Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПР з ФО.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.07 Mб
Скачать

Практична робота №11 «Облік доходів, витрат і фінансових результатів» до теми «Облік доходів, витрат і фінансових результатів діяльності підприємства»

Мета: закріплення знань теорії, відображення операцій по обліку отриманих доходів, понесених витрат і фінансових результатів підприємства.

Критерії оцінювання практичної роботи.

Оцінка «відмінно» виставляється студенту за глибокі знання навчального матеріалу з теми, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, чітко, лаконічно, логічно послідовно відповідати на поставлені питання, вміння застосовувати теоретичні положення при розв’язуванні практичних завдань і який виконав практичні завдання без помилок за всіма перерахованими пунктами в аудиторії.

Оцінка «добре» виставляється студенту за міцні знання навчального матеріалу з теми, аргументовані відповіді на поставлені питання, вміння застосовувати теоретичні положення при розв’язанні практичних завдань, який виконав всі практичні завдання за всіма перерахованими пунктами в аудиторії, при цьому допустив незначні помилки і мав невеликі недоліки і у плині аудиторного заняття їх виправив.

Оцінка «задовільно» виставляється студенту за посередні знання навчального матеріалу з теми, мало аргументовані відповіді, слабке застосування теоретичних положень при розв’язанні практичних завдань і який виконав практичні завдання поза аудиторним заняттям, але з вмінням аналізувати зміст практичної роботи.

Оцінка «незадовільно» виставляється студенту, який не зміг показати необхідний рівень знань для подальшого вивчення тем з дисципліни, допустив значні помилки або взагалі не виконав завдання.

Студент, який отримав оцінку «незадовільно» повинен виправити помилки або виконати завдання, вразі його повного невиконання або відсутності студента на даній практичній роботі.

Література.

  1. ЗУ «Про податок на прибуток підприємств» зі змінами і доповненнями.

  2. Податковий кодекс України зі змінами і доповненнями.

  3. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку №3 «Звіт про фінансові результати».

  4. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку №15 «Дохід».

  5. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку №16 «Витрати».

  6. Ткаченко Н.М., Бухгалтерський фінансовий облік на підприємствах України, Київ, 2010 р.

1. Контрольні питання по темі.

  1. Визначення і класифікація доходів і витрат.

  2. Порядок визнання доходів і витрат.

  3. Синтетичний і аналітичний облік доходів.

  4. Синтетичний і аналітичний облік адміністративних витрат.

  5. Синтетичний і аналітичний облік витрат на збут.

  6. Синтетичний і аналітичний облік інших витрат.

  7. Синтетичний і аналітичний облік податку на прибуток.

  8. Синтетичний і аналітичний облік доходів і витрат майбутніх періодів.

  9. Порядок формування фінансових результатів діяльності підприємства і відображення їх в бухгалтерському обліку.

2. Практичні завдання.

Вправа 1. Аудиторська фірма 01.10.2012 р. уклала договір із клієнтом на проведення щорічного аудиту на суму 43 000 грн. без ПДВ із строком виконання робіт до 15.03.2013 р. Згідно із затвердженим планом робіт передбачається, що на виконання цього договору працівники аудиторської фірми витратять 50 людино/днів. Оплата здійснюється після підписання акта виконаних робіт. Станом на 31.12.2012 р. працівники аудиторської фірми витратили 20 людино/днів на виконання робіт за цим договором. Витрати на проведення аудиту:

  • зарплата аудиторів, які працювали над виконанням договору – 8 200 грн.;

  • розмір ЄСВ – 36,8%;

  • ЗВВ – 450 грн.;

  • собівартість робіт – 4 500 грн.

Витрати були перераховані клієнтом на розрахунковий рахунок аудиторської фірми. Відобразити господарські операції по обліку доходу від надання послуг.

% виконання

=

Фактично витрачені дні

Очікувана загальна кіл-ть днів

Розрахунок:

Журнал реєстрації господарських операцій.

Зміст

Дебет

Кредит

Сума, грн.

Вправа 2. У наступному році аудит був повністю завершений. Працівники аудиторської фірми витратили 30 людино/днів на виконання цього завдання як це було передбачено планом. На момент завершення аудиторської перевірки стало очевидним, що клієнт є неплатоспроможним. Ймовірності того, що аудиторська фірма отримає грошові кошти за цим договором, немає. Відобразити господарські операції по обліку доходу від надання послуг. Витрати на проведення аудиту:

  • зарплата аудиторів, які працювали над виконанням договору – 20 800 грн.;

  • розмір ЄСВ – 36,8%;

  • ЗВВ – 530 грн.;

  • собівартість робіт – 6 600 грн.

Журнал реєстрації господарських операцій.

Зміст

Дебет

Кредит

Сума, грн.

Висновок:

Вправа 3. Підприємство «Елітіс» релізує готову продукцію на суму 12 000 грн., в т.ч. ПДВ. Фактична собівартість продукції склала 8 000 грн. Відобразити в бухгалтерському обліку операції доходу від реалізації продукції по двом подіям: перша подія – відвантаження продукції; перша подія –отримання попередньої оплати.

Журнал реєстрації господарських операцій.

Зміст

Дебет

Кредит

Сума, грн.

Перша подія – відвантаження продукції.

Перша подія – отримання попередньої оплати.