Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
stechenko_d_m_chmir_o_s_metodologiya_naukovih_d...doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
4.93 Mб
Скачать

1.4. Організація науково-дослідної діяльності в Україні. Підготовка кадрів та їх зайнятість

Наукова галузь в Україні має розвинену мережу організацій. Вона об'єднує наукові заклади, проект­но-конструкторські організації, дослідно-експери­ментальні лабораторії та підрозділи.

До наукових і науково-педагогічних працівників належать:

  1. академіки і члени-кореспонденти всіх ака­демій (Національної академії наук України, Украї­нської академії аграрних наук, Академії медичних наук України, Академії педагогічних наук Украї­ни, Академії правових наук України)3;

3 Наукова та інноваційна діяльність в Україні: Стат. Зб. / Відп. За випуск і.В. Калачова; Держкомстат. — к.: івц Держкомстату України, 2005. — с. 97.

2) всі особи, що мають науковий ступінь і вчене звання, незалежно від характеру і місця роботи;

3) особи, які ведуть науково-дослідну роботу в нау­кових закладах, а також науково-педагогічну робо­ту у вищих навчальних закладах;

4) спеціалісти, зайняті науковою роботою на проми­слових підприємствах та у проектних організаціях.

Провідною ланкою системи наукових кадрів є наукові працівники вищої кваліфікації, тобто осо­би, що мають науковий ступінь і вчене звання. У нашій країні будується трирівнева система науко­вих ступенів: магістра, кандидата наук, доктора наук. Присуджуються вчені звання академіка і члена-кореспондента Національної академії наук, про­фесора, доцента, старшого наукового співробітника. Ці звання надають особам за результатами науково-дослідної та науково-педагогічної діяльності. Крім того, в наукових закладах є посади провідного, стар­шого і молодшого наукових співробітників.

Науковий потенціал України зосереджений у чотирьох основних секторах: академічному, галузе­вому, вищої освіти і заводському (табл. 1.2).

Найбільша частина наукових кадрів країни (≈ 54 %) зайнята у галузевому секторі. Цей сектор науки ви­конує переважно прикладні дослідження, які забез­печують зв'язок науки з виробництвом. За ним слі­дують сектор вищої освіти (7 %), де основним зав­данням науковців є передача знань та підготовка профільних висококваліфікованих спеціалістів, а також заводський (6,5 %). Основним функціональ­но-структурним підрозділом навчального закладу, що здійснює освітню і наукову роботу, є кафедра. Також при вищих навчальних закладах можуть бу­ти організовані науково-дослідні заклади: інститути, проблемні або галузеві лабораторії, центри, навчаль­ні, дослідні, експериментальні господарства тощо.

Решта науковців (близько ⅓) припадає на академічний сектор, де проводяться фундаментальні дослідження. Науково-дослідні інститути академіч­ного сектору здійснюють фундаментальні наукові

Таблиця 1.2. Розділ за секторами науки організацій, що виконують наукові та науково-технічні роботи в Україні, одиниць

Сектори

Роки

1991

1995

1999

2000

2001

2002

2003

2004

Усього

1344

1453

1506

1490

1479

1477

1487

1505

У тому числі:

академічний

290

270

289

306

315

387

387

384

галузевий

804

906

964

939

921

839

847

870

вищої освіти

146

150

160

160

163

166

164

163

заводський

104

127

93

85

80

85

89

83

Примітка: Складено за даними: Наукова та інноваційна діяльність в Україні: Стат. зб./ Відп. за випуск Л.Г. Луценко; Держкомстат. – К., 2002. – С.10; Наукова та інноваційна діяльність в Україні: Стат.зб. / Відп. за випуск І.В. Калачова; Держкомстат. – К.: ІВЦ Держкомстату України, 2005. – С.9.

дослідження, координують свою роботу з іншими до­слідними закладами, готують наукові кадри, органі­зовують конференції, пропагують наукові знання.

Важливе значення для інноваційного розвитку країни мають регіональні наукові комплекси (великі об'єднання наукових закладів, створені у Києві та Харкові з метою прискорення фундаментальних до­сліджень і розробки стратегічних проблем, та галу­зеві наукові центри, націлені на розробку комплек­су проблем переважно в рамках однієї науки або га­лузі народного господарства).

На 2001 р. в Україні за типами наукових закладів за чисельністю фахівців, які виконували наукові та науково-технічні роботи, складалась така структу­ра: 67,54 % науково-дослідних інститутів; 1,79 — конструкторських організацій; 8,99 — вищих на­вчальних закладів; 7,46 — науково-дослідних та конструкторських підрозділів на промислових під­приємствах; 1,79 — проектних та проектно-пошуко­вих організацій; 0,31 — дослідних заводів; 3,47 % інших організацій4. Причому, більше половини до­слідників виконують в поточному часі наукові роз­робки у сфері технічних наук (50,9 %). За ними у порядку зменшення частки слідують природничі (34,1 %), суспільні (5,4 %) та гуманітарні (1,5 % ).

Зростає кількість науково-дослідних організацій та вищих навчальних закладів і, навпаки, зменшу­ється кількість конструкторських організацій, до­слідних заводів, проектних та проектно-наукових організацій, науково-дослідних та конструкторських підрозділів на промислових підприємствах. Безперечно, це негативно позначається на можливостях матеріалізації наукових розробок, свідчить про по­гіршення готовності наукового сектору до супроводу інновацій протягом усього їх життєвого циклу.

На думку експертів, збільшення загальної кіль­кості наукових організацій в Україні значною мірою пояснюється їх подрібненням. Про це, зокрема, свідчить постійне зниження середньої кількості пра­цівників наукових організацій. У 1991 р. вона ста­новила 219 осіб, у 2000 р. — 81, у 2004 р. — 71 осо­бу. Разом із тим, чисельність працівників основної діяльності наукових організацій з 1995 по 2004 р. скоротилась у 1,7 раза5.

Заслуговує на увагу те, що при зменшенні кіль­кості працівників найвищої кваліфікації в наукових організаціях зростає їх загальна чисельність у країні. Отже, дедалі більше людей зі вченими ступенями пра­цюють за межами сфери наукових досліджень.

Незважаючи на значне скорочення кількості пра­цівників наукових організацій, насиченість України науковими кадрами залишається досить високою.

У розрахунку на 1000 осіб економічно активного населення припадає 4,8 виконавця наукових та нау­ково-технічних робіт, у тому числі дослідників — 3,9. Ці показники відповідають рівню таких країн, як Польща, Угорщина, але більш як удвічі поступа­ються промислово розвиненим країнам, наприклад Японії та Німеччині6.

Україна традиційно вважається державою з ваго­мим науковим потенціалом, визнаними у світі нау­ковими школами, розвиненою системою підготовки кадрів. Основними формами підготовки наукових і науково-педагогічних працівників вищої кваліфі­кації є аспірантура і докторантура. Підготовка кан­дидатів і докторантів наук здійснюється вищими на­вчальними закладами третього і четвертого рівнів акредитації та науково-дослідними установами.

За даними Державного комітету статистики, після набуття державою незалежності спостерігався стрім­кий розвиток мережі закладів, що здійснюють підго­товку наукових кадрів. Так, за останні 15 років кіль­кість аспірантур зросла в 1,7 раза, докторантур — у 2,6 раза (табл. 1.3).

Переважна більшість закладів, що здійснюють підготовку аспірантів, підпорядкована шести мініс­терствам та академіям наук: Національній академії наук — 29 %, Міністерству освіти і науки — 26, Українській академії наук — 9, Академії медичних наук — 6, Міністерству охорони здоров'я та Мініс­терству аграрної політики — по 5 %.

Схожа ситуація спостерігається і з підпорядкова­ністю докторантур: Міністерству освіти і науки — 41 % , Національній академії наук — 31, Українській академії аграрних наук — 5, Міністерству охорони здоров'я — 4, Академії медичних наук — 3 % .

Аспірантури та докторантури досить рівномірно розподіляються за типами закладів, при яких вони створені. Так, при вищих навчальних закладах пра­цює 48 % (235) аспірантур та 61 % (151) докторантур, а при науково-дослідних інститутах відповідно 52 % (255) та 39 % (95).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]