Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод 1.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
5.83 Mб
Скачать

Порядок виконання роботи

1. Закріпіть балістичний пістолет на краю столу і направте його по кутоміру строго вертикально (рис. 8).

2. Поряд з пістолетом поставте вертикально вимірювальну лінійку і закріпіть її так, щоб початок відліку співпав з центром снаряду. Зробіть кілька пострілів і визначте висоту підняття снаряду.

3. Обчисліть модуль швидкості вильоту снаряда і максимальну висоту його підняття та дальність польоту снаряда при стрільбі під кутом 45˚ за вказаними вище формулами 1.1-1.3.

4. Направте пістолет вздовж столу під кутом 45˚ до горизонту. На обчисленій відстані покладіть листок паперу, який буде служити мішенню. Посередині між мішенню та пістолетом поставте штатив і закріпіть на ньому кільце в вертикальній площині на обчисленій висоті. Уважно прослідкуйте, щоб снаряд, центр кільця і мішень знаходилися в одній вертикальній площині.

5. Зробіть постріл і переконайтесь у вірності ваших розрахунків.

Рис. 8

Контрольні запитання

1. Які сили діють на снаряд під час польоту?

2. Яка висота більша і в скільки разів: максимальна висота підняття снаряда при стрільбі під кутом 45˚ чи при зенітній стрільбі?

3. Чи діє сила тяжіння на космонавта, що знаходиться в космічному кораблі, який рухається навколо Землі по орбіті ШСЗ?

4. Виведіть формули (1.1), (1.2) і (1.3).

5. Під яким кутом до горизонту треба направляти струмінь води, щоб висота її підйому дорівнювала дальності польоту? Лабораторна робота № 2 вивчення руху тіла, кинутого горизонтально

Обладнання: лінійка з міліметровими поділками , штатив з муфтою і лапкою; лоток для пускання кульки; фанерна дошка; кулька; папір; кнопки; копіювальний папір.

Теоретичні відомості

Одна з основних величин, що описує рух це швидкість. Швидкість рівномірного прямолінійного руху можна розрахувати за формулою:

(2.1)

де – швидкість, S – пройдений шлях, t – час.

В системі СІ швидкість вимірюється у м/с.

Якщо кульку кинути горизонтально, то вона рухатиметься по параболі. За початок координат візьмемо початкове положення кульки. Вісь X спрямуємо горизонтально, а вісь Y – вертикально вниз. Тоді для будь-якого моменту часу t: ; . Дальність польоту l це значення координати х, яке вона матиме, якщо замість t підставити час падіння тіла з висоти h. Тому можна записати: ; . Звідси легко знайти час падіння t й початкову швидкість :

i , або . (2.2)

Якщо пустити кульку кілька разів у незмінних умовах досліду (рис. 9), то значення дальності польоту трохи відрізнятимуться між собою з різних причин, які неможливо врахувати. У таких випадках за значення вимірюваної величини беруть середнє арифметичне результатів, знайдених у кількох дослідах.

Порядок виконання роботи

1. За допомогою штатива закріпіть фанерну дошку вертикально. При цьому тією самою лапкою затисніть виступ лотка. Загнутий кінець лотка повинен бути горизонтальним (див. рис. 9).

2. Прикріпіть до фанери кнопками аркуш паперу шириною понад 20 см і біля основи установки на смужку білого паперу покладіть копіювальний папір.

Рис. 9

3. Повторіть дослід п’ять разів, пускаючи кульку з того самого місця лотка; приберіть копіювальний папір.

4. Виміряйте висоту h і далекість польоту l. Результати вимірювань запишіть у таблицю.

h, м

l, м

lc , м

, м/с

  1. Обчисліть середнє значення початкової швидкості за формулою (2.3).

(2.3)

6. За формулами і знайдіть координати х та у тіла через кожні 0,05 с і побудуйте траєкторію руху:

t, c

0

0,05

0,10

0,15

0,2

х, м

y, м

7. Пустіть кульку по жолобу і переконайтеся в тому, що її траєкторія близька до побудованої параболи.