Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 19 результат.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
160.77 Кб
Скачать

Лекція 19. Порядок формування та облік фінансових результатів

В лекції розглядаються наступні питання:

  1. Поняття фінансових результатів та порядок їх формування

  2. Загальна характеристика рахунку 79 "Фінансові результати"

  3. Облік формування фінансових результатів діяльності

  4. Облік використання прибутку підприємства

  5. Порядок відображення прибутків та збитків у звітності

1. Поняття фінансових результатів та порядок їх формування

Поняття фінансових результатів діяльності трактується П(С)БО 3 "Звіт про фінансові результати".

Зміст і термінологія П(С)БО 3 наведені нижче.

Доходи - збільшення економічних вигод у вигляді надходження іііпііін чи зменшення зобов'язань, які. сприяють зростанню власного капіталу (крім збільшення капіталу за рахунок внесків власників).

Витрати - зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов'язань, які призводять до зменшення власного капіталу (за винятком капіталу, який вилучають чи розподіляють власники).

Збитки - перевищення суми витрат над сумою доходів, для отримання яких здійснені ці витрати.

Прибуток — сума, на яку доходи перевищують пов'язані з ними витрати.

Власний капітал визначається як частина в активах підприємства, що залишається після вирахування його зобов'язань.

Метод участі в капіталі - метод обліку інвестицій, згідно з яким балансова вартість інвестицій відповідно збільшується або зменшується на суму збільшення, або зменшення частки інвестора у власному капіталі об'єкта інвестування.

Асоційоване підприємство - підприємство, в якому інвестору належить блокувальний (більше 25 %) пакет акцій (голосів) і яке не є дочірнім або спільним підприємством інвестора.

В бухгалтерському обліку чистий прибуток (збиток) формується поступово протягом фінансово-господарського року від усіх видів звичайної та надзвичайної діяльності та включає:

=> чистий дохід (виручку) від реалізації продукції (товарів, послуг);

=> валовий прибуток (збиток);

=> фінансовий результат від операційної діяльності;

=> прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподаткування;

=> прибуток (збиток) від звичайної діяльності;

=> прибуток (збиток) від надзвичайної діяльності.

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), визначається шляхом вирахування з доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) податку на додану вартість, акцизного збору, інших зборів, знижок тощо.

Різниця між чистим доходом і собівартістю реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) називається валовим прибутком (збитком,).

Фінансовий результат від операційної діяльності визначаються як алгебраїчна сума валового прибутку (збитку), іншого операційного доходу, адміністративних витрат, витрат на збут та інших операційних витрат.

Фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування визначається як алгебраїчна сума прибутку (збитку) від операційної діяльності, фінансових та інших доходів, фінансових та інших витрат.

Фінансовий результат від звичайної діяльності визначається як різниця між прибутком від звичайної діяльності до оподаткування та сумою податку з прибутку.

Окремо від фінансових результатів від звичайної діяльності відображаються невідшкодовані збитки та прибутки від надзвичайних подій (стихійного лиха, пожеж, техногенних аварій тощо).

Остаточний фінансовий результат — чистий прибуток (збиток) визначається як різниця між різними видами доходів та витрат підприємства за звітний період.