Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zvit_Kacha.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
27.38 Кб
Скачать

2.2. Місто-герой Севастополь

Історична спадщина Севастополя незвичайно багатозначна і нараховує багато століть. У IV-V столітті до нашої ери на землі древньої Тавриди виникло поселення, що згодом перетворилося в дуже багате і розвите місто Херсонес. Заснований на території античного міста-держави Херсонес, де в 988 році Київський Князь Володимир прийняв християнство, нинішнє місто Севастополь знайшло непорушні традиції апостолів слов'янського православ'я Андрія Першокликаного і творців слов'янського алфавіту Кирила і Мефодія, що побували у свій час на цій землі. У 15 столітті нашої ери Херсонес, розорений війнами, перестав існувати.3 червня 1783 року російськими військами були закладені перші 4 кам’яні будівлі, що поклали початок місту Севастополеві. У становленні Севастополя брали участь такі російські воєначальники і флотоводці, як А. В. Суворов, Ф. Ф. Ушаков і М. П. Лазарєв . З тих пір Севастополь з достоїнством несе своє ім'я, дане російською імператрицею Катериною Великої більш двох століть назад. Воно означає: “місто величного, гідний поклоніння”.

Відповідно до Указу Катерини II від 13 серпня 1783 року Севастополь став військово-морською базою Російської Імперії і більш 200 років своєї історії затверджував послідовно своє історичне призначення - міста слави Російського Військово-морського Флоту, придбане за гордість, хоробрість, мужність і ретельність своїх жителів. Він завжди залишався крапкою перетинання стратегічних військових інтересів Росії, Сходу (Туреччини) і Заходу. Кримська, або Східна, війна (1853-1856) утягнула Великобританію, Францію, Італію і Туреччину в кровопролиття масових безглуздих утрат солдат у російському Криму. Перша героїчна оборона Севастополя в період Кримської війни, організаторами якої були адмірали В. А. Корнілов, П. С. Нахімов і В. И. Істомін, назавжди вписала Севастополь золотими буквами в аннали історії як приклад прояву беззавітної мужності і героїзму.

Настільки ж безприкладною славою покрило себе місто під час своєї героїчної 256-денної оборони в період Великої Вітчизняної війни з фашисткою Німеччиною в 1941-1942 р. 300 000 німців і ще більше солдатів з числа народів колишнього СРСР, особливо росіян (не приймаючи в увагу італійців і румун), загинули в боях за місто в 1941-1944 р.

“Стоїть над Чорним морем Севастополь, двічі увінчаний славою двох своїх оборон, і ця слава, подібно подвійній зірці, блискає на вічному небі історії...” - сказав письменник Леонід Соболєв. Містом-героєм Севастополь назвав народ колишнього Радянського Союзу уже в перші роки Великої Вітчизняної війни. Офіційно це почесне найменування було закріплено в першотравневому наказі №20 1945 р. Верховним Головнокомандуючим СРСР. У зв'язку з цим немає Указу Президії Верховної Ради СРСР про присвоєння Севастополеві почесного звання "Місто-герой".У 1991 році, після проголошення незалежності України, Севастополь став українським містом центрального підпорядкування. Відповідно до підписаного 31 травня 1997 р. договорові між Україною і Росією, на його території  на умовах оренди буде розміщатися військово-морська база Чорноморського Флоту Російської Федерації, що займає 4 % території міста. Сьогодні в Севастополю спільно функціонують військово-морські бази України і Росії. 21 квітня 2010 року в Харкові Президент України Віктор Янукович і Президент Росії Дмитро Медведєв підписали Угоду між Україною і Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України, яким термін перебування Чорноморського флоту Росії продовжено після 2017 року на 25 років. Перетворення Севастополя в центр торгівлі й економічного співробітництва Причорноморського регіону може бути досягнуто, як ціною економічного забезпечення базування в Севастополю російських і українського військово-морських флотів, так і гармонічного розвитку унікального наукового і технічного потенціалу міста і його історичної й археологічної спадщини.

Відпочинок у Севастополі

Севастополь - одне з відомих міст України, культурний і туристичний центр, морський порт. Розташований в південно-західній частині Криму, в живописній місцевості, яку утворюють з одного боку відроги Кримських гір, з іншого - морське побережжя з безліччю зручних для судноплавства бухт. Найбільша з них- Севастопольська. На території Севастополя знаходиться відокремлене від міста оборонними стінами і баштами стародавнє городище Херсонес Таврійський. 

Відпочинок в Севастополі – це інтелектуальний і духовний відпочинок. До теперішнього часу Севастополь був відомий як могутня військово-морська база, і мало - як місто туристичних і рекреаційних можливостей. Хоча такі можливості у міста вельми великі.  Севастополь по кількості сонячних днів в році - перший регіон в Україні. Потенційна місткість побережжя, протяжність якого складає 152 км., оцінюється в 130 тис. місць курортної мережі. Тільки тут на всьому Кримському півострові збереглося 25 км. невинної берегової межі. До зони Севастополя відноситься найпівденніший мис півострова - мис Сарич.  Севастополь по праву називають музеєм просто неба. У місті знаходиться більше 2000 пам’ятників історії і архітектури.  Ці і інші чинники дають можливість місту розвиватися в новому статусі - не тільки як базі двох флотів, але і як місту багатих курортно-рекреаційних можливостей, центру міжнародного історичного і православного туризму, науки, промисловості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]