Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція 2 ін необ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
138.24 Кб
Скачать

Лекція 2 Облік інших необоротних активів

В лекції розглядаються наступні питання:

2.1. Поняття інших необоротних активів

2.2. Загальна характеристика рахунків 11 "Інші необоротні матеріальні активи", 18 "Інші необоротні активи"

2.3. Документування необоротних матеріальних активів

2.4. Бухгалтерський облік інших необоротних активів

2.1. Поняття інших необоротних активів

Єдиним критерієм для поділу активів на оборотні і необоротні є термін експлуатації. Відповідно до П(С)БО 2, оборотні активи - це грошові кошти та їх еквіваленти, які не обмежені у використанні, а також інші активи, що призначені для реалізації або споживання протягом операційного циклу чи протягом дванадцяти місяців з дати складання балансу. Активи, що не відповідають цим критеріям, тобто такі, що призначені для використання протягом або більше одного року (або операційного циклу, якщо він більше одного року), відносяться до необоротних. До складу необоротних матеріальних активів відносяться предмети, термін експлуатації яких перевищує один рік; тимчасові нетитульні споруди; предмети прокату; інвентарна тара; бібліотечні фонди тощо.

Вартісний критерій віднесення активів до основних засобів або до інших необоротних активів визначається підприємством самостійно.

Для визначення терміну використання предметів (і для відповідного віднесення до складу оборотних чи необоротних активів) підприємству слід врахувати наступне:

а) очікуване використання активу;

б) очікуваний фізичний знос;

в) моральний знос, що виникає в результаті змін і вдосконалення виробництва;

г) правові або інші обмеження для використання активу (наприклад, закінчення строку оренди приміщення, в якому експлуатується придбаний актив).

При цьому береться до уваги інформація, наведена в паспорті предмету або довідкові дані.

В бухгалтерському обліку необоротні активи відображаються за первісною вартістю, тобто за фактичними витратами на їх придбання, спорудження або виготовлення.

На підприємстві може бути створена експертна комісія, яка своїм рішенням визначає можливий термін експлуатації конкретного виду необоротних активів.

2.2. Загальна характеристика рахунків 11 "Інші необоротні матеріальні активи", 18 "Інші необоротні активи"

Рахунок 11 "Інші необоротні матеріальні активи" призначений для обліку та узагальнення інформації про наявність та рух необоротних матеріальних активів, які не знайшли відображення у складі об'єктів обліку на рахунку 10 "Основні засоби".

Рахунок є балансовим, активним, призначеним для обліку господарських засобів.

По дебету рахунку 11 відображається надходження придбаних, створених, безоплатно отриманих необоротних матеріальних активів на підприємство (за первісною вартістю); сума витрат, яка пов'язана з поліпшенням об'єкту (реконструкція, модернізація), що призводить до збільшення майбутніх економічних вигод, первісно очікуваних від використання об'єкту; сума дооцінки вартості об'єкта необоротних матеріальних активів. По кредиту рахунку 11 відображається вибуття необоротних матеріальних активів внаслідок продажу, безоплатної передачі або невідповідності критеріям визнання активом, а також у разі часткової ліквідації об'єкту, та сума їх уцінки.

По рахунку 11 "Інші необоротні матеріальні активи" ведуться наступні субрахунки: 111 "Бібліотечні фонди"; 112 "Малоцінні необоротні матеріальні активи"; 113 "Тимчасові (нетитульні) споруди"; 114 "Природні ресурси"; 115 "Інвентарна тара"; 116 "Предмети прокату"; 117 "Інші необоротні матеріальні активи".

Рахунок 18 "Інші необоротні активи" призначений для обліку наявності та руху необоротних активів, які не знайшли відображення на інших рахунках обліку необоротних активів. Рахунок є балансовим, активним, призначеним для обліку господарських засобів.

По дебету рахунку 18 відображається надходження інших необоротних активів, по кредиту - їх вибуття. На цьому рахунку також відображаються активи, використання яких, як очікується, неможливе протягом дванадцяти місяців з дати балансу, зокрема грошові кошти.

До рахунку 18 "Інші необоротні активи" можуть відкриватись субрахунки, на яких облік наявності та руху інших необоротних активів ведеться за видами активів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]