Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T-7_2_-PGK.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
77.31 Кб
Скачать

1. Умови, порядок випуску і придбання цінних паперів суб'єктами господарювання.

Суб'єкт господарювання — юридична особа у випадках і по­рядку, передбачених законом, має право випускати від свого іме­ні акції та облігації підприємства і реалізовувати їх громадянам та юридичним особам. Право на випуск акцій та облігацій під­приємства виникає у суб'єкта господарювання з дня реєстрації цього випуску у відповідному органі державної влади.

Суб'єкту господарювання забороняється випуск акцій та об­лігацій підприємства для покриття збитків, пов'язаних з його господарською діяльністю.

Суб'єкти господарювання, виключною діяльністю яких є діяль­ність, пов'язана з випуском та обігом цінних паперів, мають право випускати інвестиційні сертифікати.

Установи банків, що приймають на депонування кошти від юридичних осіб та громадян, видають їм письмові свідоцтва, які засвідчують право вкладників на одержання після закінчення встановленого строку депозиту і відсотків по ньому (ощадні сер­тифікати).

Суб'єкти господарювання мають право в порядку, встановле­ному Кабінетом Міністрів України, випускати в обіг векселі — цінні папери, що засвідчують безумовне грошове зобов'язання векселедавця сплатити визначену суму грошей власнику вексе­ля.

Цінні папери (або їх бланки) виготовляються лише на держа­вних підприємствах, що мають ліцензію Міністерства фінансів України, і охороняються.

Особливості випуску цінних паперів у бездокументарній фор­мі визначаються законом (ст. 165 ГКУ).

Операції купівлі-продажу цінних паперів здійснюють їх еміте­нти, власники, а також торговці цінними паперами — посеред­ники у сфері випуску та обігу цінних паперів.

Придбання цінних паперів суб'єктами господарювання.

Суб’єкти господарювання можуть придбавати акції та інші цінні папери, за рахунок коштів, що надходять у їх розпорядження після сплати податків та відсотків за банківський кредит, якщо інше не встановлено законом.

Цінні папери оплачуються суб’єктами господарювання у гривнях, а у випадках, передбачених законом та умовами їх випуску в обіг, - в іноземній валюті. Незалежно від виду валюти, якою проведено оплату цінних паперів, їх вартість виражається у гривнях.

Операції купівлі-продажу цінних паперів здійснюють їх емітенти, власники, а також торговці цінними паперами – посередники у сфері випуску та обігу цінних паперів. Види та порядок здійснення зазначеної діяльності визначаються ГКУ та іншими законами.

2. Державне регулювання ринку цінних паперів

З метою реалізації єдиної державної політики у сфері випуску та обігу цінних паперів, створення умов для ефективної мобілі­зації та розміщення суб’єктами господарювання фінансових ре­сурсів з урахуванням інтересів суспільства та захисту прав учас­ників фондового ринку здійснюється державне регулювання рин­ку цінних паперів (4т.. 166 ГКУ).

Відповідно до 4т.. 166 ГКУ державне регулювання ринку цін­них паперів здійснює Державна комісія з цінних паперів та фон­дового ринку, статус, порядок організації та діяльності якої визначаються законом. Інші органи державної влади здійснюють контроль за діяльністю учасників ринку цінних паперів у межах повноважень, визначених законом.

Форми державного регулювання ринку цінних паперів, поря­док здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів суб’єктами господарювання та відповідальність цих суб’єктів за порушення правил зазначеної діяльності визначаються ГКУ та прийнятими відповідно до нього законодавчими актами.

Держава на українському ринку цінних паперів виступає в якості:

  • емітента при випуску державних цінних паперів;

  • інвестора при управлінні великими портфелями акцій промислових підприємств;

  • професійного учасника при торгівлі акціями в ході приватизаційних аукціонів;

  • регулятора при написанні законодавства і підзаконних актів;

  • верховного арбітра в суперечках між учасниками ринку через систему судових органів.

Державне регулювання ринку цінних паперів — це регулювання з боку органів державної влади. Система державного регулювання ринку включає:

  • державні і інші нормативні акти;

  • державні органи регулювання і контролю.

Форми державного управління ринком можна розділити на:

1) пряме, або адміністративне, управління;

2) непряме, або економічне, управління.

Пряме, або адміністративне, управління ринком цінних паперів з боку держави здійснюється шляхом:

  • встановлення обов'язкових вимог до всіх учасників ринку цінних паперів;

  • реєстрації учасників ринку і цінних паперів, що емітуються ними;

  • ліцензування професійної діяльності на ринку цінних паперів;

  • забезпечення гласності і рівної інформованості всіх учасників ринку;

  • підтримка правопорядку на ринку.

Непряме, або економічне, управління ринком цінних паперів здійснюється державою через економічні важелі і капітали, що знаходяться в його розпорядженні:

  • систему оподаткування (ставки податків, пільги);

  • грошову політику (процентні ставки, мінімальний розмір заробітної платні і ін.);

  • державні капітали (державний бюджет, позабюджетні фундації фінансових ресурсів і ін.);

  • державну власність і ресурси (державні підприємства, природні ресурси і землі).

Органи, що здійснюють державне регулювання фондового (цінних паперів) ринку в Україні, поділяються на такі чотири групи:

  1. Верховна Рада України, Президент України, Кабінет Міністрів України, які через прийняття законодавчих та нормативних актів з питань ринку цінних паперів, визначення напрямів державної політики щодо фондового ринку, призначення складу Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку забезпечують загальні основи державного регулювання фондового ринку в Україні. До цієї ж групи необхідно віднести Міністерство юстиції, котре виконує загальну нормотворчу функцію в державі.

  2. Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку, яка безпосередньо формує та забезпечує реалізацію єдиної державної політики з розвитку та функціонування в Україні ринку цінних паперів та їх похідних.

  3. Державні органи, котрі в межах своєї компетенції здійснюють контроль або функції управління на ринку цінних паперів України. Це Фонд державного майна, Міністерство фінансів, Національний банк України, Антимонопольний комітет, Міністерство економіки, Державна податкова адміністрація. Певні функції управління інвестиційною діяльністю в Україні здійснюють Національне агентство з реконструкції й розвитку, Державна інвестиційна компанія, Міністерство зовнішньоекономічних зв'язків і торгівлі.

4. Державні органи, котрі виконують спеціальні функції контролю та нагляду за дотриманням законодавства в державі. Ці функції поширюються й на ринок цінних паперів. До цієї групи входять Міністерство внутрішніх справ, Генеральна прокуратура, Служба безпеки, Вищий арбітражний суд.

Координацію діяльності державних органів з питань функціонування ринку цінних паперів покладено на Державну комісію з цінних паперів та фондового ринку. Для цього створено й Координаційну раду, до складу якої входять керівники вищеназваних державних органів.

4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]