Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК ПЕРВІСНА ІСТОР_2010-11.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
434.69 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

«КИЄВО-МОГИЛЯНСЬКА АКАДЕМІЯ»

Кафедра історії

Робочапрограмадисципліни

Первісна історія україни

Шифр галузі, найменування галузі знань, код напряму, напрям підготовки, освітньо-кваліфікаційний рівень

Організаційно-методична характеристика навчальної дисципліни

Академічна характеристика

Структура

0203- гуманітарні науки

0303 - історія

8.030301-бакалавр історії

Рік навчання: перший

Семестр: 2, весняний

Кількість годин на тиждень: 4

Статус курсу: нормативний

Кількість кредитів ECTS: 3

Кількість годин:

Загальна: 108

Лекції: 32

Семінарські заняття: 24

Самостійна робота: 52

Вид підсумкового контролю: екзамен (усно)

Укладачі: Залізняк Л.Л., д.і.н., професор кафедри історії

Шумова В.О., старший викладач кафедри історії

I. Пояснювальна записка

Обов’язковий курс для студентів-істориків першого року навчання. Курс присвячений висвітленню актуальних проблем пер­віс­ної історії України на підставі даних археології, антропології, палеогеографії, палеоетно­логії, лінгвістики та інших дисциплін.

Мета і завдання курсу: Студенти оволодіють спеціальними знаннями з розділу давньої історії України, що має давнє і яскраве доісторичне минуле. Ознайомляться із подіями, що відбувалися на українських теренах у первісні часи і стали підгрунтям не тільки власне української національної історії, але суттєво вплинули на всю історію Східної Європи. Усілякі новації зі стародавніх культурних центрів Середземномор’я потрапляли у Східну Європу саме через територію України. Яким чином найдавніші людські істоти потрапили на сход Європейського конти­ненту, а саме саме на територію Україні, звідки пізніше відбулося їх розселення у північно-східному напрямку до Уралу. Про поширення землероб­с­тва у Східну Європу з Балкан через Україну. З’ясують яким чином близько шести тисяч років тому з надчорноморських степів почалося розселення індоєвропейських народів. Про формування слов’янських народів. Яким чином Київська Русь стала першою середньовічною державою регіону, історичний досвід якої став підгрунтям для державного будівництва литовців, росіян та інших східно­європейських народів.

Міждисциплінарна координація: історія України, історія Східної та Центральної Європи. Історія СРСР. Палеогеографія четвертинного періоду України та Європи, палеозоологія, палеоантропологія, палеоліт, мезоліт, неоліт, єнеоліт, доба бронзи та заліза Європи та Близького Сходу.

У результаті вивчення курсу студент повинен: навчитись критичного аналізу джерел та концепцій – серед основних навичок, отримання яких допоможе вивчення дисципліни.