Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція 3 нем акт.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
252.93 Кб
Скачать

3.6. Облік руху нематеріальних активів

Вибуття нематеріальних активів. Списання нематеріального активу з балансу здійснюється внаслідок:

=> продажу;

=> вибуття внаслідок неможливості отримання підприємством економічних вигод від його використання. При цьому фінансовий результат від вибуття нематеріального активу визначається як різниця між доходом від вибуття за мінусом непрямих податків та витрат, пов'язаних з вибуттям, і залишковою вартістю.

Вибуття нематеріальних активів супроводжується бухгалтерськими проводками, аналогічними, як і вибуття основних засобів.

При вибутті раніше переоціненого нематеріального активу перевищення суми попередніх дооцінок над сумою попередніх уцінок залишкової вартості включається до складу нерозподіленого прибутку з одночасним зменшенням додаткового капіталу: Дт рах. 423 "Дооцінка необоротних активів" Кт рах. 441 "Нерозподілений прибуток".

В бухгалтерському обліку незамортизована вартість нематеріального активу списується за рахунок власних коштів підприємства.

При ліквідації програмного забезпечення підприємство не одержує ніякого доходу (як, наприклад, у разі продажу), тому в бухгалтерському обліку ця операція відображається таким чином:

Д-т рах. 133 "Знос нематеріальних активів", К-т рах. 125 "Авторські та суміжні з ним права" - на суму нарахованого зносу ;

Д-т рах. 976 "Списання необоротних активів", К-т рах. 125 - на залишкову вартість;

Д-т рах. 793 "Результат іншої звичайної діяльності", К-т рах. 976.

Операції зі списання нематеріального активу у зв'язку з неможливістю його подальшого використання не є об'єктом оподаткування ПДВ.

3.7. Амортизація нематеріальних активів

Нарахування амортизації нематеріальних активів здійснюється з місяця, наступного за місяцем, в якому актив став придатний до використання, і закінчується з місяця, наступного за місяцем вибуття. Амортизація нараховується протягом строку корисного використання нематеріального активу, але не більше 20 років, за методом, самостійно обраним підприємством, виходячи з умови отримання майбутніх економічних вигод. Проте, якщо такі умови визначити неможливо, то використовують лінійний метод.

Порядок застосування методів амортизації визначається згідно з П(С)БО 7 "Основні засоби".

Нарахування амортизації нематеріальних активів супроводжується бухгалтерськими проводками, аналогічними як при нарахуванні амортизації основних засобів.

Приклад

ВАТ "Прогрес" придбало у ТзОВ "Елтокс" програмне забезпечення "1С:Бухгалтерия 7.7" вартістю 600 дол. США, в т.ч. ПДВ. Курс НБУ на дату здіснення операції - 5 грн. 00 коп. за 1 долар США. Крім того, було сплачено 720 грн., в т.ч. ПДВ, за навчання бухгалтера користуванню даним програмним забезпеченням. Термін корисного використання програмного забезпечення -4 роки. Щоквартально ВАТ "Прогрес" сплачує фірмі "Елтокс" 300 грн. за сервісне обслуговування цієї програми, в т.ч. ПДВ.

На балансі ВАТ "Прогрес" слід відобразити нематеріальний актив, собівартість якого за мінусом ПДВ складає:

600 дол. США х 5-00 грн. - 500 грн. = 2500 грн.

Витрати на навчання бухгалтера в сумі 600 грн. (720 грн. - 120 грн.) та сервісне обслуговування програмного забезпечення (250 грн. х 4 = 1000 грн.).

Необхідно відобразити у Звіті про фінансові результати у складі статті "Інші витрати", оскільки вони не включаються до вартості нематеріального активу.

В кінці року ВАТ "Прогрес" нарахувало амортизацію програмного забезпечення методом прямолінійного списання, виходячи з визначеного терміну корисного використання програмного забезпечення:

2500 гра : 4 роки = 625 грн.

Отже, балансова вартість на кінець року складе:

2500 грн. -625 грн. = 1875 грн.

9

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]