Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екологія міських систем.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Лабораторна робота №12 Тема: Визначення розрахункової витрати води

Воду витрачають в населених пунктах для різносторонніх потреб, але в першу чергу для пиття і господарчо-побутових цілей в житлових і громадських будівлях, а також для санітарно-побутових потреб працівників промислових і сільськогосподарських підприємств. Крім того, на багатьох промислових підприємствах для виробничих потреб також потрібна питна вода. Це, зокрема, підприємства харчової промисловості—молокозаводи, м'ясокомбінати, кондитерські фабрики, заводи безалкогольних напоїв і тому подібне. Деякі виробництва (фармацевтичне, текстильне, мікробіологічного синтезу і тому подібне) потребують води спеціальної якості, наприклад, стерильною, антропогенною, пом'якшеною, деіонізованою, такою, що дистилює. її одержують з питної водопровідної шляхом додаткової обробки. Певні технологічні потреби у воді існують і на самих водопроводах (наприклад, для промивання швидких фільтрів, приготування розчинів коагулянтів і дезінфектантів і тому подібне). У кожному населеному пункті обов'язково повинен бути запас води для гасіння пожеж. Багато водопровідної води витрачають для миття вулиць і поливання зелених насаджень теплої пори року, для роботи фонтанів і зрошування теплиць.

За питому норму водоспоживання прийняте в містах 600 л на добу, в сільській місцевості — 150 л на добу на 1 жителя. Відмічена орієнтовна норма водоспоживання передбачає витрати води на господарській-питні потреби в житлових і громадських будівлях, потреби місцевої промисловості, прибирання вулиць і поливання зелених насаджень. Ця норма може змінюватися на 10—20% залежно від кліматичних і інших місцевих умов, а також від ступеня впорядкування. Якщо в населеному пункті є великі промислові підприємства, яким потрібна для виробничих потреб питна вода, норму збільшують на 25%. З урахуванням промислового водокористування вона складає у великих містах 750 л на добу на 1 жителя.

Розрізняють два види водопостачання: централізовано (водопровідне) і децентралізовано (місцеве). В умовах централізованого водопостачання воду подають споживачам за допомогою водопроводу. Це комплекс інженерних споруд, призначених для забору води з джерела водопостачання (поверхневого або підземного), обробки для доведення її якості до вимог діючого стандарту на питну воду, подачі питної води до місць використання і ділення її між водокористувачами через мережу трубопроводів. При цьому конкретні споживачі мають можливість брати воду або з вуличних водорозбірних пристроїв (колонок), або з водопровідних кранів, якщо будинок підключений до водопровідної мережі, тобто за наявності внутрішнього водопроводу. У разі місцевого водопостачання воду беруть безпосередньо з джерела за допомогою водозабірної споруди, наприклад, ґрунтову воду — з шахтних колодязів (колодязів), джерельну — з каптажів. Такий спосіб водопостачання самий поширений в сільській місцевості.

Загальне добове водоспоживання (Q) в населеному пункті розраховують за формулою:

Q=Q1+Q2+Q3+Q4+Q5+Q6+Q7,

де Q1 — добові витрати води на господарський-питні і побутові потреби в житлових і громадських будівлях. Залежать від ступеня впорядкування з урахуванням коефіцієнтів добової нерівномірності.

Q2 — витрати води на перспективу розвитку населеного пункту (15% від Q1 і Q3, Q2=15%(Q1+Q3)).

Q3 — витрати води на виробничі потреби промислових і сільськогосподарських підприємств.

Визначають на підставі технологічних даних. У разі їх відсутності приймають за 25% від витрат, розрахованих, виходячи з питомого водоспоживання,

Q3=25%Q4=5625.

Q4— витрати води для будинків відпочинку, санаторний-туристичних комплексів, дитячих таборів, які не враховані в Q3

.

Q5 — витрати води для поливання зелених насаджень і миття вулиць

.

Q6 — витрати води на гасіння пожеж, Q6=0.

Q7 — додаткові витрати води, з урахуванням місцевих особливостей, зокрема кліматичних умов. Приймають у розмірі 10—20% від Q1,

Q7=15%Q1.

За наявності в населеному пункті централізованої системи гарячого водопостачання до 40% води від загальних витрат поступає споживачам окремою мережею. У нормах ДБН 360-92 "Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень" (табл. 1 ) враховані витрати води в житлових будинках, гуртожитках, готелях, школах, дитячих дошкільних закладах, суспільних установах, середніх і вищих учбових закладах, а також на підприємствах культурно-побутового, комунального обслуговування і громадського харчування, за винятком будинків відпочинку, санаторний-туристичних комплексів, дитячих таборів. Окрім ступеня впорядкування, під час визначення норми водопостачання враховують кліматичні умови, потужність джерела водопостачання, поверховість забудови, культурні традиції населення і інші місцеві умови. У деяких містах завдяки розвитку водопровідної мережі норми водопостачання вищі, наприклад до 400 л на добу. Вважають, що норма водопостачання 500 л на добу є максимально доцільною.

Таблиця 1. Норми господарського-питного водоспоживання в населених пунктах (ДБН 360-92)

Ступінь впорядкування районів житлової забудови

Середньодобова (за рік) норма господарсько-питного водоспоживання на 1 мешканця фізико-географічних районів, л

Полісся

Західний лісостеп

Лісостеп

Степ

Водопровід, каналізація, централізоване гаряче водопостачання

280

290

300

Водопровід, каналізація, місцеві водонагрівачі

200

210

230

Добові витрати води (м3 на добу) на господарсько-питні і побутові потреби в житлових і громадських будівлях розраховують за формулою:

де qi – питоме середньодобове водоспоживання на

одного жителя (за даними табл. 1), л на добу;

Ni – розрахункова кількість жителів у районах житлової

забудови з різним ступенем впорядкування.

Оскільки воду використовують нерівномірно як в окремі години доби, так і сезони року, то середні норми водопостачання приймають з так званими коефіцієнтами нерівномірності: добовим (відношення максимальної добової витрати води до середньодобової) і годинним (відношення максимальних витрат води на годину до середньочасового. Коефіцієнт добової нерівномірності складає Кдоб. мах= 1,1— 1,3; Кдоб мін = 0,7—0,9. Облік коефіцієнтів нерівномірності під час проектування водопроводу дає можливість забезпечити безперервне постачання води в години пік, в жару, коли водоспоживання збільшується. Окремо враховують витрати води на господарчо-побутові потреби на промислових підприємствах: 45 л за зміну на одного працівника в гарячих цехах з тепловиділенням понад 83,68 кДж (20 ккал) на 1 м3 повітря за 1 рік і 25 л за зміну — в інших.

Розроблені диференційовані норми витрат води окремими споживачами. У санаторіях і будинках відпочинку середньодобові витрати води на 1 ліжко складають за наявності при всіх житлових кімнатах ванн — 200 л, душів — 150 л. У дитячих таборах з їдальнями, які працюють на сировині, і пральнями — 130 л на добу на 1 місце.

Витрати води для поливання зелених насаджень і миття вулиць у теплий період року в середньому складають з розрахунку на одного жителя 80—90 л на добу. Якщо відома площа зелених насаджень, вулиць і міських площ, кількість води розраховують за Сніпом 2.04.02-84.

Отже, сумарна потужність міського господарського-питного водопроводу повинна забезпечувати всі потреби населеного пункту в доброякісній питній воді.

Особливості постачання міст з підземних джерел і поверхневих водоймищ.

Гігієнічні вимоги до централізованого господарського-питного водопостачання населених місць

Централізовано господарське-питне водопостачання — це сукупність заходів і споруд із забезпечення населених пунктів доброякісною питною водою в достатній кількості, які передбачають механізований забір води з джерела, її очищення, знезараження і, при необхідності, спеціальну обробку і доставку споживачам мережею водопровідних труб. Цей вид водопостачання, порівняно з місцевим (децентралізованим), є зручнішим і відчутно покращує санітарний рівень і епідемічне благополуччя населених пунктів. Його перевагами є:

1) можливість вибрати найкоротше джерело води;

2) забезпечити санітарну охорону джерела;

3) передбачити, при необхідності, можливість поліпшення якості води;

4) забезпечити населення потрібною кількістю якісної питної води;

5) забезпечити належний технологічний і гігієнічний контроль за режимом підготовки і якістю питної води.

Комплекс інженерних споруд, призначених для централізованого водопостачання, за допомогою яких здійснюють водозабір з джерела, обробка води з метою доведення її якості до вимог діючого стандарту, подачу в населений пункт і ділення між споживачами, називають господарський-питним водопроводом.

Основні складники водопроводу:

1) джерело водопостачання (підземне або поверхневе);

2) водозабірні споруди;

3) водопідіймальні пристрої (насосні станції);

4) очисні споруди;

5) споруди для накопичення запасів води;

6) споруди для доставки і ділення води (водоводи, водопровідна мережа, водорозбірні споруди на мережі). Серед методів поліпшення якості води на очисних спорудах водопроводів розрізняють основні і спеціальні. Основні методи — освітлення, знебарвлення і знезараження.

Завдання 1: Визначення розрахункової витрати води.

Початкові дані. Водопровідна система повинна забезпечувати необхідну кількість води в умовах нерівномірності споживання, тому проектування систем водопостачання повинне здійснюватися виходячи з максимальної витрати. Максимальна добова витрата води (Qмакс.доб., м3/добу) визначається за формулою:

Qмакс.доб. = Qcр.доб.*Kдоб. ,

де Qcр.доб. — середня витрата води в добу, м3/доба;

Kдоб. — коефіцієнт добової нерівномірності.

Споживання води протягом доби в населених місцях відбувається також нерівномірно. Ця нерівномірність залежить від умов життя населення, рівня впорядкування житла і режимів технологічних процесів промислових підприємств.

Розміри окремих споруд і установок, потужність насосних станцій і місткість резервуарів залежать від кількості води, що подається, і встановленого режиму роботи.

Робота водопровідної мережі визначається режимом споживання з нерівномірністю споживання як по сезонах і днях тижня, так і по окремому годиннику доби. Розрахунок нерівномірності здійснюється відповідно до максимальної секундної витрати (Qмакс.с,л/с), яка визначається за формулою:

Qмакс.с = Qcр.доб. *Kч / 86,4 ,

де Кч — коефіцієнт годинної нерівномірності.

Коефіцієнт годинної нерівномірності водоспоживання також залежить від рівня впорядкування житлового фонду міста. Тому для кожної категорії забудови максимальна секундна витрата повинна визначатися окремо.

Коефіцієнти добової (Ксут) і годинної ч) нерівномірності приймаються по Сніп 31-74.

Промислове водоспоживання міста приймаємо рівномірним протягом доби.

Графік поливального водоспоживання запроектований так, щоб поливання не співпадало з найбільшим господарський побутовим споживанням, тому при розрахунку максимальної секундної витрати води поливальне водоспоживання не враховується.

Рішення. Максимальну добову витрату води (табл. 1) на господарчо-побутові потреби розраховуємо на підставі даних і коефіцієнтів добової нерівномірності по СНІП 31-74.

Максимальна добова витрата води рівна 124,2 тис. м3.

Підставляючи у формулу (2) значення з табл. 1, одержимо максимальні секундні витрати води по кожному району водопостачання (табл. 2).

ТАБЛИЦЯ 1. МАКСИМАЛЬНА ДОБОВА ВИТРАТА ВОДИ В ОКРЕМИХ РАЙОНАХ ВОДОПОСТАЧАННЯ, м3

Райони

Споживання

I

II

III

IV

V

VI

У впорядкованих будинках при Ксут =1,05

У будинках без ванних кімнат при K=1,1

У будинках без каналізації при K=1,2

19200

643

210

12 700

313

-

6180

-

570

6300

412

-

14 500

-

-

26200

-

-

Разом на комунально-побутові потреби

На промислові потреби при Ксут =1,1

На поливання при

Ксут =1

20 053

8800

2120

13013

1100

1427

6750

5500

1451

6712

6400

863

14500

4500

1437

26200

1100

2282

Сумарна витрата води

30 973

15 540

13701

13 975

20437

29582

ТАБЛИЦЯ 2. МАКСИМАЛЬНА СЕКУНДНА ВИТРАТА ВОДИ «ПО ОКРЕМИХ РАЙОНАХ ВОДОПОСТАЧАННЯ, л/с

Райони

Витрата

I .

II

III

IV

V

VI

У впорядкованих будинках при Кч=1,2

У будинках без ванних кімнат при Кч=1,35 У В будинках без каналізації при Кч= 1,8

267

10,05

4,37

176,4

4,88

-

85,8

-

11,8

87,5

6,5

-

201,4

-

-

364

-

-

Разом

на промислові потреби

при Кч= 1

281,42 102

181,28 12,7

97,6 63,7

94

74

201,4 52

364 12,7

Разом (округлено)

383

194

161

168

253

377

Сумарна секундна витрата води рівна 1536 л/с.

Завдання 2: Визначити добові витрати води на господарсько-питні і побутові потреби в житлових і громадських будівлях.

Початкові значення:варіанти завдань

№за/п

Розрахункова кількість жителів у районах з різним ступенем впорядку-вання,-тис.чол.

Середньодобова (за рік) норма господарсько-питного водоспоживання на 1 мешканця фізико-географічних районів,л

Полісся

Лісостеп

Степ

Водопро-вод,каналі-зація,цент-ралізоване горяче водо поста-чання

Водопровод,каналізація,

місцеві водонагрівачі

Водопровод,каналізація,

Централі-зоване горяче водопос-тачання

Водопровод,каналізація,

місцеві водонагрівачі

Водопро-вод,каналізація,цент-ралізоване горяче водопос-тачання

Водопровод,каналі-зація,

місцеві водонагрівачі

1

300

280

200

290

210

300

240

2

250

260

180

281

220

280

235

3

230

265

185

283

211

285

236

4

280

267

195

284

216

284

234

5

260

269

186

289

214

286

237

6

290

264

187

287

218

287

231

7

270

261

184

286

213

284

239

8

265

263

186

284

219

283

238

9

275

265

183

280

218

289

234

10

295

271

182

290

217

281

230

11

285

276

195

284

210

291

237

12

240

279

193

289

195

293

234

13

235

271

194

287

196

294

236

14

245

278

197

286

197

297

231

15

260

273

198

287

194

298

235

16

290

271

199

286

198

299

238

17

270

274

193

284

195

294

239

18

265

280

194

280

193

295

231

19

275

264

192

290

190

296

239

20

265

261

198

284

219

287

238

21

275

263

200

290

218

284

234

22

295

265

184

281

217

283

230

23

285

271

186

283

210

289

237

24

240

276

183

284

195

281

237

25

235

279

182

290

196

291

234

26

245

265

195

286

216

293

236

27

260

267

193

284

214

291

231

28

290

269

194

283

218

293

235

29

300

264

185

281

213

294

236

30

270

261

195

287

219

297

234

Рішення: Заповнити таблицю

Добові витрати води на господарсько-питні и побутові потреби в будівлях,м3/добу

Витрати води на виробничі потреби промислових і сільс./госп. підпри-ємств,м3/добу

Витрати води на перспективу розвитку 55аселеного пункту,м3/добу

Полісся

Лісостеп

Степ

Полісся

Лісостеп

Степ

Полісся

Лісостеп

Степ

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Продовження таблиці

Додаткові витрати води з урахуванням місцевих особливостей,м3/добу

Загальне водоспоживання в населеному пункті,м3/добу

Полісся

Лісостеп

Степ

Полісся

Лісостеп

Степ

10

11

12

13

14

15

Лабораторна робота №13