Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Івахненко Економ. аналіз.rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.78 Mб
Скачать

2.6. Статистичні методи

Серед статистичних методів, що використовуються в аналізі, чільне місце посідає табличний метод.

Таблиці служать накопиченню, опрацюванню і зберіган­ню цифрової інформації. Форму таблиць і їхній майбутній зміст слід передбачати заздалегідь, тобто до початку аналізу явищ. Від усіх інших таблиць аналітична, як правило, від­різняється відносно нескладною будовою, компактністю і наочністю. Вона повинна мати не лише основну, а й додатко­ву для порівняння інформацію (планові і середні показники, дані за минулі періоди), а також проміжні підсумки, відхи­лення, відсотки,

У процесі збору цифрової інформації та заповнення таб­лиць виникає низка технічних складностей, якщо її занадто багато. З метою забезпечення компактності таблиць вихідну інформацію:

1) спрощують чи закруглюють (до тисяч, мільйонів та ін.);

2) скорочують або частково відкидають другорядні дані;

3) об’єднують у групи, проміжні підсумкові показники, передають через середні показники;

4) комбіновано показують частину показників у деталізо­ваному вигляді, а інші розміщують разом в одному рядку (як інші);

5) поділяють на кілька самостійних сукупностей із на­ступним складанням кількох більш простих таблиць із вузь­ким змістом.

Таблиці можуть виконувати роль програми і переліку питань, що вивчаються. Між тим, не слід перебільшувати ‘ значення таблиць: це важливий, однак здебільшого техніч­ний бік аналізу.

Динамічні ряди це порівняння не двох, а кількох пред­метів, показників. Розрізняють інтервальні й моментні динамічні ряди. Аналіз їх дає змогу визначити:

1) напрям зміни показників (зростання, зменшення, ста­лість або нестабільний характер, його розхитаність);

2) наявність тенденцій у зміні показників;

3) середній рівень показників і варіації. Серйозною проблемою для дослідження є порушення у динамічних рядах. Це пов’язано з неоднаковими інтервала­ми часу, а також із неоднорідними показниками, які потра­пили до загальної сукупності даних. Нарешті, виникають пе­рерви в динамічному ряду у зв’язку з браком інформації.

Широкого використання набули також вибірковий метод і групування, кореляційний метод, середні й відносні показ­ники, а також графічні методи. Ці методи у поєднанні з ком­п’ютерами забезпечують більшу наочність наслідків аналізу.

2.7. Економіко-математичні та інші методи

В аналізі досить часто використовують методи оптимізації програми робіт, завантаження устаткування або розподілу ресурсів. Це насамперед симплексний метод, транспортна задача, сітьові методи планування. Такі методи передбачають” використання комп’ютерної технології та належних програм.

У практиці економічного аналізу дедалі ширше застосу­вання знаходять соціологічні методи дослідження, насампе­ред анкетний, опитування, співбесіди та ін.

Анкетний метод це письмове опитування працівників, причетних до якихось проблем або виробництва з метою з’ясу­вання певних питань. Анкетне опитування потребує багато - зусиль і часу. Тому частіше звертаються до простішого усного опитування (інтерв’ю). Проте і це теж вимагає старанної підго­товки і кваліфікованої стратегії спілкування з тими чи інши­ми виконавцями або свідками подій.

Знання психології людей, їхньої готовності до співпраці, можливості одержання інформації в неперекрученому ви­гляді — дуже важливі моменти у проведенні досліджень за допомогою соціологічних методів.?