Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 20 витрати.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
922.62 Кб
Скачать

Лекція 20. Загальні підходи до формування та обліку витрат діяльності підприємства

1.1. Основні вимоги до визнання та оцінки витрат

Відповідно до пункту 4 П(С)БО 3 під витратами розуміють зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов'язань, які призводять до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу за рахунок внесків власників).

Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про витрати підприємства та її розкриття у фінансовій звітності визначає Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 "Витрати".

Норми П(С)БО 16 стосуються

Норми П(С)БО 16 не стосуються

юридичних осіб всіх форм власності

банків, бюджетних установ

витрат з виконання будівельних контрактів та надання послуг для їх виконання

У П(С)БО 16 трактуються нові терміни.

Елемент витрат - сукупність економічно однорідних витрат.

Непрямі витрати - витрати, що не можуть бути віднесені безпосередньо до конкретного об'єкта витрат економічно доцільним шляхом.

Нормальна потужність - очікуваний середній обсяг діяльності, що може бути досягнутий за умов звичайної діяльності підприємства протягом кількох років або операційних циклів з урахуванням запланованого обслуговування виробництва.

Об'єкт обліку витрат — продукція, роботи, послуги або вид діяльності підприємства, які потребують визначення пов'язаних з їх виробництвом (виконанням) витрат.

Необхідною умовою відображення витрат у фінансовій звітності є їх визнання та достовірна оцінка.

Нормами П(С)БО 16 суворо регламентуються умови визнання витрат підприємства. Так, згідно п. 5-8 даного положення витрати визнаються за наступних умов:

  1. Зменшення активів або збільшення зобов'язань, які призводять до зменшення власного капіталу підприємства (крім зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власниками). Приклад: списання матеріалів на виробництво; нарахування заробітної плати персоналу підприємства.

  2. Визнання на основі систематичного і раціонального розподілу економічних вигод, які забезпечує актив протягом декількох звітних періодів. Приклад: нарахування амортизації основних засобів, нарахування амортизації нематеріальних активів.

  3. Негайне визнання, якщо економічні вигоди не відповідають або перестають відповідати критеріям активів підприємства. Приклад: уцінка запасів, створення резерву сумнівних боргів.

4. Можлива достовірна оцінка суми витрат.

Витрати включаються до Звіту про фінансові результати на підставі принципу відповідності. Тому витрати визнаються в момент виникнення і відображаються в бухгалтерському обліку та фінансових звітах тих періодів, до яких вони відносяться. Крім того, витрати визнаються на підставі прямого зв'язку між ними та отриманими доходами.

Приклад

ТзОВ "Марс" відвантажило покупцям продукцію на суму 10 тис. грн. На підприємстві відображають дохід у сумі 10 тис. грн., а також одночасно необхідно визнати витрати, що були пов'язані з отриманням цього доходу, тобто собівартість продукції в сумі 7,8 тис. грн.

Порядок розкриття інформації про витрати у примітках до фінансової звітності наведено в лекції 35. Таким чином, норми положення (стандарту) бухгалтерського обліку П(С)БО 16 практично повністю відповідають нормам міжнародних стандартів фінансової звітності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]