споживачів.

Після детального розгляду таких категорій, як «мета», «мета в управлінні», «місія», «генеральна мета підприємства» можна переходити до класифікації цілей. Класифікація цілей управління має окрім теоретико-методологічного суто практичне значення, оскільки до певних груп цілей можна застосовувати конкретні методи їх аналізу, встановлення та організації виконання. Слід звернути увагу на те, що існує багато класифікаційних груп, які визначають цілі управління. В основі виділення цих груп лежать різноманітні категорії. Так, залежно від ступеня формалізації цілей виділяють такі їх типи: добре структуровані (співвідношення між елементами мети можуть бути виражені в кількісній формі), слабо структуровані (мета містить елементи як кількісного, так і якісного змісту), неструктуровані (містить лише якісний опис найважливіших елементів, кількісні залежності виявити важко). За відповідною спрямованістю на види діяльності виділяють стратегічні, тактичні та оперативні цілі. Стратегічні цілі вказують на специфічні результати діяльності, яких організація планує досягти, а також конкурентну позицію, котру вона прагне зайняти на ринках для своїх продуктів. Їх можна віднести до «цілей розвитку». Довгострокові цілі точно визначають бажані результати та ринкову позицію з урахуванням досягнутого рівня розвитку на поточний момент. Короткострокові цілі точно визначають найб­лижчі конкретні організаційні цілі та ринкову позицію, яку організація бажає зайняти, враховуючи довгострокові цілі організації.

Однак навіть досить детальна класифікація не дає змоги висвітлити повний взаємозв’язок і взаємозалежність цілей. Тому особливої уваги заслуговує питання побудови так званого «дерева цілей» організації, тобто наочного графічного зображення підпорядкованості та взаємозв’язку цілей, що демонструє розподіл загальної (генеральної) мети або місії на підцілі, завдання та окремі дії.

Для відображення цілей навіть дуже простої організації треба використовувати комплексний підхід, тобто створити систему цілей.

Основною ідеєю побудови «дерева цілей» є декомпозиція, тобто метод розкриття структури системи, при якому за однією ознакою її поділяють на окремі складові. Метод декомпозиції має на меті пов’язати генеральну мету зі способами її досягнення. Студенти повинні засвоїти основні технологічні засади побудови «дерева цілей». Головним правилом побудови «дерева цілей» є повнота редукції. Для реалізації цього правила необхідно дотримуватись таких вимог: мета вищого рівня є орієнтиром для розробки цілей нижчого рівня; цілі нижчого рівня є способами досягнення мети вищого рівня, причому сукупність цих цілей повинна зумовлювати досягнення початкової мети. При побудові дерева цілей слід ураховувати як вертикальну, так і горизонтальну координацію цілей.

Важливим є також питання вибору методу побудови «дерева цілей». Програмою курсу запропоновані для розгляду два методи: метод «дезагрегації» та метод «забезпечення необхідних умов». Треба підкреслити, що при декомпозиції цілей недоцільно використовувати одночасно в тому самому «дереві цілей» різні методи навіть тоді, коли характеристика цілей це дозволяє. Можна побудувати два «дерева цілей» різними методами (якщо мета це дозволяє), а потім порівняти одержані результати. Цілі мають бути сформульовані для кожного напрямку діяльності, кожного структурного підрозділу організації. Студенти повинні дійти висновку, що обґрунтоване «дерево цілей» полегшує розробку стратегій, оскільки повністю відображає взаємозв’язок і взаємозалежність різноманітних цілей організації.

Розробка цілей організації дозволяє усвідомити їх сутність, визначити пріоритети їх здійснення, а також окреслити методи виконання.