Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STATistika_pochatok.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
91.5 Кб
Скачать

1.Статистика як наука

Уперше термін "статистика" був уведений німецьким науковцем Г. Ахенвалем, який у 1749 р. випустив книгу про державознавство. Термін "статистика" походить від латинського слова "статус" (зіаіик), що означає "визначений стан речей".    Між статистичною наукою та практикою існує тісний взаємозв'язок. Статистична наука використовує дані практики, узагальнює їх і розробляє методи проведення статистичних досліджень. У практичній же діяльності застосовуються теоретичні положення статистичної науки для вирішення конкретних управлінських завдань. Протягом тривалого та складного процесу формування статистики ці дві функції постійно взаємодіяли і практичні потреби неминуче впливали на розвиток статистичної науки.    Наука статистика має власний предмет дослідження. Об'єктом вивчення статистики є суспільство, явища та процеси суспільного життя.    Отже, статистика - це суспільна наука, що вивчає кількісний бік масових явищ суспільного життя в нерозривному зв'язку з їхнім якісним аспектом у конкретних умовах простору й часу.    У складі статистичної науки виділяють такі частини:    - загальна теорія статистики;    - економічна статистика;    - соціальна статистика.    Загальна статистика розглядає категорії статистичної науки. Вона формулює та розробляє основні принципи, правила й методи дослідження, загальні для всіх галузей статистики.    Економічна статистика вивчає явища та процеси в економіці, розробляє систему економічних показників і методи вивчення національного господарства країни чи регіону як єдиного цілого. Завданням економічної статистики є розробка й аналіз статистичних показників, які відображають стан національної економіки, взаємозв'язку економічних галузей, особливостей розміщення продуктивних сил, наявність матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, досягнутий рівень їх використання.    Соціальна статистика формує систему показників для характеристики життя населення та різних аспектів соціальних відносин; її галузі: статистика народонаселення, політики, культури, охорони здоров'я, науки, освіти тощо.    Економічна й соціальна статистики, в свою чергу, поділяються на галузеві статистики, що розробляють зміст і методи обчислення показників, які відображають особливості певної галузі господарства (наприклад, статистика промисловості, статистика сільського господарства, правова статистика).

2.Предмет, метод, завдання, осн. Поняття

Предметом статистики як науки є розміри та кількісні співвідно-шення масових суспільних явищ, закономірності їх формування і розвитку. Слід звернути увагу на те, що статистика вивчає не поодинокі, а масові явища. Вивчення кількісної сторони суспільних явищ нерозривно пов’язано з якісним їх змістом. Вивчаючи кількісний бік явищ, статистика відбиває його у числах – показниках, характеризуючи цим конкретну міру явищ. Водночас вона встановлює окремі властивості, виявляє схожість і розбіжність окремих властивостей досліджуваних об’єктів, групує їх, виявляючи певні типи процесів і явищ, які вивчаються.

Статистика – багатогалузева наука. Вона складається з окремих самостійних розділів, які водночас тісно пов’язані між собою.

Виокремлюють чотири складові цієї науки.

1. Теорія статистики розглядає категорії статистичної науки, а також спільні для будь-яких явищ методи і засоби аналізу.

2. Економічна статистика вивчає явища і процеси, що відбуваються в економіці, розробляє систему економічних показників та методи вивчення економіки країни чи регіону як єдиного цілого.

3. Галузеві статистики (промислова, фінансова, соціальної інфраструктури тощо) розробляють зміст і методи обчислення показників, які відображають особливості кожної окремої галузі.

4. Соціальна статистика вивчає соціальні умови та характер праці, рівень життя, прибутків, споживання матеріальних благ і послуг населенням.

Основні завдання статистики як науки:

-вивчення рівня і структури масових соціально-економічних явищ;

- вивчення взаємозв»язків масових соціально-економічних явищ і процесів;

- вивчення динаміки масових соціально-економічних явищ.

В статистиці використовують такі найважливіші поняття та категорії, як сукупність, варіація, ознака, закономірність, показник тощо.

Статистична сукупність – це певна множина елементів, поєднаних умовами існування та розвитку.

Ознака – це статистичний еквівалент властивостей, притаманних елементам статистичної сукупності.

Варіація – кількісні зміни значень ознаки при переході від однієї сукупності до іншої; відмінність коливань значень ознаки.

Закономірність – повторюваність, послідовність та порядок зміни у явищах.

Статистичний показник - це виражена числом узагальнююча характеристика соціально-економічних явищ та процесів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]