Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція.docxп.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.08.2019
Размер:
140.81 Кб
Скачать

Лекція

Тема: Класифікація параметрів заправки. Вимірюючі пристрої і шаб/юни.

Мета: Ознайомлення з параметрами заправки ткацьких верстатів, вимірюючими пристроями і шаблонами.

Методи: Лекція.

План:

  1. Класифікація параметрів заправки ткацьких верстатів.

  2. Вимірюючі пристрої і шаблони для контролю параметрів заправки, Матеріально - технічне забезпечення та дидактичні засоби, ТНЗ: лекція, рисунок вимірюючого шаблону, пристрою — кута, динамометра.

Література

  1. Беркович Н.Ю. Шерстоткачество. -М.: Легпромбытиздат, 1985 с. 377- 380

  2. Мшвениерадзе А.П. Технология и оборудование ткацького произаводства. - М. Легкая и пищевая промышленность, 1984 с.309 - 315.

  1. Класифікація параметрів заправки ткацьких верстатів

Нормалізувати процес ткацтва — це означає установити найбільш підходящі параметри формування і заправки верстата. Нормалізація заправки ткацьких верстатів дає можливість понизити обривність основи і утока, і підвищити продуктивність верстатів з одночасним покращанрям якості тканини.

На основі результатів теоретичних і експериментальних досліджень розроблена єдина класифікація параметрів заправки тканин.

При заправці ткацьких верстатів СТБ враховуються параметри двох

видів:

  1. Параметри, які визначаються заправочним розрахунком тканини.

  2. Параметри, оптимальне визначення яких підлягає виявленню на верстаті.

До параметрів, які визначаються заправочним розрахунком тканини відносяться наступні параметри: механічні властивості ниток основи і утка; кількість ниток в основі; заправочна ширина основи по берду; переплетення; число ремізок; номер берда; пробирання ниток основи в бер до; пробирання ниток основи в реміз; висота голок на шпаруточному механізмі; перфорація картону зміни кольору утока; розміри проміжних валів і грудниць; число зубів змінних шестерень товарного регулятора (щільність тканини по утоку).

До основних параметрів, оптимальне визначення яких підлягає виявленню на верстаті, відносяться наступні параметри: довжина основи і тканини в заправці верстата (довжина пружної системи заправки верстата); розміри зіву; положення скала по вертикалі відносно рівня грудниці; величина заступу; величина заправочного натягу.

Параметри заправки ткацького верстата можна розділити постійні і перемінні. До постійних параметрів відносяться висота грудниці, рух батана.

До перемінних — положення скала, величина заступу, кут прибою уточної нитки до опушки тканини та інші.

  1. Вимірюючі пристрої і шаблони для контролю параметрів заправки

Параметри заправки верстата установлюють і контролюють за допомогою спеціальних шаблонів, а також по круговій, або цикловій діаграмі роботи механізмів верстата. Шаблони нормалізують заправку і наладку верстата, роблять її більш правильною і об’єктивною. Впровадження шаблонів дає можливість підвищити продуктивність праці і обладнання, знизити простої верстата і покращити якість тканини.

Для заправки ткацького верстата використовують різноманітні пристрої, наприклад вимірюючий шаблон (рис.І-(І)).

Рисунок 1. Вимірюючий шаблон І, пристрій - кут II, динамометр III.

Товщина а шаблону відповідає відстані від верхньої планки останньої ремізки до вершника, а висота б вирізу - висоті нижньої частини зіву над пазом в задньому положенні батана. Риска в показує величину застуда, довжина

вирізу г - відстань від кришок шпарунок до опушки тканини в задньому положенні батана. Внутрішній кут 90° служить для перевірки ку^а човника, зовнішній - для перевірки положення берда по відношенню до паза батана. Висота д кута характеризує висоту зіва у берда при задньому положенні батана. Довжина І кута відповідає відстані від опушки тканини до берда при задньому положенні батана. Унаслідок наявності прибійної смужки, відстац^ від берда при задньому положенні батана визначають до деякої нерухомої крапки на грудниці.

Для вимірювання висоти скала і бруса батана по відношенню до грудниці служить пристрій - кут (рис. 1(11)), який складається із дерев’яних цланок 1 і 5, скріпнених одна з одною під кутом 90°, і двох рухомих планок 4 і 7.Рухомі планки можуть переміщатись вліво і вправо по прорізям 2, а також вверх і вниз. Рухомі планки прикріплені до планки болтами 3. На планці 5 є риски, а на планках 4 і 7 - шкали з поділками через 5 мм.

Відвернувши болт 3, звільнив планки 4 і 7. Установлюють планку 4 на паз батана 9, планку 1 - на грудницю 10, планку 7 - на скало 8 так, щоб планка 5 була горизонтальною. її положення перевіряють рівнем 6. Потім закріплюють болти 3, знімають показник на шкалі.

Пружинний динамометр (рис. 1(111)) служить для вимірювання величини затискання човника в човникових коробках механічного ткацького верстата. Він складається із рухомого корпусу 4, стержня 1 і пружини 3. Один кінець стержня закінчується крючком, на другому кінці є позначки, щя показують зусилля при розтягуванні пружини. Втулка 2 фіксує розтягування пружини.