Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
stechenko_d_m_chmir_o_s_metodologiya_naukovih_d...doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
4.93 Mб
Скачать

Тема 3. Організаційно-економічні основи формування і функціонування ринку санаторно-курортних послуг в регіоні

Актуальність теми. Більшість питань розвитку сфери надання санаторно-курортних послуг в умо­вах планово-адміністративної економіки вирішува­лись централізовано на макроекономічному рівні з позиції народногосподарських інтересів, які нерідко на практиці підмінялись відомчими. У ринкових умовах взаємовідносини з цією сферою мають буду­ватися на мікрорівні з урахуванням економічних інтересів споживачів послуг. Внаслідок цього мають бути переглянуті принципи побудови відносин са­наторно-курортного господарства і споживачів по­слуг, організації і економічного механізму їх реалі­зації. Належить систематизувати організаційно-еко­номічні вимоги до систем санаторно-курортних по­слуг, визначити умови і шляхи їх реалізації. Необ­хідно провести оцінювання досвіду інноваційних пе­ретворень у системі взаємовідносин між санаторно-курортною сферою і споживачами її послуг.

Мета і завдання дослідження. Мета — розроби­ти рекомендації з удосконалення організаційно-еко­номічного механізму функціонування сфери сана­торно-курортного обслуговування.

Відповідно до поставленої мети необхідно вирі­шити такі завдання:

  • дати оцінку відповідності ринковим функціонуючого організаційно-економічного механізму взаємовідносин підприємств санаторно-курорт­них послуг зі споживачами та їх науково-методич­ного забезпечення;

  • проаналізувати зарубіжний досвід організації сфери курортно-санаторних послуг;

  • обґрунтувати критерії і розробити методи оці­нювання ефективності санаторно-курортних послуг різного профілю;

  • визначити з урахуванням наявної в ході ре­форм організаційно-економічної ситуації парамет­ри ефективності основних видів послуг і, викорис­товуючи їх, обґрунтувати ефективну організацію системи санаторно-курортного сервісу;

  • обґрунтувати ефективні організаційно-еко­номічні відносини зі споживачами санаторно-курорт­них послуг;

  • дати оцінку діяльності підприємств у сфері санаторно-курортного обслуговування після їх при­ватизації;

  • обґрунтувати пропозиції з удосконалення орга­нізаційно-правових форм підприємств санаторно-курортного обслуговування з урахуванням інтересів споживачів послуг;

  • розробити систему організаційно-економічних відносин зі споживачами послуг санаторно-курорт­них підприємств різних організаційно-правових форм;

  • розробити методичні матеріали з впроваджен­ня маркетингу організаційно-збутової діяльності са­наторно-курортних підприємств.

Гіпотеза. Організаційно-економічні основи фор­мування ринку санаторно-курортних послуг, вклю­чають:

  • організаційну структуру системи санаторно-курортного обслуговування;

  • встановлення прямих і зворотних зв'язків зі споживачами послуг;

  • економічний механізм функціонування під­приємства, що надає санаторно-курортні послуги; планування його діяльності, економічні стимули для працівників і підрозділів, можливості і джерела роз­ширеного відтворення;

  • взаємовідносини санаторно-курортних підпри­ємств зі споживачами послуг: договірні відносини, ціни, економічні гарантії якості і сучасності послуг, виявлення споживачів послуг при визначенні умов взаємовідносин.

У процесі дослідження належить виявити прин­ципи формування кожного з елементів організацій­но-економічних основ.

У ринкових умовах взаємовідносини з цією сфе­рою будуються, як правило, з урахуванням еконо­мічних інтересів споживачів послуг. В їх основу по­кладені такі принципи, як баланс попиту і пропо­зиції, економічна ефективність послуг для спожи­вача і вигідність цієї діяльності для підприємств, що надають послуги, можливість використання спожи­вачами альтернативних рішень із задоволення по­треб у послугах, а обслуговуючими підприємствами з організації своєї діяльності; конкурентність і сво­бода вибору партнерів на ринку послуг. У ринкових умовах узагальненим критерієм оцінки ефектив­ності послуг має бути прибуток санаторно-курорт­них підприємств. Він може бути отриманий за ра­хунок більш широкого спектра і якості послуг.

Для оцінювання ефективності формування са­наторно-курортних підприємств можуть використо­вуватись (окремо або у необхідних поєднаннях) такі показники:

  • економія затрат на оплату послуг;

  • дохід від супутніх послуг і додаткової про­дукції, збереження і підвищення її якості;

  • економія капітальних вкладень, необхідних для створення власної бази з надання санаторно-курортних послуг.

Організаційно-збутова діяльність підприємств санаторно-курортних послуг має будуватися на ос­нові маркетингу. Мета маркетингу у сфері санатор­но-курортного обслуговування — виявлення реаль­ної потреби в конкретних можливостях і видах по­слуг, динаміка попиту з урахуванням перспектив розвитку цієї сфери.

При узгодженні попиту і пропозиції на послуги ведеться пошук можливостей більш повного вико­ристання потенціалу підприємств із санаторно-ку­рортного обслуговування за рахунок розширення зони діяльності, надання послуг на запит спожи­вачів, включення в програму діяльності нових видів послуг, підвищення комфортності і привабливості їх для споживача.

Поряд з установленням прийнятної для спожи­вача ціни пропонується використання обслуговую­чими підприємствами механізму стимулювання збу­ту своєї продукції або послуг. З урахуванням конк­ретної ситуації на ринку послуг ціни їх реалізації можуть бути сезонними: найбільш високими в пе­ріоди, коли споживач в них має найбільшу потребу, і нижчими, коли потреба невисока. При встановленні ціни реалізації може враховуватися терміновість по­слуг. Заходом щодо стимулювання збуту може бути надання знижок на ціни певних послуг тощо.

Передбачається оцінити вплив на організацію санаторно-курортного обслуговування приватизації підприємств послуг, а саме: як змінились взаємовід­носини зі споживачами послуг підприємств, на яких контрольні пакети акцій належать трудовим колек­тивам; наскільки наявний організаційно-правовий статус підприємств обслуговування відповідає інте­ресам споживачів послуг; яким є ступінь участі спо­живачів послуг у регулюванні взаємовідносин з під­приємствами обслуговування.

Методика дослідження. Вибір методів досліджен­ня зумовлюється специфікою вирішуваних завдань, об'єктів вивчення, характером і джерелами отри­мання необхідної інформації.

З використанням абстрактно-логічного методу належить провести обґрунтування змісту організа­ційно-економічних основ формування ринку санатор­но-курортних послуг, оцінити відповідність існуючо­го науково-методичного забезпечення ринковому ме­ханізму, узагальнити результати дослідження, підго­тувати методичні рекомендації з основних питань.

За допомогою економіко-статистичних методів аналізуються тенденції організаційно-економічних відносин підприємств санаторно-курортного обслу­говування зі споживачами послуг по країні в ціло­му й окремих регіонах. Можуть бути використані статистичні групування, середні і відносні величи­ни, кореляційний аналіз.

Метод моделювання використовується при об­ґрунтуванні й апробації пропозицій щодо побудови системи санаторно-курортного обслуговування та елементів економічного механізму її функціонуван­ня. Він може бути застосований при оцінюванні про­позицій розвитку матеріально-технічної бази сфери санаторно-курортного обслуговування щодо наявно­го природно-бальнеологічного потенціалу, оцінки ефективності різних варіантів організації надання послуг.

Детальне вивчення типових і оригінальних варі­антів організаційно-економічних відносин на при­кладі конкретних підприємств санаторно-курортно­го обслуговування і споживачів їх послуг здійсню­ється монографічним методом.

Для виявлення ставлення споживачів послуг і працівників обслуговуючих підприємств до різних варіантів надання послуг слід використовувати ме­тод анкетного опитування.

Вплив процесу приватизації підприємств сана­торно-курортного обслуговування на економічні від­носини зі споживачами оцінюється рівнем викорис­тання виробничого потенціалу, станом договірних відносин, рівнем затрат на оплату послуг, можливі­стю споживачів впливати на обслуговуюче підприєм­ство при формуванні системи взаємовідносин.

Об'єктом дослідження є підприємства санатор­но-курортного обслуговування, їх взаємовідносини зі споживачами послуг.

Предметом дослідження є організаційно-еконо­мічний механізм ефективного функціонування са­наторно-курортних підприємств в ринкових умовах.

Очікувані результати дослідження. У результаті дослідження з теми має бути запропонований орга­нізаційно-економічний механізм формування і роз­витку ринку санаторно-курортного обслуговування, створено необхідне методичне забезпечення його реалізації. Практична реалізація наукових розробок пропонується у вигляді методичних рекомендацій з організаційно-економічного обґрунтування ринку санаторно-курортного обслуговування, з маркетин­гу в підприємствах та об'єднаннях санаторно-курорт­ної сфери обслуговування.

Інструментарій. Як інструментарій доцільно ви­користати звітну інформацію щодо соціально-еконо­мічних та фінансово-бюджетних результатів функ­ціонування санаторно-курортних підприємств.

Також передбачається застосовувати анкетне опитування споживачів послуг і працівників підпри­ємств обслуговування.

Буде розглянуто та проаналізовано порядок про­ведення оцінювання ефективності санаторно-курорт­них послуг та спосіб застосування санкцій за пору­шення договірних умов.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]