Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Івахненко Економ. аналіз.rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.78 Mб
Скачать

Івахненко В.М. Курс економічного аналізу

Івахненко В.М. Курс економічного аналізу: Навч. посіб. – К.: Знання – Прес, 2001.-206 с.

Передмова Великі економічні труднощі, яких зазнає більшість підпри­ємств України, є наслідком об’єктивних і суб’єктивних чин­ників, пов’язаних з розбудовою незалежної держави.

Усі країни, які раніше входили до складу Радянського Союзу, пройшли через економічні складнощі і всілякі нега­разди. Однак глибина і тривалість кризових явищ у цих країнах були неоднакові. Ця відмінність не стільки в дії загальних об’єктивних обставин, скільки в глибині розуміння і належному врахуванні та нейтралізації негативних суб’єк­тивних факторів, які зумовили економічні проблеми.

Не маючи на меті розкривати всі чинники кризових явищ, все-таки можна стверджувати, що відсутність кваліфікова­ного всебічного і своєчасного аналізу економічних та інших явищ є одним із тих чинників, які спричинили і зумовлюють руйнівні процеси в економіці. Перехід на ринкові засади в народному господарстві посилив роль економічних законів і фінансових категорій. А це потребує і ґрунтовніших економіч­них знань, і якісно нового аналітичного розуміння діючих процесів і умов господарювання.

Курс економічного аналізу є конкретною методологічною дисципліною. Ґрунтуючись на матеріалах інших економіч­них наук і значною мірою узагальнюючи набуті раніше сту­дентами знання, він дає змогу оцінювати окремі господарські ситуації та вирішувати комплексні економічні проблеми на підприємстві, в галузі тощо.

Вивчення дисципліни починається з теоретичних основ економічного аналізу, яким присвячуються перші чотири роз­діли. В подальшому викладено методику аналізу виробничої та фінансової діяльності промислового підприємства. Зміст посібника передбачає розкриття найбільш суттєвих проблем сучасного економічного аналізу і звертає увагу читача на спо­соби вивчення головних показників підприємства, дію най­більш поширених чинників та на необхідність пошуку, а та­кож стандартні прийоми підрахунку загальновідомих резервів виробництва.

Успіх засвоєння теоретичного матеріалу курсу забезпечує проведення практичних занять. Тому в. посібнику зроблено акцент на їх методологічне забезпечення, визначення обов’яз­кових питань для відпрацювання на заняттях в аудиторіях і через самостійну роботу. З метою найкращого використання часу, передбаченого навчальним планом, розроблено комплекс завдань і наведено необхідну для аналізу вихідну інформацію і таблиці. В деяких випадках вони повністю заповнені, і по­трібно лише проаналізувати економічне явище або процес, роз­рахувати вплив чинників на результати і визначити резерви.

Для перевірки ступеня засвоєння нормативного матеріа­лу та аналітичних навичок у посібнику передбачено окрему частину, де подано завдання для контрольних робіт або опи­тувань. Цей матеріал може бути використаний для розробки екзаменаційних білетів і тестів.

Обсяг посібника не дав змогу всебічно викласти всі особли­вості аналізу окремих показників, питань і напрямів роботи промислового підприємства. Проте автор і не сподівався це зробити, оскільки є певні стадії в засвоєнні наукових дисцип­лін. Подальше поглиблене вивчення економічного аналізу має спиратися на більш докладні підручники, зокрема в галузі опе­ративного, порівняльного, фінансового і стратегічного аналізу.